ZOOM-ul standard

Zoom-ul standard acoperă plaja wide moderat – tele moderat. Pe DSLR-urile de format redus, la care focala normală este în jur de 30-35mm, acestea acoperă cel puţin zona 17-50mm, iar pe Full frame în jurul zonei 28-70mm.

Spre deosebire de clasa superzoom-urilor cu plaje de focale în jur de 10x, cele standard oferă în general sub 5x, iar cele cu luminozitate constantă au doar în jur de 3x, în ideea asigurării unei calităţi optice superioare.

Avantajul major al zoom-urilor standard este flexibilitatea, permiţând încadrări de la un unghi rezonabil de mare pe setarea wide, suficient de larg pentru peisaje, arhitectură şi interioare, până spre zona de portret la focala maximă.

Astfel, ele pot acoperi o mare parte din subiectele fotografiate în mod curent atât de profesionişti cât şi de fotografii amatori. Datorită popularităţii acestei clase de zoom-uri, fabricanţii oferă un număr mare de modele cu caracteristici şi performanţe diferite, destinate atât aparatelor de format redus cât şi celor Full frame.

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

O primă clasificare se poate face în funcţie de plaja de focale şi de luminozitate, existând o categorie de zoom-uri la care prioritară este flexibilitatea, oferind plaje de focale extinse, dar cu preţul unei luminozităţi mai mici, în jurul valorilor 3.5-5.6. În zona de wide luminozitatea 3.5 este suficientă pentru majoritatea subiectelor, dar 5.6 în zona de teleobiectiv nu este suficientă pentru o separare netă a subiectului de fundal prin utilizarea profunzimii selective.

În prezent, multe zoom-uri standard oferă stabilizare optică, foarte apreciată pentru posibilitatea de a fotografia din mână la timpi de 3-4 ori mai lungi în condiţii de iluminare scăzută, dar care oferă un spor de claritate chiar în condiţii medii de iluminare.

Dintre cele mai cunoscute zoom-uri standard cu luminozitate variabilă sunt Canon 15-85/3.5-5.6 IS, Nikon 18-105 /3.5-5.6 VR şi 16-85/3.5-5.6 VR, Sigma 17-70/2.8-4.5, Sony 16-80 /3.5-4.5.

Cu plaje de focale în jur de 5x, ele ajung până la un echivalent de 105-135mm în zona de teleobiectiv, care acoperă mai mult decât satisfăcător şi zona de portret, iar în anumite condiții oferă şi o separare suficientă a subiectului de fundal, în pofida luminozității scăzute.

Datorită distanţelor minime de punere la punct atent alese şi având scări de reproducere între 0.2 şi 0.4x, aceste zoom-uri pot fi folosite cu succes şi pentru fotografia de aproape, devenind şi mai flexibile pentru fotografia generală.

Pe lângă flexibilitate, ele se caracterizează prin dimensiuni, greutate şi preţuri medii, fiind foarte apreciate atât de fotografii amatori cât şi de către cei avansaţi care doresc truse mai compacte şi uşor de transportat.

O alta clasă importantă de zoom-uri standard este cea caracterizată prin luminozitatea 2.8, constantă la toate focalele, care permite atât folosirea unor timpi de expunere mai scurţi cât şi o mai bună separare a subiectului de fundal folosind profunzimea selectivă. Acestea însă au plaje de focale mai modeste, în jur de 3x, şi de multe ori sunt mai voluminoase, mai grele şi mai scumpe decât cele cu luminozitate variabilă.

În această clasă intră atât zoom-urile profesionale produse de fabricanţii de aparate cât şi o serie de obiective interesante propuse de fabricanţii independenţi la preţuri uneori mult mai abordabile. Zoom-urile standard luminoase sunt fabricate atât pentru aparatele de format redus cât şi pentru cele Full frame.

Cele mai cunoscute sunt Canon 17-55/2.8 IS, Nikon 17-55/2.8, Sigma 18-50/2.8, Tamron 17-50/2.8, Tokina 16-50/2.8 pentru aparatele de format redus şi Canon, Nikon, Sony, Sigma 24-70/2.8, Tamron 28-75/2.8 pentru aparatele Full frame.

Foarte preţuite de fotografii profesionişti şi de către pasionaţii mai pretenţioşi, aceste zoom-uri oferă o calitate foarte bună a imaginii de la diafragme deschise, cele profesionale putând fi folosite chiar de la diafragma 2.8, ceea ce le face utile inclusiv pentru fotografia în lumină existentă în condiţii precare de iluminare.

Zoom-urile profesionale beneficiază de o construcţie extrem de solidă, cu exterioare metalice, de protecţie la praf şi umezeală pentru a rezista la o exploatare intensivă în condiţii dure de lucru, şi de motoare performante de focalizare, dar dimensiunile, greutatea şi preţul sunt semnificativ mai mari.

Calitatea optică este excelentă, în unele cazuri comparabilă şi chiar superioară obiectivelor fixe existente în aceeaşi plajă de focale, fapt de neconceput cu câțiva ani în urmă cand zoomurile erau vizibil inferioare optic în comparație cu obiectivele cu focală fixă.

Cele propuse de fabricanții independenți oferă o calitate optică foarte bună iar construcția urmează două linii directoare: soliditate la Tokina şi Sigma, volum şi greutate redusă la Tamron.

În concluzie, alegerea celui mai potrivit zoom standard se face în primul rând între flexibilitate şi luminozitate, apoi în cazul celor luminoase între cele “originale”, mai scumpe dar cu o calitate superioară atât optică cât şi a construcţiei şi cele oferite de fabricanţii independenţi, care de multe ori oferă un raport excepţional calitate/preţ.

Text & foto: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply