Teleobiective catadioptrice

Pentru pasionaţii de fotografie de natură sau sport, teleobiectivele nu au niciodată o focală şi luminozitate suficientă dar obiectivele care i-ar mulţumi cu adevărat se disting printr-un volum şi greutate mari şi printr-un preţ prohibitiv.

Pentru cei care folosesc teleobiective lungi doar ocazional, investiţia într-un teleobiectiv sau zoom cu focala peste 300mm nu se justifică nici prin preţ, nici prin greutatea adăugată trusei fotografice.

Obiectivele catadioptrice, cunoscute şi ca teleobiective cu oglindă, au fost create pentru a oferi valori focale mari într-un obiectiv de o lungime mult mai mică decât ar fi necesar folosind construcţiile clasice cu lentile. Ele sunt bazate pe diverse variante de design inspirat din telescoapele Cassegrain, care utilizează două oglinzi pentru a asigura un parcurs lung al razelor de lumină într-un sistem optic cu o lungime totală redusă. Avantajele acestui tip de schemă optică sunt:

Distanţă focală mare la o lungime şi greutate relativ reduse a obiectivului. Obiectivele catadioptrice tipice au o distanţă focală de 500mm cu diafragma 8 la o lungime în jur de 100mm, comparabilă cu a unui zoom standard.

Greutate redusă datorită unui număr mai mic de elemente optice necesar. Oglinzile sunt mai uşoare decât lentilele de mare diametru care ar fi necesare pentru un obiectiv clasic cu caracteristici similare, iar datorită faptului că acestea nu suferă de aberaţii cromatice, schema optică generală este mai simplă.

Construcţia compactă şi numărul redus de elemente optice duce şi la preţuri foarte abordabile ale acestor obiective, un aspect important pentru fotografii care le utilizează ocazional.

Teleobiectivele cu oglindă au distanţa minimă de focalizare semnificativ mai mică decât a obiectivelor clasice, permiţând obţinerea unor scări mari de reproducere de la distanţe apreciabile. Astfel, se pot folosi la fotografierea vietăţilor timide sau periculoase de la distanţe sigure.

Aceleaşi caracteristici constructive care fac posibile avantajele menţionate duc şi la o serie de dezavantaje:

Diafragma este fixă, la valoarea luminozităţii, deci nu se poate controla profunzimea, nici cantitatea de lumină care intră în obiectiv în scopul optimizării expunerii. În plus, focalizarea se face la diafragma de lucru, eventualele imperfecţiuni de focalizare nefiind acoperite de fotografierea la o diafragmă mai închisă decât cea la care s-a realizat punerea la punct.

Luminozitatea acestor obiective este mică, tipic F:8, dar există şi variante ceva mai luminoase, F:6.3 sau chiar F:5.6, acestea fiind însă mai grele şi mai voluminoase. Datorită luminozităţii mici, în condiţii suboptimale de lumină este necesară creşterea sensibilităţii la care se fotografiază pentru a obţine timpi de expunere utilizabili.

Distanţa focală mare combinată cu luminozitatea relativ mică duc la necesitatea de a fotografia de pe trepied în majoritatea situaţiilor, doar în lumină foarte bună se pot obţine timpi suficient de scurţi pentru fotografierea din mână. DSLRurile cu stabilizarea imaginii la nivelul captorului sunt clar avantajate la utilizarea acestor obiective.

Majoritatea acestor obiective au doar focalizare manuală, atât datorită dificultăţilor constructive, cât mai ales luminozităţii reduse, mai mici decât pragul de sensibilitate al sistemelor de focalizare automată. Singura excepţie este obiectivul Minolta, acum Sony AF 500/8 care dispune de focalizare automată.

Redarea punctelor luminoase aflate în afara zonei de profunzime este foarte caracteristică acestor obiective, având o formă de inel, datorată oglinzii secundare care este montată în centrul elementului optic de intrare. Această caracteristică duce de multe ori la redarea dublă a detaliilor suficient de contraste aflate în spatele zonei de punere la punct.

Contrastul şi puterea de separare sunt inferioare obiectivelor clasice, în special teleobiectivelor performante, dar nu trebuie să uităm diferenţa mare de preţ faţă de acestea.

Cu toate că lista de dezavantaje pare lungă, obiectivele catadioptrice reprezintă o soluţie interesantă pentru acces la focale mari în obiective abordabile şi uşor de transportat.

Cea mai interesantă aplicaţie a acestor obiective este fotografia de păsări şi animale mici, pentru care teleobiectivele curente cu focale în jur de 300mm sunt insuficiente. La folosirea unui obiectiv catadioptric de 500mm pe un DSLR de format redus se obţine o focală echivalentă cu 750mm care permite obţinerea de fotografii reuşite de la distanţe suficient de mari.

Aparatele moderne oferă performanţe foarte bune la sensibilităţi mari, astfel că se poate fotografia curent la 800 ISO în condiţii mai modeste de lumină, chiar la diafragma 8 caracteristică majorităţii acestor obiective.

Timpii scurţi de expunere sunt necesari atât datorită riscului de mişcare a aparatului amplificată de distanţa focală foarte mare cât şi pentru a putea opri mişcarea subiectului. Cu puţin noroc putem surprinde subiectele în momente de repaus, iar cu un suport adecvat pentru aparat vom putea obţine imagini
satisfăcătoare la 1/250s.

Dacă am reuşit să ne apropiem suficient, vom beneficia de o bună separare a subiectului de fundal, dar este necesară o atenţie sporită la caracteristicile acestuia, pentru a evita efectul de dublare a detaliilor, sau de inele luminoase în zonele neclare.

Acestea nu apar dacă fundalul este suficient de departe în spatele subiectului şi mai ales dacă reuşim să evităm punctele luminoase, caracteristice în general reflexiilor pe suprafeţele de apă agitate de vânt.

Recent au apărut pe piaţă trei obiective catadioptrice foarte interesante de la Samyang, 500/8, 500/6.3 şi 800/8 dintre care se poate face o alegere corespunzătoare scopurilor fiecăruia, de la un obiectiv surpinzător de mic şi uşor, la unul mai luminos sau o focală impresionantă de 800mm.

Toate beneficiază de montura universală de tip T, pe care se montează adaptoare care le fac compatibile cu majoritatea DSLR-urilor. Mai jos găsiţi un tabel care prezintă principalele caracteristici tehnice ale acestor obiective.

Text & foto: Doru Panaitescu

Related Posts:

  • No Related Posts

Leave a Reply