Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC

Tamron 28-300 este unul dintre puţinele superzoom-uri disponibile pentru formatul full frame. Cu o amplitudine de 10,7x, 18 lentile în 13 grupuri, stabilizare optică pe trei axe, diafragma din 9 lamele, greutatea de 555g, lungime 99mm, 78mm diametru şi filet de filtre de doar 67mm, este surprinzător de mic pentru un superzoom care acoperă formatul 24x36mm.

Disponibil în monturile Canon şi Nikon, poate fi folosit cu succes şi pe aparate de format redus unde va avea o acoperire echivalentă cu 42-450mm sacrificând zona de superangular, dar beneficiile maxime le va oferi pe DSLR-uri full frame.

Capabilităţile macro sunt excelente, cu un raport de reproducere maxim de 1:3, acoperind un cadru de 72x108mm pe un aparat full frame, respectiv 48x72mm pe format redus, la distanţa minimă de punere la punct de 49cm. Dispune de parasolar dedicat în formă de petale.

Constructiv, obiectivul este tipic Tamron: mult plastic, un micromotor de focalizare cam leneş şi un corp acoperit practic în întregime de inelele de zoom şi focalizare. Inelul de zoom poate fi blocat pentru transport în poziţia 28mm, iar tuburile telescopice nu au joc nici la extensia maximă, dar obiectivul are tendinţa de a se lungi sau scurta sub propria greutate dacă este ţinut vertical. Inelul de focalizare manuală se învârte în timpul focalizării automate.

Am testat acest obiectiv pe un aparat full frame de 12 MP, densitatea relativ mică de pixeli favorizând obiectivul la capitolul rezoluţie. Cu excepţia distorsiunilor geometrice pronunţate la limita inferioară a plajei de focale, obiectivul nu suferă de nici un fel de vicii care să afecteze negativ fotografiile de vacanţă.

Stabilizarea optică funcţionează remarcabil de eficient. Acest obiectiv, împreună cu versiunea fără stabilizare optică (Vibration Control, în terminologia Tamron) sunt singurele oferte pentru utilizatorii de DSLR-uri cu senzor full frame. Canon produce un zoom seria L care acoperă aceeaşi plajă de focale, dar dimensiunile, greutatea şi preţul îl descalifică de pe poziţia de obiectiv de vacanţă, acesta fiind un obiectiv care se adresează în primul rând fotoreporterilor.

AVANTAJE

- Superzoom dedicat aparatelor full frame
- Extrem de compact pentru caracteristicile sale
- Calitatea imaginii rezonabil de bună
- Stabilizare optică eficientă

DEZAVANTAJE
- Luminozitatea 6,3 la focala maximă
- Distorsiune vizibilă la focale mici

Text & foto: Dan Pop

Related Posts:

  • No Related Posts

Leave a Reply