Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 XR Di VC

Dedicat DSLR-urilor cu format redus Canon şi Nikon, Tamron 18-270 este, cu un raport 15x, superzoom-ul cu cea mai mare plajă de focale de pe piaţă. Varianta Nikon are motor de focalizare încorporat ceea ce îl face compatibil cu întreaga gamă de DSLR-uri format DX.

Cu o titulatură impresionantă: AF18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC (Vibration Compensation) LD Aspherical (IF) Macro, acest zoom dispune de majoritatea tehnologiilor de vârf Tamron, de
la lentile asferice la sticlă cu dispersie joasă, focalizare internă, stabilizare optică şi posibilităţi macro.

Conţine 18 lentile în 13 grupuri, diafragma are 7 lamele, filetul de filtre este de 72mm, montura de filtre nu se roteşte în timpul utilizării şi se livrează cu un parasolar dedicat. Cu o greutate de 550 grame şi un diametru de 79,6mm, are doar 101mm lungime la focala minimă dar ajunge la 193mm la focala maximă.

Construcţia este tipică Tamron, cu o folosire largă a materialelor plastice pentru exterior, dar în utilizare se dovedeşte suficient de solid, fără joc sesizabil la focala maximă. Testat pe un Canon 500D, foarte pretenţios cu obiectivele, calitatea imaginii este surprinzător de bună pentru un superzoom de o asemenea amplitudine.

Se observă problemele tipice de distorsiune şi uşoară neclaritate pe colţuri la diafragme deschise la capătul superangular şi o imagine puţin moale cu manifestarea de aberaţii cromatice în zonele de contrast maxim la capatul tele.

Calitatea imaginii se îmbunătăţeşte semnificativ la diafragmele 8-11, iar sistemul de stabilizare se dovedeşte foarte util în special la fotografierea cu distanţe focale mari unde luminozitatea lasă puţin de dorit.

Focalizarea este rezonabil de rapidă şi precisă, dar prea puţin silenţioasă datorită tipului de motor utilizat.

În capătul de teleobiectiv, zoom-ul oferă un raport maxim de reproducere de 1:3,5, deci încadrează un câmp de 52x78mm de la o distanţă de 20cm de lentila frontală, excelent pentru un superzoom.

AVANTAJE
- Cea mai mare amplitudine de focale într-un superzoom
- Compact şi uşor pentru caracteristicile sale
- Stabilizare optică eficientă, pe trei axe
- Calitate optică bună pentru un superzoom

DEZAVANTAJE
- Luminozitatea 6,3 la focala maximă
- Distorsiune vizibilă la focale mici
- Focalizare relativ zgomotoasă

Text & foto: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply