Sony Zeiss 16-80/3.5-4.5

Un zoom foarte interesant pentru utilizatorii DSLR-urilor Sony de format redus, cu un design realizat de Carl Zeiss şi prezentat sub numele Vario-Sonnar T*.

Plaja focală este 5x, echivalentă cu 24-120 pe un aparat Full frame, iar luminozitatea la capătul tele este uşor superioară altor zoom-uri cu luminozitate variabilă care au doar 5.6.

Construcţia şi asamblarea sunt de bună calitate, chiar la focala de 80mm unde zoom-ul are lungimea maximă jocurile mecanice sunt bine controlate, caracteristic categoriei ”prosumer” din care face parte. Emblema albastră Zeiss de pe laterala obiectivului completează în mod fericit design-ul sobru, caracteristic designer-ului german.

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

Focalizarea se realizează cu motorul din aparat, obiectivul nedispunând de motor intern, ceea ce duce la o silenţiozitate mai redusă, dar inelul de focalizare nu se roteşte la AF pentru o utilizare comodă.

Cu un raport maxim de reproducere de 1:4 la focala maximă, zoom-ul poate încadra un câmp de 10cm, foarte practic pentru fotografia de aproape.

Calitatea imaginilor este excelentă la toate focalele, cu accent pe obţinerea unei rezoluţii foarte bune, aşa cum era de aşteptat de la un obiectiv semnat Zeiss, dar datorită plajei 5x există totuşi imperfecţiuni, în special la capătul wide unde se observă o distorsiune vizibilă şi urme de aberaţie cromatică.

Ca la majoritatea zoom-urilor moderne, lamelele diafragmei sunt rotunjite pentru a oferi o deschidere cât mai circulară la majoritatea setărilor.

Obiectivul Sony 16-80 poate fi văzut la www.F64.ro

SPECIFICAŢII

DISTANŢA FOCALĂ: 16-80 mm
LUMINOZITATE: 3.5-4.5
MONTURA: Sony Alpha
CONSTRUCŢIE: 14 elemente / 10 grupe
DIST. MIN. DE FOCALIZARE: 0.35m
RAPORT MAXIM DE REPRODUCERE: 0.25
CONSTRUCŢIE DIAFRAGMĂ: 7 lamele rotunjite
FILET FILTRE: 62mm
DIMENSIUNI: 72×83 mm
GREUTATE: 440g
ACCESORII: capace, parasolar dedicat
INFO: www.f64.ro

Text: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply