Soluţii pentru portret

Fotografia de portret pare o denumire pretenţioasă pentru fotografiile pe care le facem familiei şi prietenilor în timpul ieşirilor hibernale, dar nu trebuie să uităm că ei aşteaptă imagini excelente din partea unor fotografi pasionaţi ca noi.

Cu puţină atenţie la detalii vom putea realiza fotografii foarte reuşite, fie prin “aranjarea” personajelor, fie prin surprinderea momentelor potrivite.

Aparatura nu este critică pentru obţinerea de fotografii de calitate, chiar şi un aparat compact poate fi folosit cu succes. Posesorii de DSLR-uri beneficiază de o selecţie mai largă de obiective şi de posibilitatea de a folosi profunzimea selectivă pentru scoaterea în evidenţă a subiectului.

Calitatea luminii este foarte importantă pentru portrete. În exterior, cea mai favorabilă este lumina difuză, învăluitoare. Dacă este soare, evitaţi lumina directă pe faţa personajelor deoarece umbrele dure sunt complet inestetice, în plus nimeni nu se simte bine cu soarele bătând direct în ochi.

Expunerea se face pentru tonurile pielii, deci dacă încadraţi strâns vă puteţi încrede în exponometrul aparatului. Dacă în cadru apar porţiuni mari de zăpadă va fi necesar să faceţi corecţii de expunere, uneori destul de mari. Dacă intenţionaţi să faceţi o serie de fotografii cu încadrări diferite, folosiţi fie blocarea de expunere, fie modul manual.

Folosiţi flash-ul atât pentru reducerea umbrelor pe feţe cât şi la fotografierea în contralumină. Dacă e soare puternic, cea mai sigură şi rapidă metodă pentru un portret reuşit este întoarcerea subiectului în contralumină şi iluminarea cu ajutorul flash-ului.

Fundalul este foarte important în fotografia de portret, în general se preferă fundalurile cât mai liniştite sau neclare pentru a pune în valoare faţa subiectului. O altă abordare este integrarea portretului cu peisajul sau ambianţa pentru a obţine o localizare a imaginii. Evitaţi să fotografiaţi prea de departe oameni în peisaj deoarece nu vor mai fi uşor de recunoscut.

Compoziţia poate fi realizată în diverse moduri, de la portretele strânse făcute cu teleobiectivul în care se pune accent pe expresia feţei, până la cadrele foarte largi, în care personajul se echilibrează cu fundalul. Nu uitaţi să lăsaţi spaţiu în direcţia privirii, iar în cazul cadrelor mai largi fiţi atenţi unde faceţi tăieturile.

Fotografierea spontană duce la unele dintre cele mai reuşite fotografii de portret. Urmăriţi cu răbdare atât subiectul cât şi lumina şi fotografiaţi în momentul cel mai potrivit. Încercaţi surprinderea momentelor interesante, gesturi, mişcare, expresii, priviri, în momentele în care subiectul nu ştie că e fotografiat.

Urmăriţi interacţiunea dintre personaje când fotografiaţi mai mult de o persoană, imaginile vor fi mult mai interesante decât cele “pozate”. În cazul portretelor de grup trageţi cât mai multe cadre pentru a evita cazurile în care unul dintre personaje nu are o expresie potrivită sau clipeşte.

Portrete interesante se pot face şi în interior, dar nu uitaţi să includeţi în cadru elemente caracteristice iernii, haine de sezon, brazi de Crăciun, decoraţiuni, pentru a păstra atmosfera hibernală. Cea mai simplă metodă de iluminare este prin reflectarea luminii flash-ului în tavan sau pereţi.

Related Posts:

Leave a Reply