Sistemul Zeiss Ikon

Zeiss Ikon este un aparat clasic pe film, cu vizare optică şi focalizare cu telemetru, poziţionat ca realizare şi preţ între modelele de vârf Leica M şi aparatele Voigtlander, mult mai abordabile.

Prin caracteristicile sale, atât utilizarea filmului într-o epocă aproape complet digitală, cât şi sistemul de vizare şi focalizare, el se adresează unui segment redus de fotografi, dar care sunt atraşi de acest tip de aparat tocmai prin posibilităţile speciale pe care le pune la dispoziţie, oferind o experienţă fotografică complet diferită faţă de aparatele DSLR.

Corpul aparatului este din aluminiu masiv, pentru a permite o rigiditate ridicată, în special păstrarea alinierii monturii cu planul filmului în orice condiţii de exploatare, şi este acoperit cu panouri metalice. Aparatul se livrează în două variante de finisare, cromat şi negru, varianta cromată având un aspect retro, în special când se folosesc şi obiective în finisare argintie.

Montura Zeiss ZM este complet compatibilă cu Leica M, inclusiv cu posibilitatea de afişare automată în vizor a liniilor de încadrare corespunzătoare obiectivelor utilizate. Zeiss Ikon afişează cadrele pentru obiectivele 28, 35, 50, 85mm, pentru obiectivele cu unghi mai mare fiind disponibile vizoare separate care se montează în patina de flash.

Vizorul este mare şi mult mai luminos decât în cazul aparatelor reflex, datorită schemei optice realizată doar din lentile, şi oferă un confort maxim de vizare chiar şi cu ochelari, cu toate că sunt disponibile şi adaptoare cu dioptrii. Telemetrul are cea mai mare bază existentă la aparate de tip rangefinder contemporane, chiar cu factorul de mărire de 0,74x rămânând cu o bază efectivă uşor superioară oricărui model Leica.

Baza mare creşte precizia de focalizare a tuturor obiectivelor, fiind foarte necesară mai ales în cazul obiectivelor cu focală mai mare sau foarte luminoase, a căror profunzime redusă nu poate masca eventualele erori de punere la punct.
Această construcţie a telemetrului a fost posibilă datorită mutării la baza aparatului a dispozitivului de rebobinare a filmului, partea superioară a aparatului fiind astfel mult mai degajată în comparaţie cu aparatele clasice.

Obturatorul focal este cu defilare verticală şi perdele metalice, permiţând un timp de sincron de 1/125s şi un timp minim de 1/2000s. Zgomotul la declanşare este mai pregnant decât al modelelor Leica cu obturator textil, dar mult redus faţă de al aparatelor reflex datorită absenţei basculării oglinzii.

Deoarece obturatorul este dirijat electromagnetic a fost posibilă implementarea expunerii automate cu prioritate de diafragmă, pe lângă modul de expunere manual. Astfel, exponometrul poate dirija obturatorul cu o precizie de 1/12 trepte de expunere, iar utilizatorul are la dispoziţie corecţii de expunere în 1/3 trepte în limita a +/- 2 EV.

Timpii de expunere sunt afişaţi în vizor, cu LED-uri, pentru a permite un control rapid din partea fotografului. În modul de expunere manual, timpii se modifică în trepte întregi, iar timpul de sincron de 1/125s este marcat cu roşu. Butonul de blocare a expunerii se află pe spatele aparatului, sub patina de flash.

Declanşatorul este înconjurat de pârghia sistemului de blocare şi dispune de filet pentru declanşatoare flexibile mecanice sau pneumatice. Acţiunea sa este foarte lină, în două trepte, prima pentru stabilirea expunerii, a doua pentru declanşarea propriu zisă.

Alimentarea este asigurată de două baterii de 1,5V tip LR44 sau SR44, iar datorită faptului că obturatorul este electromagnetic, aparatul nu funţionează în absenţa lor, spre deosebire de modelele mecanice Leica sau Voigtlander.

Sensibilitatea filmului folosit se introduce manual, într-o ferestruică aflată în tamburul timpilor de expunere, iar sensibilităţile cele mai folosite, de 100 ISO şi 400 ISO sunt marcate cu roşu, celelalte, de la 25 la 3.200 ISO, cu negru.

Patina de flash este simplă, oferind doar semnalul de sincronizare, fiind astfel compatibilă cu orice model de flash, doar că pentru automatizarea expunerii se va folosi modul Auto al flash-ului, nefiind posibilă funţionarea în regim TTL. Se poate folosi şi modul manual al flash-ului, diafragma de lucru urmând a fi calculată pe baza numărului ghid al acestuia.

Pentru utilizarea cu obiective superangulare, între 15 şi 25mm, care oricum necesită montarea de vizoare separate şi oferă o profunzime foarte mare datorită focalei reduse, Zeiss produce modelul SW la care sistemul de vizare şi telemetrul au fost eliminate, rezultând un aparat mult mai abordabil.

Aceasta se datorează faptului că ansamblul vizor – telemetru este partea cea mai scumpă într-un aparat rangefinder, constând într-o serie de elemente optice şi mecanice realizate şi asamblate cu toleranţe foarte mici, pentru a putea asigura precizia încadrării şi măsurării distanţei.

Zeiss Ikon SW este prevăzut cu două patine, una destinată vizoarelor externe dedicate obiectivelor folosite, cealaltă pentru flash sau alte accesorii. Punerea la punct se realizează prin apreciere, iar profunzimea este suficientă pentru a oferi rezultate foarte bune cu obiectivele respective.

În concluzie, Zeiss Ikon este un aparat de tip rangefinder care prezintă printre cele mai evoluate caracteristici în clasa lui, iar calitatea construcţiei nu lasă nimic de dorit.

Preţul este mult mai favorabil decât al aparatelor Leica comparabile, iar diferenţa faţă de modelele Voigtlander este cu prisosinţă acoperită prin design, vizor, baza mai mare a telemetrului şi calitatea construcţiei, fără a mai pomeni de prestigiul numelui.

Astfel, Zeiss Ikon este o soluţie interesantă pentru utilizatorii de aparate rangefinder pe film care preferă să investească în obiective de calitate diferenţa de preţ faţă de un Leica M7, fără a pierde din caracteristicile funcţionale.

DATE TEHNICE MODEL ZEISS IKON

BODY: integral metalic
FORMAT: 24x36mm, film 35mm
MONTURA: Zeiss ZM, compatibilă Leica M
VIZOR: optic cu telemetru, mărire 0,74x
CADRE: 28/85 mm, 35 mm, 50 mm
TELEMETRU: baza 75mm, efectiv 55,9mm
EXPONOMETRU: TTL integral ponderat
MĂSURARE: EV 0 to EV 19, la ISO100 F/2.0
SENSIBILITATE: 25–3200 ISO în 1/3 treaptă
EXPUNERE: manual şi prioritate diafragmă
COMPENSARE: +/- 2 F-stops În 1/3 treaptă
OBTURATOR.: focal, metalic, 8s – 1/2000s
SINCRON FLASH: 1/125s
TRANSPORT FILM: manual, cu pârghie
ALIMENTARE: 2 baterii LR44 sau SR44
DIMENSIUNI: 138 x 78 x 32 mm
GREUTATE: 500 grame
INFO: www.F64.ro

Related Posts:

Leave a Reply