Sistemul de obiective Voigtländer

Oferta actuală Voigtländer cuprinde 16 obiective în 10 distanţe focale, cu diverse luminozităţi, adaptate diferitelor cerinţe fotografice.

Obiectivele disponibile reprezintă unul dintre avantajele majore ale aparatelor cu telemetru. Datorită absenţei oglinzii caracteristice aparatelor reflex, obiectivele pot fi proiectate să se apropie destul de mult de obturator.

Astfel se pot folosi scheme optice simetrice şi semi-simetrice pentru obiectivele superangulare, cu un număr mai mic de lentile faţă de schemele retrofocale necesare obiectivelor aparatelor reflex, ceea ce duce la obiective cu dimensiuni mult reduse.

Calitatea optică este superioară prin absenţa distorsiunilor şi prin imaginea mai bună până în colţurile cadrului.

Obiectivele aparatelor cu telemetru sunt complet manuale, iar diafragma rămâne permanent la valoarea de lucru, nefiind nevoie de cuplaje sau motoare pentru focalizare şi închiderea diafragmei înainte de declanşare, ceea ce contribuie la dimensiunile mai mici şi la fiabilitatea superioară a acestora.

Realizate din metal şi sticlă, ele oferă o mare fiabilitate, care nu poate fi atinsă de obiectivele moderne pentru aparatele reflex, un confort de utilizare excepţional, o senzaţie tactilă de soliditate şi de control perfect asupra aparatului.

Dimensiunile reduse ale obiectivelor se reflectă şi în diametrele filtrelor utilizate, 52mm fiind considerat mare, rezervat în general obiectivelor luminoase, filtrele curente fiind 39, 43, 46mm. Cu excepţia câtorva superangulare, majoritatea obiectivelor sunt cuplate la telemetru, asigurând o focalizare rapidă şi precisă chiar în condiţii de lumină slabă, deoarece vizoarele acestor aparate sunt mult mai luminoase decât sistemele de vizare reflex.

Datorită profunzimii mari de câmp caracteristică focalelor scurte, punerea la punct se poate face în multe cazuri şi prin aprecierea distanţei, conducând la o rapiditate foarte mare a fotografierii, apreciată în special în cazul fotografiei de stradă.

În prezent se află în fabricaţie doar aparate cu telemetru în montura Leica M, acestea fiind oferite de Leica, Voigtländer şi Zeiss Ikon. Există însă în uz o serie de aparate cu telemetru cu montura pe filet de 39mm, iar obiectivele de 39mm se pot folosi şi pe aparatele cu baioneta Leica M folosind adaptoare dedicate, păstrându-se şi cuplarea la telemetru. Astfel, obiectivele pe 39mm pot fi folosite pe o gamă mai largă de aparate, atât pe filet cât şi pe baionetă, în timp ce obiectivele pe baionetă sunt compatibile doar cu aparatele moderne în montura tip Leica M.

Începând cu 1999, Cosina a lansat o serie de obiective foarte interesante destinate aparatelor cu telemetru, iniţial pe filet de 39mm, apoi şi în montura VM, compatibilă cu baioneta Leica M.
Obiectivul care a atras atenţia lumii fotografice asupra seriei moderne Voigtländer a fost 15/4,5 Aspherical Heliar, superangularul cel mai larg oferit până atunci în montura pe filet de 39mm care, cu un adaptor dedicat, se poate folosi pe toate aparatele cu baionetă tip Leica M.

Oferta actuală Voigtländer cuprinde 16 obiective în 10 distanţe focale, cu diverse luminozităţi, adaptate diferitelor cerinţe fotografice. Toate obiectivele cu focale peste 25mm sunt cuplate la telemetru. Cele mai multe au diafragma din 10 lamele, pentru un aspect plăcut al zonelor neclare, iar valorile sunt indexate la jumătăţi de treaptă pentru o reglare precisă a expunerii.

Seria de obiective Voigtländer se distinge printr-o construcţie mecanică excelentă, iar soluţiile optice adoptate beneficiază de ultimele tehnologii privind producerea lentilelor asferice şi acoperirile antireflex multistrat.

Majoritatea obiectivelor beneficiază de parasolare dedicate, realizate de asemenea din metal. Vizoarele opţionale Voigtländer dispun de scheme optice elaborate, iar cadrele de vizare sunt suficient de strălucitoare pentru a oferi un confort excelent în utilizare.

12 mm / F 5,6 Ultra Wide Heliar, este superangularul cu unghiul cel mai mare (121 grade) disponibil pentru formatul de 35mm. Montură pe filet, focalizează la 0,3m, dimensiuni 50,5 x 38,2mm, 162g. Nu este cuplat la telemetru, se livrează cu parasolar şi vizor dedicat, are levier de focalizare şi există un adaptor opţional pentru filtre de 77mm.

15 mm / F 4,5 Super Wide Heliar, foarte bine corectat pentru distorsiune şi rezistenţă la contralumină, este excelent pentru peisaj şi arhitectură. Montură pe filet, dimensiuni 49,6 x 30,7mm, 105g. Nu este cuplat la telemetru, se livrează cu vizor dedicat. Noua variantă are baionetă VM, este cuplat la telemetru, filtre de 52mm şi parasolar încorporat, 59,4 x 38,2mm, 156g.

21 mm / F 4,0 Color Skopar oferă o calitate foarte bună pe toată suprafaţa imaginii şi o focală mult apreciată de fotografi. Montură pe filet, dimensiuni 49,6 x 29,1mm, 109g. Nu este cuplat la telemetru, se livrează cu vizor dedicat.

Noua variantă, 21/4 Pancake II, are aceeaşi optică, montura pe baionetă, filtre de 39mm, cuplat la telemetru, 55 x 25,4mm, 136g. Se livrează fără vizor, deoarece vizorul aparatului Bessa R4 acoperă 21mm.

25 mm / F 4,0 Color Skopar Pancake este un superangular clasic, excelent pentru utilizare generală, cu un unghi de cuprindere de 82 grade, montura pe filet, cuplat la telemetru, filtre de 39mm, greutatea 156g.

28 mm / F 2,0 Ultron este un superangular luminos, foarte potrivit pentru fotografierea în lumină existentă. Baioneta VM, levier de focalizare, filtre de 46mm, 55 x 51,2mm, 244g.

35 mm / F 1,2 Nokton este cel mai luminos obiectiv de 35mm produs vreodată. Focala este foarte folosită pentru fotografie generală, fiind preferată de pasionaţii fotografiei de stradă, iar luminozitatea extremă permite fotografierea în condiţii dintre cele mai grele. Baionetă VM, diafragma din 12 lamele, filtre de 52mm, 63 x 77,8mm, 490g.

35 mm / F 1,4 Nokton este mult mai compact şi uşor decât varianta cu 1,2, şi este preferat ca obiectiv normal de unii fotografi. Se produce şi o varianta „Single coated” care oferă un contrast mai redus şi mai multe detalii în umbre, pentru pasionaţii de fotografie alb-negru. Baioneta VM, filtre de 43mm, 55 x 28,5mm, 200g.

35 mm / F 2,5 Color-Skopar Pancake II este mai mic şi mai uşor decât Nokton-ul, avand doar 55 x 23mm şi 134g. Baionetă VM, filtre de 39mm, este preferat pentru un ansamblu aparat-obiectiv extrem de compact.

40 mm / F 1,4 Nokton este cel mai popular obiectiv luminos Voigtländer. Cu un unghi similar cu al ochiului este foarte potrivit ca obiectiv normal. Baionetă VM, filtre de 43mm, 55 x 29,7mm, 175g.

50 mm / F 1,5 Nokton este un obiectiv normal clasic, cu luminozitate mare şi calitate a imaginii excelentă. Montură pe filet, filtre de 52mm, 60 x 54,5mm, 243g.

50 mm / F 1,1 Nokton, lansat cu ocazia aniversării a 10 ani de la apariţia sistemului Voigtländer Bessa şi a 50 de ani de la înfiinţarea Cosina, este un obiectiv excepţional de luminos, dedicat fotografierii în condiţii grele de lumină. Baioneta VM, filtre de 58mm, 69,6 x 57,2mm, 428g.

75 mm / F 2,5 Color Heliar este un teleobiectiv scurt, destinat fotografiei de portret şi peisaj, fiind un complement potrivit pentru un superangular. Montură pe filet, filtre de 43mm, 55,5 x 64,5mm, 230g.

90 mm / F 3,5 Apo Lanthar este un teleobiectiv mediu, cu o calitate a imaginii impresionantă, obiectivul fiind apocromatic. Focala de 90mm este limita practică superioară a folosirii eficiente a aparatelor cu telemetru. Montura pe filet, filtre de 49mm, 51 x 90mm, 260g.

Text & foto: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply