SAMSUNG WB500-WB550

Samsung WB 500, împreună cu WB 550, reprezintă vârful de gamă al aparatelor compact Samsung. WB 550 diferă în principal de WB 500 prin rezoluţia de 12 MP faţă de 10 MP şi ecranul LCD de 3” faţă de 2,7”, alături de câteva modificări software. Ambele modele dispun de o construcţie foarte îngrijită, specifică modelelor de top, de un zoom impresionant de 10x, echivalent 24-240mm, stabilizare duală, optică şi electronică, filmare HD 720p.

Prin realizare şi specificaţii, ele se adresează utilizatorilor pretenţioşi care, pe lângă funcţionalitate şi performanţă sunt interesaţi de aspectul şi finisarea aparatului pe care îl folosesc.

Zoom-ul cu plajă largă integrat într-o carcasă de dimensiuni compacte îl fac tentant în special pentru fotografia de călătorie, dar şi pentru peisaje, portrete şi fotografia de aproape.

Am testat modelul Samsung WB 500, dar concluziile se aplică la fel de bine şi lui WB 550. Prima impresie pe care ţi-o lasă aparatul este foarte pozitivă. Echipa de design care a desenat toate detaliile lui arată că şi-au luat treaba în serios.

Alegerea materialelor este din gama lux: carcasa din aluminiu eloxat mat culoare gri închis pentru capacele faţă/spate şi nichel lucios gri închis pentru capacul superior. Senzaţia tactilă este foarte plăcută, iar pe partea dreaptă este o zonă cauciucată pentru o priză sigură a aparatului. Obiectivul este conturat de două cercuri concentrice nichelate subţiri.

Calitatea imaginii rezultă din combinaţia foarte reuşită între zoom-ul Schneider Kreuznach şi captorul 1/2,33” de 10 megapixeli (12 megapixeli pentru WB550).

La început l-am privit cu neîncredere, mă gândeam că un zoom 10x care porneşte de la 24mm va fi sau foarte distorsionat, sau cu imagine moale. Surpriză totală, obiectivul distorsionează foarte puţin imaginea iar claritatea este bună.

Testele atât la distanţă cât şi de aproape au dat rezultate excelente pentru un aparat compact cu zoom de mare amplitudine. Nu ştiu dacă problema este rezolvată din soft, dar personal cred că obiectivul este excelent.

Claritatea imaginii este foarte bună. Chiar începând cu 24mm, în colţuri se pot vedea uşor detalii. Surpriza plăcută vine la focala maximă, unde de obicei zoom-urile devin mai moi, dar acesta rămâne clar, ajutat şi de un stabilizator optic de imagine cu diverse opţiuni de funcţionare. Vignetarea este uşoară la 24mm şi aproape inexistentă la 240mm. Franjurile colorate apar mai mult la focalele lungi în zonele de contrast ridicat, dar se văd doar la măriri de 100% pe ecranul calculatorului.

Luminozitatea obiectivului este 3,3-5,8, un sacrificiu pe care îl suport dată fiind calitatea foarte bună a imaginii. Obiectivul dispune şi de funcţie macro, existând un buton dedicat pe spatele aparatului.

Auto focus-ul se comportă bine, timpii de focalizare fiind sub un sfert de secundă în lumină normală, iar în semi-întuneric spre o secundă. Nu este leneş, nu caută mult.

Comportarea la sensibilitate este oarecum tipică pentru aparatele moderne din clasa compact, cu o performanţă mai bună decât ne-am aştepta de la un senzor de doar 1/2,33”. La 200 ISO apar semnele tratamentului de micşorare a zgomotului, 400 ISO aş folosi ca maxim, iar 800 şi 1600 ISO sunt de evitat.

Ergonomia este bună, cu rezerva că trebuie să aveţi ochi buni să descifraţi ce este desenat pe butoanele din spate. Declanşatorul şi inelul de comandă a zoom-ului cad bine sub degetul arătător. Butonul de pornire este uşor îngropat, aşa că nu se poate apăsa accidental în husă. În general aparatul stă foarte bine în mână.

În utilizare, apăsarea butonului de pornire face ca aparatul să prindă viaţă puţin mai lent decât altele, asta şi din cauza zoomului mare. Funcţionarea obiectivului este silenţioasă şi destul de lentă ca să se poată cadra cu precizie. Prefer aşa decât să caut să încerc să opresc un zoom motorizat nervos la punct fix.

Aparatul dispune de personalizarea parametrilor uzuali: sharpness, contrast, saturaţie, ceea ce permite optimizarea imaginilor după dorinţele utilizatorului şi subiectul de fotografiat.

Flash-ul integrat dispune de gama obişnuită de moduri de funcţionare, nimic ieşit din comun, şi este destul de moale, are doar 4 x 15mm, câtă lumină poate să iasă pe o fereastră aşa de mică.

Filmarea HD este prezentă în formatul 720p la 30 cadre pe secundă, cu posibilităţi de editare internă a clipurilor video. Cu toate că aparatul permite utilizarea zoom-ului optic în timpul filmării, zgomotul motoraşului poate deveni supărător. Aparatul poate fi folosit şi ca reportofon cu posibilitatea de înregistrare de fişiere audio până la 10 ore.

Bateria este o alta surpriză plăcută, după circa 100 de fotografii indicatorul arată în continuare baterie plină. Aparatul foloseşte carduri SD şi este compatibil cu formatul SDHC pentru capacităţi mari, necesare când se filmează mult în formatul HD.

CONCLUZIE

Samsung WB500 – WB550 sunt un tandem de aparate surprinzătoare, extrem de bine desenate şi finisate, echipate cu un obiectiv Schneider Kreuznach de o calitate superlativă.

Sunt excelente pentru concedii, dar şi pentru fotografii de zi cu zi, când nu avem loc de recul sau
când avem nevoie de fotografierea unui subiect mai îndepărtat, datorită zoom-ului generos echivalent 24-240mm.

AVANTAJE
- Aspect şi finisare de top
- Zoom excelent 10x, pornind la 24mm
- Filmare HD, cu zoom
- Multiple moduri scenă
- Ergonomie bună
- Raportul calitate/preţ excelent

DEZAVANTAJE

- Aberaţia cromatică vizibilă în zonele de contrast maxim
- Zgomot la sensibilităţi mari, caracteristic aparatelor compact
- Utilizarea zoom-ului la filmare este zgomotoasă

Text & foto: Cătălin Licăreţ

Related Posts:

Leave a Reply