Samsung NX 10

Samsung NX10 oferă o serie de surprize foarte plăcute, de la design-ul inspirat şi calitatea construcţiei, până la calitatea vizorului şi ecranului principal şi meniurile uşor de utilizat.

Aparatele digitale cu obiective interschimbabile dar fără sistemul de vizare reflex caracteristic DSLR-urilor au apărut abia la mijlocul anului trecut, istoria lor fiind atât de scurtă încât această clasă de aparate nu are încă un nume generic prin care să poată fi cu uşurinţă recunoscute.

Aceasta nu le-a împiedicat să aibă un succes foarte mare pe piaţă, doar în sistemul MFT promovat de Olympus şi Panasonic apărând nu mai puţin de opt aparate care vor fi urmate în scurt timp de altele.

Succesul fulminant al sistemului Micro Four Thirds, care în anumite zone precum Japonia şi Marea Britanie a capturat între 10 şi 20% din piaţa DSLR-urilor nu a trecut neobservat de ceilalţi fabricanţi, iar primul aparat mirrorless cu obiective interschimbabile în afara sistemului MFT este Samsung NX10.

Samsung NX 10 poate fi văzut la www.F64.ro

 

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

 

Samsung intenţionează să mai lanseze în curând încă două aparate din seria NX şi are planuri serioase în ceea ce priveşte obiectivele pentru a consolida noul sistem. Fără îndoială, acest trend va fi urmat şi de ceilalţi fabricanţi consacraţi de aparatură foto. Samsung NX10 combină uşurinţa şi stilul de utilizare al unui aparat compact cu calitatea imaginii caracteristică DSLR-urilor, asigurată de un captor format 16x24mm, la care se adaugă versatilitatea adusă de obiectivele interschimbabile şi accesul la flash-uri externe dedicate.

Corpul aparatului păstrează aspectul clasic al unui DSLR, dar datorită eliminării oglinzii este mult mai îngust, distanţa de la montura obiectivului la captor fiind redusă cu aprox. 20mm faţă de sistemele reflex tradiţionale.

Este evident că designul tipic DSLR a fost păstrat datorită ergonomiei deosebite pe care o oferă chiar în acest corp mai plat, având un grip surprizător de confortabil, vizorul electronic plasat central, iar flash-ul integrat completează aspectul clasic al unui aparat reflex.

Aspectul este apreciat atât de către utilizatorii de aparate compact care îşi doreau un DSLR dar fără dimensiunile, greutatea şi complexitatea acestuia cât şi de utilizatorii de DLSR-uri care se găsesc pe un teren familiar în utilizarea modelului NX10.

Vizorul electronic cu o rezoluţie de 920.000 pixeli care operează la 30fps oferă o imagine de o calitate surprinzător de bună pentru un EVF, cu avantajul că permite vizualizarea unei imagini apropiată de cea care va fi înregistrată de aparat şi afişarea unei vaste serii de informaţii. Totuşi apar şi câteva dezavantaje faţă de vizarea optică proprie DSLR-urilor, printre care întârzierea la afişare, lipsa de fineţe şi comportarea mai dificilă la iluminare slabă.

Ecranul principal de 3” este realizat în noua tehnologie AMOLED şi are 614.000 pixeli, cu o calitate a imaginii cel puţin egală cu a ecranelor LCD. Din păcate ecranul nu este rabatabil, dar unghiul mare de vizualizare face posibilă utilizarea şi pentru încadrări mai neconvenţionale. Trecerea între ecran şi vizor se face automat, la ridicarea aparatului la ochi.

Captorul este un CMOS format APS-C cu o rezoluţie de 14.6 MP şi un interval de sensibilitate de 100-3200 ISO. Captorul este protejat de un sistem de reducere a prafului care induce vibraţii de 60.000 Hz în filtrul care protejează senzorul, rolul acestuia fiind strict necesar deoarece obturatorul stă deschis aproape în permanenţă, cu excepţia momentelor imediat înainte şi după o expunere. Dispozitivul poate fi setat să funcţioneze automat la pornirea aparatului.

Calitatea imaginilor este foarte bună între 100-400 ISO, dar zgomotul începe să devină vizibil la 800 ISO. Reducerea zgomotului este performantă, cu toate că tinde să atenueze şi redarea detaliilor, în special la fotografierea in format jpeg.

Redarea culorilor este foarte plăcută, iar aparatul dispune de o serie de ”Picture Wizards” presetate plus trei setări custom, în toate dintre acestea se poate interveni asupra contrastului, saturaţiei, sharpness-ului şi nuanţelor.

Măsurarea expunerii funcţionează foarte bine, iar în modul Smart Auto aparatul face detecţia scenei pentru alegerea optimă a parametrilor. Optimizarea imaginii în zonele luminate şi cele umbrite poartă aici numele de Smart Range.

Balansul de alb are şase preseturi, Auto, Manual şi scară de temperatură de culoare, dispunând şi de posibilitatea de bracket.

Meniurile sunt bine organizate şi uşor de parcurs după o scurtă familiarizare, făcând mai puţin necesar manualul aparatului în deplasări.

Focalizarea este cu detecţie de contrast pe senzor, în mod tradiţional semnificativ mai lentă în comparaţie cu DSLR-urile care folosesc detecţia de fază, dar Samsung a reuşit obţinerea unei focalizări surprinzător de rapide, pe deplin comparabilă cu a DSLR-urilor entry-level.

Precizia focalizării este foarte bună, aici avantajul fiind de partea detecţiei de contrast, acest sistem nefiind supus riscului de front/back focus. Pentru focalizarea în lumină foarte slabă, NX10 dispune de o lampă auxiliară. Dimensiunile punctului central de AF pot fi alese din patru mărimi diferite, pentru ajustarea la tipul de subiect de fotografiat. Focalizarea manuală dispune de mărirea automată a imaginii pe ecran sau în vizor pentru a spori precizia acesteia.

Obturatorul permite timpi de expunere între 30s şi 1/4000s, cu sincron de flash la 1/180s, cadenţa maximă de 3 cadre pe secundă, valori similare cu ale DSLR-urilor entry-level.

Flash-ul integrat are un număr ghid de 11 la 100 ISO, o valoare relativ modestă, şi este activat de un buton dedicat, dar poate fi activat şi automat în modurile Auto şi scenă. Aparatul are şi o patină pentru conectarea flash-urilor externe dedicate SEF20A sau SEF42A.

Samsung NX10 oferă filmare în format HD 720p la 30 cadre pe secundă folosind standardul H.264, cu înregistrarea mono a sunetului cu microfonul încorporat care dispune şi de un filtru Wind-cut. Se pot folosi modurile Program sau prioritate de diafragmă pentru un control mai bun asupra profunzimii de câmp, iar aspectul imaginii poate fi modificat folosind setările Picture Wizards.

Se poate face zoom în timpul filmării, dar sistemul AF va trebui să refocalizeze, ceea ce se manifestă ca o pierdere momentană a clarităţii, iar zgomotul focalizării se va înregistra pe coloana audio. Folosirea focalizării manuale elimină aceste incoveniente, dar este puţin mai delicată.

Pentru rezultate optime se recomandă folosirea unui trepied, deoarece filmarea în format HD este mai pretenţioasă şi amplifică efectele vibraţiilor.

Pentru NX10 sunt disponibile deja trei obiective, zoom-urile 18-55/3.5-5.6 OIS, 50-200/4-5.6 ED OIS şi un fix luminos 30/2.0 foarte compact, în format pancake. Ambele zoom-uri sunt stabilizate optic dar prin caracteristici se încadrează în gama obiectivelor de kit similare cu cele oferite pentru majoritatea DSLR-urilor.

Datorită noutăţii sistemului, gama de obiective disponibilă este încă foarte restrânsă, dar Samsung o va completa cu siguranţă pentru a-i da o şansă de
a concura cu formatul Micro Four Thirds care dispune deja de o serie mult mai completă.

Deoarece captorul este de format APS-C, obiectivele vor avea dimensiuni similare cu cele pentru DSLR-uri, semnificativ mai mari decât cele dedicate formatului Micro Four Thirds folosit de Olympus şi Panasonic. Obiectivul Samsung 30/2 este momentan singurul cu care NX10 arată cu adevărat compact, valorificând avantajul designului mirrorless.

Dimensiunile mici şi posibilitatea de a fi utilizat ca un aparat compact, cu vizare pe ecranul principal, modurile Auto şi filmarea HD îl fac foarte atractiv pentru utilizatorii de aparate compact care doresc o alternativă mai avansată pentru practicarea fotografiei.

Utilizatorii de DSLR-uri ar putea fi atraşi de NX10 prin dimensiunile mici ale aparatului, dar acest avantaj se păstrează doar la utilizarea cu obiective mici, iar unicul exponent este acum 30/2, dar dacă în viitorul apropiat vor mai apărea două obiective fixe, un wide şi un teleobiectiv de portret suficient de luminos, ar putea tenta mulţi fotografi care l-ar prefera în timpul liber în situaţiile în care nu doresc sa-şi transporte trusa DSLR.

Calitatea imaginii este net superioară aparatelor compact şi bridge, datorită captorului mare care pe lângă un comportament mult mai bun la sensibilităţi mari permite şi un control corespunzător asupra profunzimii de câmp, dar care totuşi rămâne la nivelul DSLR-urilor abordabile.

Teoretic dimensiunea captorului îi oferă un avantaj în calitatea imaginii faţă de aparatele Micro Four Thirds, dar în practică acesta este greu de observat.

Posibilitatea de a utiliza focalizarea continuă în timpul filmării reprezită totuşi un avantaj asupra DSLR-urilor actuale, cu toate că nu este suficient de silenţioasă pentru a nu afecta înregistrarea audio, iar despre promtitudinea de focalizare putem spune că este perfectibilă.

Dorinţa Samsung de a deveni un concurent serios pe piaţa aparatelor mirrorless este evidentă din palierul de preţ pe care a fost plasat NX10, mai abordabil decât aparatele MFT şi la nivelul DSLR-urilor entry-level, cu care are o serie de caracteristici comune. Raportul calitate/preţ este favorabil, chiar dacă sistemul NX nu este consolidat, posibilităţile de alegere fiind încă inexistente.

CONCLUZIE

Pentru un prim aparat dintr-o nouă gamă, în special propusă de un fabricant cu o prezenţă destul de recentă în producţia de aparate foto, Samsung NX10 oferă o serie de surprize foarte plăcute, de la design-ul inspirat şi calitatea construcţiei, până la calitatea vizorului şi ecranului principal şi uşurinţa de utilizare a meniurilor.

AVANTAJE

- imagine de bună calitate
- focalizare rapidă şi precisă
- construcţie solidă
- comenzi plasate ergonomic
- ecran principal excelent
- EVF de calitate
- raport bun calitate/preţ
- modul Smart Range util

DEZAVANTAJE

- utilizare mai lentă în RAW
- reducerea de zgomot accentuată
- flash integrat cu valoare relativ modestă
- calitatea video perfectibilă
- jpeg-urile sunt uşor soft
- gama încă restrâsă de obiective

DATE TEHNICE

CAPTOR: CMOS, 23.4 x 15.6 mm
REZOLUŢIE: 14 MP, 4592 x 3056 pixeli
SIS. ANTIPRAF: Super sonic drive
BODY: exterior plastic, şasiu metalic
FORMATE IMG.: RAW, jpeg, RAW + jpeg
FILMARE: 720p, MP4
AUTOFOCUS: detecție de contrast
OBTURATOR: 30-1/4000s, flash 1/180s
CADENŢĂ: 3 cadre pe secundă
FLASH: N.G. 11 / 100 ISO
SENSIBILITATE: 100-3200 ISO + Auto
VIZOR: EVF, 0.86x, 100%, 921.000 pixeli
MONITOR: 3”, 614.000 pixeli
LIVE VIEW: Da, pentru vizare
STABILIZARE IMG.: în obiective
STOCARE: carduri SD, SDHC
ALIMENTARE: BP1310, 1300 mAh
DIMENSIUNI: 123 × 87 × 39.8 mm
GREUTATE: 353g fără baterie
INFO: www.f64.ro

Text & foto: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply