Premieră tehnică: Leaf Aptus-II 10R

O inovaţie interesantă, de această dată de ordin mecanic, apare pe acest back digital dedicat aparatelor de format mediu şi mare, care permite rotirea senzorului cu 90º fără demontarea de pe aparat, printr-o comandă externă.

Posibilitatea de a roti senzorul este foarte importantă în cazul unui aparat de format mediu deoarece acestea sunt extrem de dificil de rotit în timpul fotografierii, chiar dacă se fotografiază din mână, cu atât mai puţin dacă se lucrează de pe trepied.

În mod obişnuit rotirea se face prin demontarea back-ului de pe aparat, iar inovaţia Aptus evită expunerea senzorului la praf. Astfel se poate comuta extrem de rapid în timpul şedinţei foto între cadrele pe verticală şi orizontală, putându-se obţine cu uşurinţă o varietate de compoziţii fără a risca depunerea prafului pe captor.

 

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

 

Aptus-II 10R are şi o altă calitate importantă, lungimea senzorului fiind de 56mm, similară cu lăţimea clasică a formatului de film de format mediu, astfel că nu mai apare factorul de crop caracteristic majorităţii back-urilor digitale.

Senzorul are o rezoluţie de 56MP, (9288 x 6000 pixeli) înregistrare în 16bit, la o cadenţă maximă de 1cadru/s, iar un RAW necomprimat are 112MB din care se poate genera un Tiff în 16bit de 345MB.

Gama dinamică atinge 12 trepte de expunere, iar intervalul de sensibilitate este 80-800 ISO. Dispune de un ecran LCD de 6x7cm, cu o diagonală de 3.5” şi este compatibil cu majoritatea aparatelor de format mediu, iar cu adaptoarele potrivite şi cu o serie de aparate de format mare.

Text: Radu Grozescu

Related Posts:

  • No Related Posts

Leave a Reply