Pentax 645D -utilizare comodă şi fiabilitate maximă

Construit pe baza seriei de aparate de format mediu pe film şi compatibil cu seria de obiective Pentax 645, noul 645D este proiectat pentru o maximă fiabilitate, optimizat pentru fotografierea în exterior, fiind protejat la apă şi praf, cu ecranele LCD acoperite cu sticlă de mare duritate şi cu o ergonomie excelentă.

Aparatul rezistă şi la folosirea la temperaturi joase, ceea ce îi va încânta pe fotografii de peisaj.

Captorul este un CCD de 44x33mm cu o rezoluţie de 40 MP care generează imagini de 7264×5440 pixeli, cu gamă dinamică de 11.5 trepte de expunere şi sensibilitatea între 200-1000 ISO, cu extindere între 100 şi 1600 ISO.

 

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

 

Senzorul este protejat de praf de un dispozitiv piezoelectric DR II care induce vibraţii ultrasonice în filtrul UV/IR care protejează captorul.

Pentru obţinerea clarităţii maxime în redarea detaliilor şi exploatarea completă a rezoluţiei native a fost eliminat filtrul AA prezent pe majoritatea aparatelor digitale.

Conversia analog/digital se face în 14 bit pentru a se obţine o cât mai bună redare a culorilor şi a tranziţiilor de tonuri, iar aparatul dispune de două sloturi pentru carduri SD/SDHC a căror utilizare poate fi personalizată după dorinţă, similar cu DSLR-urile profesionale. Pentru imaginile salvate în format RAW fotograful poate alege între PEF şi DNG, dar se poate fotografia şi în jpeg sau RAW + jpeg.

Vizorul este optic, cu o acoperire de 98%, iar datorită utilizării unei prisme trapezoidale ocupă un volum destul de mic. Ecranul LCD este de 3”, cu o rezoluţie de 921.000 pixeli şi protejat de un ecran de sticlă pentru a rezista rigorilor utilizării în condiţii grele.

Sistemul AF este foarte modern, dispunând de 11 puncte de măsurare dintre care cele 9 centrale în cruce, iar măsurarea expunerii se face pe 77 zone, folosind şi informaţii legate de orientarea camerei, distanţa până la subiect şi scara imaginii.

Obturatorul oferă între 30s şi 1/4000s, cu sincron de flash la 1/125, fiind testat la 50.000 cadre.

Printre funcţiile interesante amintim posibilitatea de a obţine imagini HDR, Dynamic Range Expansion, nivela electronică pentru alinierea aparatului, compensarea automată pentru distorsiune şi aberaţia cromatică, modurile Hyper Program şi Hyper manual, mirror lock-up.

Anunţat odată cu Pentax 645D, noul obiectiv 55/2.8 încorporează o serie de caracteristici şi tehnologii moderne care prefigurează viitoarele obiective din seria dedicată formatului mediu.

Acoperind formatul clasic de film 6×4.5cm, pe care este un wide moderat, el echivalează un obiectiv normal când este folosit pe modelul 645D al cărui senzor are o diagonală de exact 55mm, fiind utilizabil
pentru o largă serie de subiecte, de la peisaje la portrete ambientale.

Construcţia obiectivului este la cele mai înalte standarde profesionale, oferind protecţie la praf şi apă,
inelul de diafragmă a fost eliminat pentru simplificarea design-ului, diafragma are 9 lamele şi formează o deschidere circulară, motorul de AF este de tip ultrasonic şi permite intervenţia manuală pentru focalizare.

Optic, obiectivul cuprinde o lentilă asferică hibridă şi foloseşte suprafeţe tratate prin nano-tehnologia Aero Bright în timp ce lentila frontală beneficiază de tratamentul Pentax SP care respinge praful, apa şi urmele, iar în cazul murdăririi facilitează curăţarea.

Calitatea optică este optimizată pentru a exploata pe deplin rezoluţiile extreme ale aparatelor digitale de format mediu.

Related Posts:

Leave a Reply