Panasonic GH-1

Pentru pasionaţii de video, Panasonic GH-1 oferă cea mai bună integrare existentă a posibilităţilor de filmare într-un aparat foto cu obiective interschimbabile. Din punct de vedere al caracteristicilor fotografice nu este foarte diferit de GF-1 aşa că vom insista asupra deosebirilor şi în special asupra posibilităţilor video.

Bazat pe modelul G-1, acesta dispune de un captor nou multi-format şi de impresionante posibilităţi de filmare HD. Corpul aparatului este construit din plastic şi are forma caracteristică a unui DSLR dar cu dimensiuni mult mai mici, facilitate de standardul micro 4/3. Datorită unui grip bine conturat permite o priză foarte sigură iar “prisma” oferă loc suficient pentru vizorul electronic, flash-ul încorporat şi microfonul stereo.

Vizorul electronic este cel mai performant de pe piaţă, cu o rezoluţie de 1,44 MP, corecţie de dioptrii şi posibilitate de reglaj a luminozităţii, contrastului şi saturaţiei. LCD-ul de 3” are rezoluţia de 460.000 pixeli şi este rabatabil, extrem de comod atât pentru fotografiere cât şi pentru filmare. Comutarea între vizor şi LCD se poate face automat, aparatul detectând când ochiul se apropie de vizor. Ambele funcţionează la frecvenţa de 60Hz, oferind o vizare confortabilă şi o întârziere minimă.

Trecerea de la fotografiere la filmare se poate face rapid, folosind butonul dedicat pentru înregistrare video, indiferent în ce mod este setat aparatul. Pentru acces la setările video avansate se trece în Creative Motion Picture unde există o secţiune dedicată a meniului.

Captorul multi-format permite obţinerea de imagini fotografice în formatele 4:3, 3:2 sau 16:9 la o rezoluţie constantă de 12 MP, nu prin decupare ca în cazul altor aparate. Noul Venus Engine HD dispune de două procesoare iar transferul datelor se face pe 4 canale pentru a asigura viteza necesară înregistrării video full HD.

Datorită atât captorului cât şi procesării avansate, calitatea imaginii foto este foarte apropiată de a DSLR-urilor format APS-C, inclusiv la sensibilităţi mai mari, abia la 1600 ISO apărând un zgomot vizibil şi fenomenul de “banding” în special în umbre.

La video, captorul de dimensiuni mult mai mari decât al camerelor obişnuite oferă performanţe net superioare în lumină slabă şi permite obţinerea unei profunzimi de câmp mici, respectiv a imaginilor cu claritate selectivă.

Pentru stabilizare trebuie apelat la obiectivele specializate, stabilizarea internă a unui captor de asemenea dimensiuni în timpul filmării fiind aproape imposibilă. Captorul este protejat împotriva prafului printr-un dispozitiv similar cu cel de la modelul GF-1.

Sistemul AF este incredibil de performant, în special în comparaţie cu ofertele celorlalte mărci în materie de AF cu detecţie de contrast pe captor, fiind comparabil cu focalizarea cu detecţie de fază la DSLR-urile de nivel mediu.

Foarte important, acesta permite focalizarea continuă în timpul filmării, facilitate prezentă pe toate camerele video, dar care nu este încă oferită de nici un DSLR actual. Pe lângă detecţia feţei pentru optimizarea focalizării, expunerii şi balansului de alb, aparatul dispune şi de recunoaşterea feţelor care au fost înregistrate în prealabil oferind prioritate acestora în cazul fotografiilor de grup.

Filmarea se poate face la rezoluţia de 1920 x 1080 pixeli la 24 cadre pe secundă sau 1280 x 720 pixeli la 60 de cadre pe secundă în format AVCHD, iar în format Motion Jpeg la maximum 1280 x 720, 30 cadre pe secundă. Posibilitatea de a filma HD la 60 cadre pe secundă este foarte interesantă pentru a
obţine efecte reuşite de „slow motion”.

În funcţie de setările aparatului, gradul de automatizare şi nivelul de acces la diverşi parametri ai imaginii este variabil, de la Inteligent Auto unde aparatul face toate reglajele, trecând prin modurile scenă şi până la modul Creative Motion Picture unde există inclusiv acces manual la timpul de expunere, diafragmă şi sensibilitate, pentru a putea obţine orice efect dorit. Înregistrarea sunetului se face stereo, cu microfonul încorporat, dar există şi mufă pentru microfon extern opţional, în ideea unei calităţi sporite a înregistrărilor audio.

GH-1 se livrează împreună cu un obiectiv de kit extrem de interesant, LUMIX G VARIO HD 14-140mm, F 4.0-5.8, stabilizat, optimizat pentru video. Cu o plajă de focale echivalentă cu 28-280mm, acest superzoom se distinge prin dimensiuni foarte reduse, doar 70 x 84mm, filet de filtre de 62mm şi o greutate de 460g. Construcţia este excepţional de îngrijită, zoom-ul manifestând o rigiditate remarcabilă chiar extins la focala maximă, iar calitatea optică fiind cel puţin egală cu a superzoom-urile celorlalţi fabricanţi, susţinută şi de o schemă optică din 17 elemente în 13 grupe, cu 2 lentile ED şi nu mai puţin de 4 suprafeţe asferice.

Optimizarea pentru video, subliniată de marcajul HD, constă în posibilitatea de modificare continuă a diafragmei pentru eliminarea salturilor de luminozitate în timpul filmării şi prin mecanisme de focalizare şi zoom silenţioase.

Datorită faptului că se pot folosi practic orice obiective prin intermediul adaptoarelor potrivite, cu GH-1 se pot face unele dintre cele mai exotice alegeri, atât pentru fotografiere cât mai ales pentru filmări cu adevărat spectaculoase.

CONCLUZIE

Panasonic GH-1 este o combinaţie foarte reuşită între un aparat foto capabil, cu toate avantajele dimensionale şi de greutate caracteristice formatului micro 4/3 şi o cameră video cu posibilităţi interesante.

Focalizarea continuă în timpul filmării, vizorul electronic performant, LCD-ul orientabil şi posibilitatea de ataşare a unui microfon extern reprezintă încă un set de caracteristici unice printre aparatele digitale cu obiective interschimbabile.

În combinaţie cu obiectivul 14-140 poate acoperi majoritatea situaţiilor fotografice şi video. Ca parte a sistemului micro 4/3, GH-1 are acces la obiectivele, flash-urile şi accesoriile dedicate pentru o versatilitate sporită.

AVANTAJE

- senzor multi-format
- vizor electronic performant
- LCD rabatabil, cu comutare automată
- ergonomie excelentă
- AF continuu la video
- reglaje manuale pentru video

DEZAVANTAJE

- utilizare dificilă a vizorului în lumină slabă
- redarea culorilor perfectibilă
- formatul RAW necesar pentru calitate maximă
- obturator relativ zgomotos
- obiectivul de kit cu luminozitate mică
- capacitatea modestă a bateriei

DATE TEHNICE

CAPTOR: Live MOS format 4/3
REZOLUŢIE: 12MP multiformat
SIS. ANTIPRAF: Piezoelectric + antistatic
BODY: exterior plastic
FORMATE IMG.: RAW, jpeg, RAW + jpeg
FILMARE: 1080p, 720p, AVCHD, Motion jpeg
AUTOFOCUS: detecție de contrast, 23 zone
OBTURATOR: 60s – 1/4000s, flash 1/160s
CADENŢĂ: 3 cadre pe secundă
FLASH: N.G. 10,5 / 100 ISO
SENSIBILITATE: 100 – 3200 ISO
VIZOR: EVF 1.440.000 pixeli
MONITOR: 3”, 460.000 pixeli
LIVE VIEW: pe LCD sau în vizor
STABILIZARE IMG.: în obiective
STOCARE: carduri SD, SDHC
ALIMENTARE: Li-Ion 1250 mAh
DIMENSIUNI: 124 x 90 x 45mm
GREUTATE: 385g fără baterie
INFO: www.F64.ro

Related Posts:

Leave a Reply