Panasonic GF-1 / GH-1

Standarde DSLR pentru calitatea imaginii, cu toate avantajele dimensionale şi de greutate caracteristice formatului Micro 4/3.

Aparţinând formatului micro 4/3, Panasonic GF-1 şi Panasonic GH-1 promit o calitate a imaginii apropiată de a DSLR-urilor, prin construcţie ele reuşind să ofere toate avantajele accesului la obiective interschimbabile, în condiţiile unor corpuri compacte, extrem de ergonomice.

Panasonic GF-1 se adresează atât posesorilor de aparate compacte care doresc o mai bună calitate a imaginii, în special la sensibilităţi mari şi opţiuni pentru diverse obiective, cât şi posesorilor de DSLR-uri care doresc o calitate similară într-un aparat mult mai mic.

Calitatea construcţiei este excelentă, exteriorul aparatului fiind realizat din metal, iar design-ul şi finisările sunt de cea mai bună calitate. Dimensiunile reprezintă compromisul optim între portabilitate şi o manipulare comodă în timpul utilizării, iar greutatea este redusă la minimum fără însă a afecta soliditatea construcţiei. Astfel, aparatul, împreună cu obiectivul de kit de 20mm, este doar puţin mai mare decât aparatele compact gen Panasonic LX3 sau Canon G11.

Vizarea se face folosind monitorul LCD de 3” cu o rezoluţie de 460.000 pixeli, mai mult decât suficientă pentru a putea aprecia claritatea imaginii, atât în timpul focalizării manuale cât şi după fotografiere.

O caracteristică importantă a monitorului este posibilitatea de ajustare nu doar a luminozităţii dar şi a saturaţiei şi balansului de culoare, ceea ce ne-am dori să avem pe mai multe aparate.

GF-1 dispune de un conector pentru ataşarea unui vizor electronic extern în patina de flash, foarte util la fotografierea în exterior în condiţii de lumină puternică şi apreciat de utilizatorii care preferă să vizeze cu aparatul la ochi, nu pe monitorul LCD. Vizorul extern are o rezoluţie de aprox. 200.000 pixeli, care poate părea modestă dar este suficientă pentru vizare, poate fi rotit cu 90 grade pentru vizarea de sus, dispune de corecţie de dioptrii şi de un buton dedicat pentru comutarea între utilizarea
monitorului şi a vizorului.

Dirijarea aparatului este foarte comodă datorită rotiţei de comandă care, prin apăsare, comută între funcţii, putând îndeplini astfel rolul celor două rotiţe prezente pe aparatele profesionale. Setările curente ale aparatului pot fi modificate rapid accesând butonul Quick menu.

GF-1 dispune de un captor Live MOS format 4/3 cu 12 milioane de pixeli activi, oferind o rezoluţie maximă de 4000×3000 pixeli. Pe lângă formatul 4:3 se pot folosi formatele 3:2, 16:9 şi 1:1 dar acestea se obţin prin decuparea imaginii în aparat, latura mare a imaginii rămânând la maxim 4000 pixeli.

Intervalul de sensibilitate este 100-3200 ISO, cu opţiunile Auto şi Inteligent ISO care ia în calcul pe lângă lumina disponibilă şi deplasarea elementelor din cadru pentru a oferi imagini clare ale subiectelor în mişcare.

Calitatea imaginii este foarte bună în primul rând din punct de vedere al rezoluţiei efective, redarea detaliilor este excelentă pentru un captor de 12 megapixeli. La sensibilităţi mari, comportamentul este superior aparatelor compact de top, dar încă nu atinge calitatea posibilă cu cele mai bune aparate DSLR de format APS-C, cu atât mai puţin ce se poate obţine cu un aparat full frame. Majoritatea utilizatorilor vor fi mulţumiţi de rezultatele obţinute la 800 ISO, iar pentru alb negru, chiar la 1600 ISO.

Pentru modificarea aspectului imaginilor la fotografiere există un set de opţiuni personalizabile, astfel încât majoritatea utilizatorilor pot obţine rezultatele dorite. Pentru calitatea maximă se recomandă totuşi fotografierea în format RAW, rezultatele posibile fiind net superioare jpeg-urilor, inclusiv în redarea culorilor şi posibilitatea de a controla claritatea şi zgomotul la sensibilităţi mai mari. Foarte interesantă opţiunea Dynamic b&w, care duce la obţinerea unor impresionante imagini alb negru direct în aparat.

Captorul este protejat de un dispozitiv foarte eficient de eliminare a prafului prin vibraţii la frecvenţe ultrasonice, foarte necesar deoarece nu este acoperit de obturator în timpul schimbării obiectivelor. Panasonic a optat pentru stabilizarea imaginii în obiective şi nu la nivelul captorului, poate şi datorită orientării clare către partea de video, iar în acest moment, din cele 6 obiective disponibile deja, 4 sunt stabilizate.

Măsurarea expunerii se poate face prin evaluarea a 144 zone din cadru sau în modurile clasice, integral ponderat şi spot. Măsurarea evaluativă oferă rezultate excelente în majoritatea situaţiilor, inclusiv în cele tradiţional dificile cum ar fi subiectele în contralumină iar corecţiile în modurile automate de expunere se accesează foarte rapid prin folosirea rotiţei de comandă.

Focalizarea automată se face la nivelul captorului, prin detecţia contrastului, şi datorită acestui fapt este extrem de precisă, nefiind supusă riscului de front/back focus, însă majoritatea aparatelor care o folosesc, inclusiv DSLR-urile aflate în mod Live view, focalizează lent. Surpriza extrem de plăcută oferită de Panasonic este performanţa excelentă a focalizării, care se apropie sensibil ca viteză de cea a DSLR-urilor de nivel mediu. Există numeroase opţiuni, dintre care detecţia feţei, şi, foarte important, posibilitatea de a micşora dimensiunea punctului de focus pentru o focalizare precisă pe zone mici ale subiectului.

Obturatorul este focal, cu timpi între 60s şi 1/4000s şi sincron flash la 1/160s. Datorită faptului că poziţia normală a obturatorului este deschisă pentru a permite vizarea în regim Live view, apare o uşoară întârziere la declanşare, similară oarecum DSLR-urilor foarte abordabile. Zgomotul obturatorului este destul de pregnant datorită ciclului dublu de închidere – deschidere, iar dimensiunile mici ale aparatului nu contribuie la estomparea lui, astfel că nu este semnificativ mai silenţios decât un DSLR mediu.

Cadenţa maximă este de 3 cadre pe secundă, inclusiv în formatul RAW + jpeg, iar bufferul şi viteza de scriere pe card sunt suficiente pentru a nu pune probleme, mai ales că GF-1 nu este un aparat destinat fotografiei sportive.

GF-1 dispune de un flash integrat cu număr ghid 6 la 100 ISO, suficient pentru fotografiere sau iluminarea umbrelor la distanţe mici. Flash-ul funcţionează doar în regim TTL, deci nu poate fi folosit pentru declanşarea prin sincronizare optică a unor flash-uri externe şi nici nu este compatibil cu sistemul Olympus wireless aplicat pe DSLR-urile format 4/3.

Bateria DMW-BLB13 este aceeaşi cu cea folosită pe modelele G1 şi GH-1 şi include un circuit care face cel puţin dificilă folosirea bateriilor “compatibile” produse de alţi fabricanţi. Bateria rezistă la 350 cadre conform standardului CIPA, dar în absenţa folosirii flash-ului durata de viaţă creşte corespunzător.

GF-1 filmează HD la 720p cu 30 cadre pe secundă, sunet mono. Dimensiunea captorului şi obiectivele disponibile, dintre care unele sunt stabilizate, permit o calitate bună a imaginii, chiar dacă nu dispune de controlul extensiv asupra filmării de pe modelul GH-1. Este interesantă opţiunea de salvare în format AVCHD care măreşte durata maximă a clipurilor.

Una dintre atracţiile principale ale formatului micro 4/3 este posibilitatea de a folosi pe lângă obiectivele dedicate o gamă enormă de obiective cu condiţia de a dispune de adaptorul potrivit. Aceasta este posibil datorită distanţei foarte mici dintre montură şi captor, obţinută prin suprimarea oglinzii.

Gama de obiective micro 4/3 începe să se extindă, în special prin seria Panasonic lansată în ultimul an, cuprinzând deja o serie de obiective performante, cu caracteristici interesante, dintre care amintim 7-14/4, 20/1.7, 45/2.8 macro. Atât Panasonic cât şi Olympus au anunţat deja noi obiective pentru formatul micro 4/3 pentru următorii doi ani.

Aparatul este disponibil în două kit-uri, fie cu zoom-ul standard 14-45/3.5-5.6, echivalent cu 28-90mm sau cu un obiectiv fix foarte luminos 20/1.7, echivalent 40mm. Obiectivul de 20mm este de tip pancake, având o lungime de doar 25mm, ceea ce duce la dimensiuni totale foarte reduse.

Zoom-ul dispune de stabilizare internă performantă, funcţională la fotografiere şi filmare inclusiv pe aparatele Olympus micro 4/3, calitatea construcţiei şi imaginii fiind cel puţin la nivelul ofertelor celorlalte mărci, şi surprinde prin dimensiunile reduse posibile datorită formatului micro 4/3.

Chiar mai interesant este obiectivul de 20mm F 1.7 care oferă o luminozitate mare la o focală apropiată de cea normală şi dimensiuni diminutive. Focala este potrivită pentru utilizare generală şi este foarte apreciată pentru fotografiile de stradă, iar calitatea optică este excelentă începând de la diafragma maximă. Datorită luminozităţii mari, permite folosirea profunzimii selective pentru separarea subiectului de fundal, cu toate că focala este destul de scurtă.

Printre obiectivele care pot fi folosite cu adaptoare dedicate, merită menţionate cele în montură Leica M, inclusiv Zeiss şi Voigtlander, care sunt mici, luminoase, cu o calitate optică excelentă şi foarte bine construite. Există şi adaptoare care permit utilizarea pe GF-1 a obiectivelor Canon (inclusiv montura FD), Nikon, Olympus, Leica R.

CONCLUZIE

Alături de Olympus cu modelele E-P1, E-P2, Panasonic GF-1 oferă o mare parte din calitatea şi flexibilitatea unui DSLR într-un sistem de dimensiuni foarte reduse, fiind foarte atractiv atât pentru fotografii amatori dornici de o calitate mai bună a imaginii, cât şi pentru profesioniştii care doresc un aparat mic dar nu vor să facă rabat la calitatea imaginii.

Datorită sistemului AF surprinzător de performant, flashului încorporat şi posibilităţii de a monta un EVF, GF-1 se distinge prin posibilităţi extinse într-o carcasă cu dimensiuni apropiate de ale aparatelor compact de top.

AVANTAJE

- rezoluţie şi redare bună a detaliilor
- comportare bună la sensibilităţi mari.
- calitate excelentă a imaginilor în RAW
- dimensiuni mici, ergonomie bună
- cel mai performat AF în Live view
- filmare HD 720p
- obiective mici, de calitate bună

DEZAVANTAJE

- gama dinamică relativ redusă
- calitate perfectibilă în formatul jpeg
- redarea culorilor discutabilă
- vizorul EVF blochează patina de flash
- întârziere la declanşare
- obturator zgomotos

DATE TEHNICE

CAPTOR: Live MOS 13 x 17,3mm
REZOLUŢIE: 12MP, 4000 x 3000 pixeli
SIS. ANTIPRAF: Piezoelectric + antistatic
BODY: exterior metalic
FORMATE IMG.: RAW, jpeg, RAW + jpeg
FILMARE: AVCHD lite, Motion jpeg, 720p
AUTOFOCUS: detecţie contrast, 23 zone
OBTURATOR: 60s – 1/4000s, flash 1/160s
CADENŢĂ: 3 cadre pe secundă
FLASH: N.G. 6 / 100 ISO
SENSIBILITATE: 100 – 3200 ISO
VIZOR: EVF opţional
MONITOR: 3”, 460.000 pixeli, 60fps
LIVE VIEW: Da, AF cu detecţia contrastului
STABILIZARE IMG.: în obiective
STOCARE: carduri SD, SDHC
ALIMENTARE: Li- Ion 1250 mAh
DIMENSIUNI: 119 x 71 x 36,3mm
GREUTATE: 285g fără baterie
INFO: www.F64.ro

Text: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply