Cel mai performant aparat Olympus format micro 4/3, oferă o foarte bună calitate a imaginii şi o utilizare rapidă şi sigură.

Olympus E-P3 este modelul de top al seriei Pen, care vine cu o serie de îmbunătăţiri importante faţă de modelele anterioare.

Aici puteţi vedea articolul original şi imaginile apărute în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

Design-ul este în spiritul modelelor precedente, E-P1 şi E-P2, într-un stil atractiv retro cu accente moderne, iar construcţia este similară, din materiale şi cu o finisare de cea mai bună calitate. Aparatul se livrează cu un grip ataşabil care îmbunătăţeşte priza în mână fără a-i mări semnificativ volumul.

Captorul este clasicul micro 4/3 cu factor de crop 2x, cu o rezoluţie de 12 MP dar care a fost îmbunătăţit pentru creşterea performanţelor, în special la gama dinamică şi reducerea de zgomot la sensibilităţi mari. Sensibilitatea maximă declarată în specificaţii este 12.800 ISO, impresionantă pentru un captor de 17.3 mm × 13.0 mm. Captorul este protejat la praf de un sistem cu vibraţii ultrasonice, foarte necesar deoarece acesta este expus permanent, nefiind protejat de către obturator nici măcar la schimbarea obiectivelor.

Majoritatea îmbunătăţirilor prezente pe Olympus E-P3 se datorează noului procesor dual core TruePic VI, care dispune de o mare viteză de calcul şi creşte performanţele în mai multe direcţii, de la sistemul AF la posibilităţile de filmare. Astfel, sistemul de focalizare automată a devenit cel mai performant de pe piaţă, cel puţin în sectorul aparatelor mirrorless şi chiar rivalizează ca viteză cu DSLR-urile. Se poate alege dintr-un număr de 35 de puncte de focalizare, iar focalizarea continuă este de tip „Tracking AF”.

Viteza este mult superioară faţă de ce se putea obţine în mod normal prin detecţia contrastului direct pe captor şi datorită posibilităţii de a analiza focalizarea de 120 ori pe secundă, datorată atât perfecţionărilor aduse captorului cât şi noului procesor. Progresele în viteza de focalizare sunt mult mai mari la utilizarea obiectivelor nou apărute, dar sunt vizibile şi la fotografierea cu obiectivele mai vechi.

Acum există şi un LED portocaliu cu rol de lampă de asistenţă pentru AF care facilitează focalizarea în lumina slabă.

Calitatea imaginii este cea cu care ne-a obişnuit Olympus pe aparatele de top, redarea culorilor este excelentă, procesorul TruePic VI folosind tehnologia „Real Color”. Imaginile salvate în format jpeg sunt atât de bune încât pun sub semnul întrebării necesitatea de a fotografia în format RAW. Filtrele „Art” sunt prezente în număr ceva mai mare decât pe modelele anterioare, fiind utilizabile şi la filmare cu toate că pot scădea semnificativ numărul de cadre întregistrate pe secundă. Există posibilitatea de a interveni în majoritatea aspectelor redării imaginii, iar acum avem chiar reglaje separate pentru tonurile din lumini şi umbre.

Obturatorul este focal, cu lamele metalice şi defilare verticală, timpul minim de expunere este de 1/4000s iar sincronul de flash de 1/180s, valori similare cu ale DSLR-urilor entry level.

Cadenţa de fotografiere este de doar 3 cadre pe secundă, probabil limitată de posibilităţile obturatorului, deoarece noul procesor ar putea gestiona o cantitate mult mai mare de informaţie. Întârzierea la declanşare este însă foarte mică, de doar 60ms, permiţând surprinderea de fiecare dată a momentului decisiv. Astfel, cu o promtitudine a declanşării de invidiat şi cu un sistem de focalizare performant, experienţa de utilizare a lui E-P3 se apropie foarte mult de a DSLR-urilor, având însă avantajul dimensiunilor şi greutăţii mult reduse.

Vizarea se face pe un ecran nou, de tip OLED, de 3” cu o rezoluţie de 614.000 de pixeli. Acesta este mult superior ecranelor LCD ale modelelor anterioare, permiţând o analiză mult mai bună a imaginilor atât înainte de fotografiere cât şi ulterior. De asemenea, strălucirea sporită face posibilă utilizarea acestuia în plin soare. Ecranul are un raport între laturi de 3:2, ales probabil ca medie între formatul nativ de fotografiere de 4:3 şi formatul de filmare de 16:9. Ecranul este de tip „touch sensitive”, permiţând alegerea directă a punctului de focalizare şi declanşarea, dar funcţionează şi la redarea imaginilor.

Totuşi, toate funcţiile pot fi comandate şi direct din butoane iar sensibilitatea la atingere poate fi oprită din meniu, evitând astfel posibilitatea de a declanşa neintenţionat.

Pentru vizare la ochi există două vizoare LCD compatibile cu portul multifuncţional, VF2 sau VF3. Noul VF3 are o rezoluţie uşor inferioară performantului VF2 dar dispune de un mecanism de blocare în patină şi este disponibil la un preţ mai atractiv. Ambele vizoare dispun de corecţie de dioptrii şi permit atât vizarea cât şi accesarea meniurilor şi redarea imaginilor.

Posibilitatea de a utiliza un vizor este mult apreciată de utilizatorii de DSLR-uri, oferă o platformă mult mai stabilă de fotografiere decât utilizarea ecranului pentru vizare şi este mult mai comodă la fotografierea în exterior, în lumină puternică. Din păcate, utilizarea unui vizor opţional ocupă patina şi portul multifuncţional, deci nu se va putea utiliza un flash sau un microfon extern în acelaşi timp. Atât pentru ecranul de pe aparat cât şi pentru vizoarele opţionale se poate regla nu doar luminozitatea dar şi redarea culorilor, posibilitate din păcate absentă pe majoritatea DSLR-urilor.

Meniurile sunt complexe datorită multiplelor posibilităţi de personalizare a aparatului, dar odată setările principale făcute este nevoie mult mai rar de a se apela la acesta. Utilizarea aparatului este mult uşurată datorită posibilităţii de afişare a unui „Super control panel” sub forma unui singur ecran care conţine majoritatea setărilor necesare. Acesta permite accesul rapid pentru modificarea acestora, folosind un număr minim de manevre cu butoanele. Manevrarea clasică, cu care sunt familiarizaţi utilizatorii de aparate DSLR este posibilă datorită celor două rotiţe de comandă, ambele pe spatele aparatului.

Personalizarea extinsă se aplică şi asupra butoanelor exterioare, existând două butoane programabile Fn1 şi Fn2, dar pot fi modificate şi funcţiile unora dintre butoanele de pe multiselector.

Stabilizarea imaginii se face la nivelul captorului, cu avantajul că funcţionează indiferent de obiectivul folosit, fie el compatibil sau cu adaptor. Totuşi, acesta nu poate fi folosit în timpul filmării, când se face apel la un sistem electronic, surprinzător de performant.

Olympus E-P3 dispune şi de un flash integrat, absent pe modelele E-P1 şi E-P2, foarte potrivit pentru iluminarea subiectelor aflate la distanţe mici şi medii. Folosind patina clasică se pot folosi şi alte modele de flash-uri, atât compatibile Olympus cât şi universale. Cele compatibile vor funcţiona în toate modurile disponibile, de la TTL la manual cu trepte de putere, iar cele universale vor trebui folosite în modul de expunere manual, cu ISO fixat de utilizator. Există flash-uri compatibile atât Olympus cât şi de la Panasonic şi Metz.

Filmarea este Full HD, 1920×1080 pixeli în format AVCHD sau se poate opta pentru rezoluţia de 1280×720 şi salvare în format MPEG4, mai uşor de utilizat fără să fie necesară conversia. Acum există un buton dedicat pentru filmare, deci se poate înregistra un clip indiferent de modul în care este aparatul.

Pentru înregistrarea sunetului există microfonul stereo extern Olympus SEMA-1 care se cuplează la portul multifuncţional şi oferă o calitate superioară, evitând captarea zgomotului de focalizare al obiectivelor mai puţin adaptate pentru video.

Sistemul micro 4/3 începe să se maturizeze, fiind acum disponibile o serie largă de obiective şi accesorii. Obiectivele compatibile sunt oferite atât de Olympus cât şi de Panasonic, iar fabricanţii independenţi fac primii paşi în a-ţi extinde oferta şi în acest sistem.

Utilizatorii formatului micro 4/3 pot alege dintr-o mare varietate de zoom-uri, de la superwide-urile Olympus 9-18/4-5.6 şi Panasonic 7-14/4 la telezoom-urile care ajung la 300mm, care datorită factorului de crop 2x echivalează 600mm.

Sistemul dispune şi de obiective fixe luminoase foarte performante, de la Olympus 12/2.0 şi 45/1.8 la Panasonic 20/1.7, 25/1.4 şi 45/2.8 macro, ultimele două fiind realizate în colaborare cu Leica.

Există şi două variante fish-eye, Panasonic 8/3.5 şi un Samyang cu focalizare manuală 7.5/3.5.

Lensbaby oferă obiective compatibile micro 4/3, inclusiv soluţia „Composer + Tilt transformer”.

Folosind adaptoarele potrivite se pot folosi pe formatul micro 4/3 şi obiective cu monturile 4/3, Olympus OM, Nikon F, Pentax K, Leica M şi R, ceea ce face posibil accesul la o mare varietate de obiective cu cele mai diverse caracteristici.

CONCLUZIE

E-P3 este cel mai performant aparat Olympus format micro 4/3, oferind o foarte bună calitate a imaginii şi o utilizare rapidă şi sigură. Astfel, acesta devine o alternativă mai mult decât credibilă la utilizarea DSLR-urilor pentru cei care doresc o trusă mai mică şi mai uşoară păstrând calitatea imaginii aproape de a DSLR-urilor. Accesul la un număr impresionant de obiective, flash-uri şi accesorii face acum ca investiţia în sistemul micro 4/3 să fie mult mai tentantă deoarece nu va trebui sacrificată versatilitatea.

AVANTAJE

 • design şi construcţie excelente
 • AF foarte performant
 • video Full HD
 • ecran OLED cu rezoluţie mare
 • vizoare EVF opţionale
 • sensibilitate max. 12.800 ISO
 • flash încorporat
 • posibilităţi de personalizare

DEZAVANTAJE

 • lipsă vizor încorporat
 • nu are LCD rabatabil
 • autonomie baterie 300 cadre
 • performanţa la sensibilităţi mari
 • trebuie optat pentru vizor sau blitz
 • preţul, comparat cu un DSLR

Ultimele noutăţi în sistemul de obiective MFT:

Olympus – 12/2.0 şi 45/1.8 sunt excelente pentru fotografierea în lumină existentă.

Flash-ul TTL Olympus FL-36R

Cu un număr ghid 36 la 100 ISO și reflector zoom care se rotește pe două axe, Olympus FL-36R este cea mai potrivită alegere pentru situațiile în care avem nevoie de un blitz puternic.

VF2 sau VF3 ?

Olympus oferă două vizoare LCD compatibile cu portul multifuncţional. Noul VF3 are o rezoluţie uşor inferioară performantului VF2, dar dispune de un mecanism de blocare în patină şi este disponibil la un preţ mai atractiv. Ambele vizoare dispun de corecţie de dioptrii şi permit atât vizarea cât şi accesarea meniurilor şi redarea imaginilor.

DATE TEHNICE

CAPTOR: 4/3” Live MOS
REZOLUŢIE: 12.3 MP, 4032 x 3024 pixeli
SIST. ANTIPRAF: piezoelectric + antistatic
BODY: metal şi plastic
FORMATE IMG.: RAW, jpeg, RAW + jpeg,
FILMARE: 1920×1080, 60i
AUTOFOCUS: detecţie de contrast
OBTURATOR: 60-1/4000s, flash 1/180s
CADENŢĂ: 3 cadre pe secundă
FLASH: N.G. 10 / 200 ISO
SENSIBILITATE: 100 – 12800 ISO
VIZOR: EVF opţional, VF2 sau VF3
MONITOR: 3”, 614.000 pixeli
STABILIZARE IMG.: în aparat
STOCARE: carduri SD, SDHC, SDXC
ALIMENTARE: Li-ion BLS-5
DIMENSIUNI: 122 x 69.1 x 34.2mm
GREUTATE: 369g cu baterie şi card

Text & foto: Cristian Simionescu

Related Posts:

Leave a Reply