Olympus E-P1 – „Veriga lipsă”

Prin design, capabilităţi şi performanţă, Olympus E-P1 se adresează fotografilor pasionaţi sau profesionişti care doresc un aparat de dimensiuni compacte cu o calitate a imaginii de nivel DSLR

După succesul exploziv al DSLR-urilor, fotografii pretenţioşi au aşteptat apariţia unor aparate digitale de dimensiuni compacte care să ofere o calitate a imaginii similară cu a acestora. Aceasta înseamnă folosirea unor captori de dimensiuni comparabile, care să asigure performanţă la sensibilităţi mari, posibilitatea de utilizare creativă a profunzimii de câmp, la care se adaugă obiectivele interschimbabile.

Primele încercări au fost făcute de Sigma cu modelele DP-1 şi DP-2 dotate cu obiective cu focală fixă, apoi consorţiul „Four Thirds” a lansat formatul „Micro Four Thirds” (MFT) care păstrează dimensiunea captorului la 13x18mm, dar micşorează distanţa dintre captor şi montura obiectivelor prin eliminarea oglinzii caracteristice aparatelor reflex. Acest format oferă posibilitatea realizării de aparate mult mai compacte care păstrează calitatea imaginii DSLR-urilor, primul aparat format „MFT” fiind Panasonic G-1, care are însă aspectul unui DSLR la scară redusă.

Olympus face primul pas în direcţia mult aşteptată cu modelul E-P1, care preia design-ul general al aparatelor Olympus Pen, oferind majoritatea capabilităţilor unui DSLR contemporan într-un aparat de dimensiuni compacte cu un aspect amintind pregnant de clasicele aparate „rangefinder” din perioada de aur a fotografiei pe film.

Prin design-ul clasic şi materialele de lux utilizate în construcţie, E-P1 vă va face să-l doriţi din primul moment în care îl ţineţi în mână. Aparatul se livrează în două variante coloristice, gri cu corpul din oţel inoxidabil şi în finisare albă. Zoom-ul de kit se livrează în argintiu sau negru.

Cu un senzor Live MOS de 12 megapixeli, al cărui filtru Low-pass a fost optimizat pentru rezoluţie, şi pilotat de noul procesor TruePic V care atenuează fenomenul de moire şi reduce semnificativ zgomotul la sensibilităţi mari, E-P1 depăşeşte în redarea detaliilor fine DSLR-urile format 4/3 şi este primul aparat Olympus care oferă ISO 6400.

Vizarea se face pe un ecran LCD fix, de 3”, cu rata de refresh mare, care permite ajustarea atât a luminozităţii cât şi a culorii, dar cu o rezoluţie de doar 230.000 pixeli şi o calitate discutabilă
a imaginii la utilizarea în lumină foarte slabă.

Aparatul dispune de stabilizare la nivelul senzorului, funcţională cu toate obiectivele. La filmare stabilizarea este pur digitală. Exista şi o nivelă pe două axe pentru verificarea orientării aparatului.

Obturatorul focal, cu viteza minimă 1/4000s şi sincron flash la 1/180s, stă deschis în poziţie normală, inclusiv atunci când aparatul e oprit şi expune senzorul la schimbarea obiectivelor, dar sistemul SWF de curăţare al senzorului care acţioneaza automat la fiecare pornire este deosebit de eficient.

Cadenţa maximă este de 3 cadre pe secundă, întârzierea la declanşare (după focalizare) este minimă, similară cu a unui aparat DSLR, iar buffer-ul este generos, 5 cadre în format RAW şi 12 în format jpeg.

Focalizarea se face cu detecţie de contrast similară principial cu cea folosită pe aparatele compact şi este foarte precisă, dar sensibil mai lentă decât a DSLR-urilor, în special în lumină slabă. Există 11 zone care pot fi selectate manual sau automat, sau se poate alege detecţia feţei pe 25 zone.

Profesioniştii vor fi încântaţi de posibilitatea de a separa focalizarea de butonul de declanşare prin personalizarea altui buton. Focalizarea manuală dispune de opţiunea de mărire automată a imaginii pe ecranul LCD pentru creşterea preciziei.

Dirijarea aparatului se face foarte comod, există două rotiţe de comandă ca pe aparatele profesionale şi o interfaţă compactă de comandă, afişabilă pe LCD, care nu necesită intrarea în meniuri pentru modificarea setărilor curente. Există multiple posibilităţi de personalizare atât a rotiţelor de comandă cât şi a unor butoane.

Patina de flash este dedicată Olympus FL dar acceptă şi sincronizarea flash-urilor ne-dedicate sau a celor de studio. Odată cu E-P1 a fost introdus şi flash-ul dedicat FL-14 cu un design similar cu al aparatului dar care nu are capul orientabil.

Calitatea imaginii este similară cu a DSLR-urilor de format redus, cu o exploatare foarte bună a rezoluţiei captorului, o gamă dinamică bună cu excepţia sensibilităţii de 100 ISO, şi o calitate excelentă a fişierelor jpeg generate în aparat care fac mai puţin necesară (faţă de alte aparate) utilizarea formatului
RAW.

Comportarea la sensibilităţi mari este foarte bună până la 1600 ISO, dar şi imaginile obţinute la 3200 ISO sunt utilizabile, aparatul oferind control asupra intensităţii reducerii zgomotului.

Măsurarea expunerii este foarte fiabilă, butonul de compensare a expunerii este foarte uşor accesibil iar funcţia Shadow Adjustment poate „ilumina” zonele umbrite. Funcţia Auto ISO permite programarea valorii maxime a sensibilităţii şi a timpului de expunere acceptabil.

Balansul automat de alb funcţionează bine în lumină naturală, redarea culorilor fiind excelentă, iar paleta coloristică foarte plăcută. Există funcţie bracketing atât pentru expunere, cât şi pentru balansul de alb.

Olympus E-P1 dispune de cele şase filtre Art de pe modelele E-30/E-620, de o serie de moduri presetate, inclusiv „e-Portrait” care elimină imperfecţiunile feţei în portrete. Conversia fişierelor
RAW se poate face şi în aparat, inclusiv cu aplicarea filtrelor Art.

Captura video se face în format HD 720p la 30 cadre pe secundă, cu o lungime maximă a clipurilor HD de 7min şi sunet stereo, dar există şi posibilitatea de a filma în rezoluţie standard. Se poate filma în prioritate diafragmă pentru controlul profunzimii şi se poate folosi funcţia de focalizare continuă, chiar dacă este relativ lentă. Este posibil a se aplica filtrele Art şi la filmare dar datorită puterii de calcul necesare frecvenţa cadrelor poate scădea drastic. Există un port mini HDMI pentru conectare
la ecrane mari.

Bateria BLS-1 este aceeaşi cu cea folosită în modelele Olympus E-420 şi E-620 ceea ce îi oferă o autonomie foarte bună.

Zoom-ul de kit este 14-42/3,5-5,6 echivalent cu 28-84mm, cu o construcţie inovatoare care permite scăderea lungimii sale cu 50% când este pregătit pentru transport prin culisarea părţii optice în corpul obiectivului. Aducerea în poziţia de lucru se face prin răsucirea inelului de zoom, aparatul afişând pe ecranul LCD un avertisment în acest sens.

Calitatea imaginilor este cel puţin comparabilă cu a zoomurilor de kit ale celorlalte mărci, obiectivul beneficiind din plin şi de sistemul de stabilizare al aparatului, în condiţiile în care vizarea pe LCD nu este cea mai stabilă platformă de fotografiere. Partea anterioară a zoom-ului se roteşte în timpul focalizării.

Al doi-lea obiectiv disponibil este 17/2,8, echivalent cu 34mm, livrat cu un vizor optic dedicat, obiectiv de mare interes pentru pasionaţii fotografiei de stradă sau în lumină existentă, dar foarte potrivit şi pentru peisaj sau uz general. Montat pe aparat, acesta are o lungime de doar 20mm, ansamblul aparat / obiectiv devenind deosebit de portabil şi discret. Sperăm în completarea seriei de obiective cu un 50/2,8 sau chiar mai luminos, echivalent cu 100mm, pentru portete.

Un avantaj major al formatului Micro Four Thirds este că, având adaptorul potrivit, putem folosi practic orice obiectiv, indiferent de marcă sau montură. Olympus oferă în acest moment două adaptoare, unul pentru obiectivele format 4/3 care, montate pe E-P1, oferă toate automatismele, celălalt pentru montarea obiectivelor manuale Olympus Zuiko, cu care focalizarea şi închiderea diafragmei vor fi manuale, dar va funcţiona în continuare prioritatea de diafragmă. Sunt deja disponibile sau anunţate adaptoare pentru obiectivele în montura Leica M, Canon FD şi Nikon.

CONCLUZIE

Prin design, capabilităţi şi performanţă, Olympus E-P1 se adresează atât fotografilor pasionaţi sau profesionişti care doresc un aparat de dimensiuni compacte cu o calitate a imaginii de nivel DSLR, cât şi celor mai puţin experimentaţi, dar care sunt atraşi de stilul inconfundabil al acestuia.

Dimensiunile, comportarea la sensibilităţi mari, viteza de operare mult superioară aparatelor compact şi obiectivele interschimbabile îl fac potrivit pentru o multitudine de scopuri fotografice, de la fotografia de stradă şi instantanee în lumina existentă până la fotografia de vacanţă.

Preţul reflectă calitatea excelentă a imaginilor într-un corp cu dimensiuni mici şi cu un design care îl face să fie dorit din prima clipă.

AVANTAJE
- calitatea imaginii de nivel DSLR
- materiale de lux şi construcţie excelentă
- dimensiuni şi greutate diminutive
- design extrem de atractiv
- multiple posibilităţi de personalizare

DEZAVANTAJE
- absenţa vizorului şi a flash-ului integrat
- focalizare mai lentă decât la DSLR-uri
- rezoluţie modestă a ecranului LCD

Setul de accesorii pentru Olympus E-P1

Obiectiv M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6, oferit în finisaj silver sau black

Obiectiv M. ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake

Adaptor MF-2 pentru toate obiectivele OM

Adaptor MMF-1 pentru toate obiectivele Four Thirds

Husă şi curea din piele, oferite în culorile alb sau maro

Vizor optic extern VF-1

Text & foto: Radu Grozescu

Related Posts:

  • No Related Posts

Leave a Reply