Obiectivele Zeiss

Într-un peisaj dominat de zoom-uri cu motoare AF şi sisteme de stabilizare încorporate, dar cu o construcţie în care abundă policarbonatul pentru a oferi o greutate mică şi preţuri extrem de abordabile, Zeiss propune o serie de obiective manuale destinate aparatelor reflex, pe film sau digitale.

Caracteristicile principale sunt focalizarea exclusiv manuală, construcţia metalică de o calitate excelentă şi o preocupare pentru calitatea optică fără nici un fel de compromisuri.

Din aspectul acestor obiective este evidentă prioritatea acordată atât fiabilităţii mecanice, gândită pentru a oferi o durabilitate extremă în cele mai severe condiţii de utilizare cât şi calităţii imaginii, prin folosirea unor scheme optice complexe şi a tratamentelor avansate a lentilelor de tip T* (T star) caracteristice obiectivelor Zeiss.

Obiectivele pentru aparatele reflex sunt disponibile în cele mai răspândite monturi: ZF pentru Nikon, iar acum ZF.2 care conţin microprocesorul şi contactele necesare pentru o compatibilitate completă cu aparatele moderne, ZE pentru Canon EF care conţin motoarele de acţionare a diafragmei, ZK pentru Pentax şi ZS pe filet de 42mm.

Distagon T* 3,5/18 – unul dintre cele mai performante superangulare, cu o calitate excelentă a imaginii pe toată suprafaţa cadrului, foarte bine corectat pentru aberaţiile cromatice. Utilizarea lentilelor flotante menţine claritatea fotografiilor indiferent de distanţa de punere la punct, este extrem de interesant pentru posesorii de aparate full frame.

Distagon T* 2,8/21 – o focală clasică de superangular, combinată cu o rezistenţă extremă la lumina parazită care îl face utilizabil şi pentru subiectele aflate în contralumină. Capabil de focalizare la doar 22cm, este excelent pentru obţinerea de perspective neobişnuite în fotografierea de aproape. Lipsa aberaţiilor cromatice îl face foarte potrivit pentru peisaje, arhitectură, fotografii de interior.

Distagon T* 2,8/25 – cu o focală apropiată de a clasicului 24mm, preferat de majoritatea fotografilor pentru formatul de 35mm, poate focaliza la 17cm, deci pe un aparat full frame va încadra un câmp de 55 x 83mm, oferind o perspectivă interesantă la fotografia de obiecte. Pe aparatele de format redus echivalează o focală de 38mm, foarte practică pentru fotografia generală.

Distagon T* 2/28 – un superangular mediu, cu luminozitate mare, excelent pentru fotografia din mână în lumina existentă, dar la fel de potrivit pentru peisaje şi fotografia generală. Dispune de o lentilă flotantă pentru menţinerea calităţii optice la orice distanţă de focalizare. Cuplat cu obiectivul de 85mm F:1.4 poate acoperi cele mai vitrege condiţii de iluminare.

Distagon T* 2/35 – cu focala ideală pentru reportaj, fotografia de stradă, este foarte utilizat şi în fotografia comercială. Focala moderată îl recomandă pentru fotografia de grupuri deoarece nu manifestă deformările geometrice spre colţuri caracteristice superangularelor mai largi. Scala scurtă de focalizare îl face foarte rapid la fotografierea subiectelor în mişcare.

Planar T* 1,4/50 – optimizat pentru distanţe medii şi mari, oferă o calitate excelentă încă de la deschiderea maximă a diafragmei. Unghiul mare de rotaţie pentru focalizare permite o punere la punct extrem de precisă. Este rezistent la lumina parazită, oferind un contrast foarte bun al imaginilor. Luminozitatea superioară zoom-urilor profesionale îl face interesant pentru fotografia fără flash.

Planar T* 1,4/85 – un obiectiv clasic de portret, se distinge printr-o separare foarte bună a subiectelor de fundal şi prin redarea plăcută a zonelor neclare datorită schemei optice atent studiate şi diafragmei circulare. Optimizat pentru distanţe medii şi mari, oferă o redare foarte plăcută pentru portrete, în special la diafragmele mai deschise.

Makro-Planar T* 2/50 – un obiectiv macro luminos, cu o focală corespunzătoare obiectivelor normale pentru aparatele full frame. Datorită atât luminozităţii cât şi folosirii lentilelor flotante care asigură o calitate constantă a imaginii este utilizat şi ca obiectiv normal în fotografia generală. Lipsa distorsiunii îl recomandă şi pentru reproduceri.

Makro-Planar T* 2/100 – un teleobiectiv macro foarte luminos care foloseşte lentile flotante pentru o calitate maximă a imaginii. Pe lângă utilizarea în fotografia macro unde oferă performanţe deosebite în redarea detaliilor, luminozitatea şi redarea extrem de plăcută a zonelor neclare îl fac un excelent obiectiv pentru portrete. Este recomandat şi ca teleobiectiv de utilizare generală sau pentru fotografii în lumină existentă.

Related Posts:

Leave a Reply