Obiectivele Zeiss ZM

Lansată odată cu aparatul Zeiss Ikon, linia de obiective destinată aparatelor de tip rangefinder oferă un set complet de obiective pentru utilizatorii acestor aparate.

Datorită absenţei oglinzii caracteristice aparatelor reflex, aceste obiective pot fi construite cu mai puţine restricţii privind distanţa până la film sau captorul digital, deci se pot realiza obiective superangulare fără distorsiune, iar majoritatea obiectivelor prezintă o mai mare uniformitate a performanţelor optice pe suprafaţa cadrului.

Obiectivele Zeiss ZM sunt complet compatibile cu montura Leica M, putând fi folosite pe toate aparatele pe film sau digitale care utilizează această baionetă. Ele sunt construite la cele mai înalte standarde optice şi mecanice, iar dintre caracteristicile importante sunt absenţa distorsiunii, rezistenţa foarte bună la lumina parazită, diafragma cu 10 lamele reglabilă în 1/3 trepte pentru o precizie mai mare a expunerii şi un mecanism extrem de precis pentru cuplarea la telemetru.

Pentru menţinerea unor preţuri mai abordabile, aparatele Zeiss Ikon şi obiectivele Zeiss din ambele serii menţionate aici, cu excepţia a două dintre ele, sunt fabricate în Japonia, la Cosina, sub controlul de calitate Zeiss.

Distagon T* 2,8/15 ZM – un obiectiv superwide luminos, cu performanţe excepţionale, reflectate în dimensiunile sale impresionante pentru un obiectiv ZM. Schema optică este foarte complexă încorporând lentile din sticle speciale, suprafeţe asferice şi lentile flotante. Este singurul obiectiv din gamă care nu este cuplat la telemetru, fiind necesară focalizarea prin aprecierea distanţei. Obiectivul este fabricat integral în Germania (ceea ce explică preţul ridicat), dar nu are echivalent în nici o altă linie de obiective pentru aparatele cu telemetru.

Distagon T* 4/18 ZM – un superangular compact, în special datorită luminozităţii mai reduse, care permite compoziţii dinamice în fotografia de arhitectură şi interioare, oferind o foarte bună corecţie a distorsiunii şi performanţe bune pe toată suprafaţa cadrului. Folosit pe un Leica M8, cu factor de crop de 1.3, este echivalent cu un obiectiv de 23mm.

Biogon T* 2,8/21 ZM – un superangular luminos, care permite experimentarea cu redarea volumelor şi perspectivelor. Foarte compact şi extrem de bine corectat pentru distorsiune, oferă imagini foarte bune chiar la diafragmele cele mai deschise. Este utilizat pentru fotografii de reportaj, peisaj, arhitectură.

C Biogon T* 4,5/21 ZM – este varianta compactă de superangular, pentru cei interesaţi în primul rând de portabilitate şi calitatea optică şi mai puţin de luminozitate. Calitatea imaginii este impecabilă, iar obiectivul are doar 210g la 56mm lungime, excelent pentru fotografierea discretă, montat pe aparat pare un modest obiectiv normal, nu un superwide.

Biogon T* 2,8/25 ZM – distanţa focală optimă pentru imagini cu caracter de superangular dar cu o exagerare minimă a perspectivei, este mult mai uşor de folosit pentru fotografie generală decât un obiectiv de 21mm. Oferă imagini de mare contrast şi lipsite de distorsiune încă de la diafragma cea mai deschisă, iar la diafragmele medii redarea detaliilor este excepţională.

Biogon T* 2,8/28 ZM – este cea mai scurtă focală care montată pe un aparat Zeiss Ikon nu mai are nevoie de vizor suplimentar. Aplicaţiile sunt nenumărate, de la fotografia de călătorie şi peisaj, la fotografiile de grup şi interioare. Este extrem de rezistent la fotografierea în contralumină.

Biogon T* 2/35 ZM – o focală clasică pentru fotografia de reportaj, şi în special pentru cea de stradă pentru care aparatele cu telemetru sunt renumite. O mare parte dintre fotografiile cele mai cunoscute ale secolului trecut au fost făcute cu obiective de 35mm. Este cel mai luminos obiectiv wide din gama Zeiss, permiţând fotografierea fără probleme în lumină existentă.

C Biogon T* 2,8/35 ZM – varianta compactă pentru focala de 35mm, pierde o treaptă la luminozitate dar este cu aproape 20% mai uşor şi cu 13mm mai scurt. Excelent pentru fotografia generală, foarte preţuit pentru fotografia de călătorie datorită dimensiunilor şi greutăţii reduse, reflectate într-un preţ mai abordabil în condiţiile în care calitatea optică ramâne la cote înalte. Pe un Leica M8 este echivalent cu un obiectiv normal.

C Sonnar T* 1,5/50 ZM – o reeditare modernă a design-ului clasic din 1930, este un obiectiv optimizat în primul rând pentru portrete, deoarece permite obţinerea la diafragme deschise a unei atmosfere unice prin suprapunerea unei imagini clare peste una uşor difuză. Redarea zonelor neclare este impresionantă, fiind unul dintre atuurile acestui obiectiv. La diafragme medii poate fi folosit ca un obiectiv normal obişnuit, oferind o redare excepţional de clară a detaliilor fine. Luminozitatea îl face foarte potrivit pentru fotografii în lumina existentă.

Planar T* 2/50 ZM – un obiectiv normal clasic, care oferă performanţe foarte ridicate de la diafragma cea mai deschisă, foarte potrivit pentru utilizare generală, în special când se doreşte o redare precisă a tuturor detaliilor. Foarte folosit în fotografia documentară, este excelent şi pentru obţinerea de fotografii cu profunzime minimă, dar cu o claritate ridicată în zona de focalizare.

Sonnar T* 2/85 ZM – din nou o schemă optică deosebită, cu lentile flotante, într-un obiectiv fabricat în Germania. Luminozitatea mare permite fotografierea în lumină existentă şi obţinerea unei profunzimi foarte reduse. Partea mecanică este optimizată pentru o punere la punct foarte precisă, necesară datorită profunzimii foarte mici disponibile. Volumul şi greutatea obiectivului sunt contrabalansate de calitatea optică excelentă.

Tele-Tessar T* 4/85 ZM – un teleobiectiv compact, mult mai uşor decât Sonnar-ul, pentru cei care nu au nevoie de luminozitate extremă. Folosit cu precădere în fotografia de călătorie, oferă o calitate foarte bună a imaginilor, fiind foarte bine corectat pentru distorsiune şi curbură de câmp. Cea mai importantă caracteristică este portabilitatea şi comoditatea în utilizare, asta dacă nu ne gândim şi la preţul foarte favorabil.

Related Posts:

Leave a Reply