OBIECTIVE SPECIALE

În această grupă se încadrează obiectivele fish-eye, obiectivele cu corecţie de perspectivă şi Lensbaby.

Obiectivele fish-eye acoperă unghiuri foarte mari redând o perspectivă semisferică prin curbarea accentuată a liniilor drepte aflate spre marginile cadrului.

Ele pot fi circulare, la care imaginea proiectată are forma unui cerc, şi „diagonale” care acoperă 180 grade pe diagonală, imaginea acoperind tot cadrul. Oferă o perspectivă spectaculoasă şi pot fi folosite în multe genuri fotografice, de la peisaj la reportaj şi arhitectură.

Popularitatea acestora este subliniată şi de faptul că sunt oferite obiective fish-eye dedicate atât aparatelor digitale de format redus: Nikon 10,5/2,8, Pentax / Tokina 10-17/3,5-4,5, Sigma 4,5/2,8 (circular), 10/2,8, cât şi pentru 24x36mm: Canon 15/2,8, Nikon 16/2,8, Sigma 8/3,5 (circular), 15/2,8, Sony 16/2,8.

 

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

 

Obiectivele cu corecţie de perspectivă sunt folosite fie în fotografia de arhitectură şi peisaj (cele cu focale scurte), fie la fotografie de produs şi macrofotografie. Acestea permit deplasări ale grupului optic atât paralel cu axa optică (shift), cât şi prin înclinare (tilt).

Reglajul de shift se foloseşte pentru a elimina înclinarea aparatului în vederea cuprinderii subiectului în cadru, iar axa de fotografiere rămâne orizontală, evitându-se complet convergenţa verticalelor.

Reglajul de tilt oferă posibilitatea de înclinare a planului de profunzime faţă de axa optică în funcţie de caracteristicile subiectului, ceea ce permite obţinerea unei profunzimi aparente mult mai mari decât în cazul folosirii unui obiectiv obişnuit. Tilt-ul poate fi folosit şi pentru a orienta zona de claritate pe direcţia dorită, de exemplu la portrete se pot obţine ambii ochi clari iar restul cadrului neclar.

Obiective disponibile: Canon TS-E 17/4L , 24/3,5L, 45/2,8, 90/2,8, Nikon PC-E 24/3,5, 45/2,8, 85/2,8 macro.

Obiectivele Lensbaby permit obţinerea de efecte speciale atât prin design-ul care intenţionat păstrează o parte din aberaţii cât şi prin înclinarea obiectivului la fotografiere care duce atât la modificarea poziţiei zonei de claritate maximă în cadru cât şi la înclinarea planului de profunzime.

Se pot folosi atât la portrete cât şi la peisaj şi macrofotografie. Există trei modele la care se pot adăuga accesorii pentru modificarea unghiului de cuprindere şi pentru macro. Sunt mici, uşoare, luminoase şi abordabile ca preţ.

Toate obiectivele menţionate le veţi găsi la www.F64.ro.

Text: Radu Grozescu

Related Posts:

One Response to “OBIECTIVE SPECIALE”

  1. Would be very interested to look through the articles, since dealing with photos & lenses & techniques – but unfortunately nothing in English …
    :-)

Leave a Reply