Nikon P90 – Ergonomic şi performant

Gama de aparate de fotografiat de tip bridge a evoluat în ultimul timp către o nişă aparte. Spre deosebire de aparatele foto reflex, excelente ca posibilităţi tehnice, dar cu preţuri mari şi foarte mari pentru corpul aparatului şi pentru obiective, şi de aparatele compacte – care se ordonează în aparate mici din clasa premium, cu o foarte bună calitate a imaginii, şi aparate foto compacte convenabile, care realizează azi imagini incredibile, aparatele de tip bridge încearcă să ofere, la un preţ cât mai atractiv, câte ceva din cele două lumi: mânuire uşoară, greutate şi volum mic, o amplitudine a distanţelor focale cât mai mare (valori de 20x – 26x sunt astăzi uzuale) şi o calitate a imaginii cât mai bună.

Din gama actuală de aparate bridge cu zoom de peste 20x, aparatul Nikon Coolpix P90 se distinge cu un atribut major – are un ecran de mari dimensiuni, rabatabil, care uşurează foarte mult atât fotografierea cât şi vizualizarea imaginilor.

Eu folosesc intens acest aparat de aproape o jumătate de an (l-am cumpărat, nu l-am primit) şi odată cu trecerea timpului observ că îmi place tot mai mult să îl folosesc – îmi place cât de compact este, cât de ergonomic, cu butoane aşezate intuitiv şi cu comenzile clare şi logice.

Nikon P90 dispune de o serie de preset-uri interesante care acoperă funcţii foarte utile: Copy, pentru fotografierea documentelor, Panorama, Portret de noapte, Petrecere în interior, Fotografii la plajă sau pe zăpadă, Apus de soare, Fotografii de mâncare, Backlight.

Sistemul de optimizare a imaginii conţine setări extrem de utile şi care acoperă imensa majoritate a cazurilor care pot fi întâlnite:
- Normal – imaginea e considerată normală, iar drept urmare se adoptă setările standard
- Softer – micşoreaza contrastul şi saturaţia imaginii
- Vivid şi More Vivid: măresc contrastul imaginii şi saturaţia
- Portrait – realizează setările necesare pentru portret (poate că această funcţie este realizată şi optimizată pentru pielea asiatică – pielea caucaziană o cam înroşeşte)
- Custom: fotograful poate seta contrastul, luminozitatea, saturaţia, culoarea, claritatea.
- Black and white: imaginea capturată este alb-negru. Există opţiunea de a seta aparatul să memoreze două imagini, una alb-negru şi una color.

Inima aparatului o constituie un senzor CCD de 12,1 Mp de 1/2,33”. Rezolutia maximă a fişierelor JPG (nu face RAW din păcate) este de 3000×4000 pixeli. Senzorul are 6,13×4,6 mm – avem deci 12 milioane de pixeli pe 28 de mm pătraţi, iar în aceste condiţii zgomotul de imagine poate fi o problemă.

În practică se pot face printuri foarte bune A3 până la 200 ISO, A4 până la 400 ISO şi format de carte poştală la sensibilităţi mai mari. Imaginile realizate la 3200 ISO şi 6400 ISO au o rezoluţie de doar 3 Mp – în general, la aceste rezoluţii se pot încă face printuri de dimensiunea unei cărţi poştale, dar nu de foarte bună calitate.

Imaginea este procesată de un procesor dedicat Expeed, de ultimă generaţie, care are suficientă putere de calcul pentru ceea ce Nikon numeşte Smart Portrait System – aparatul poate fi setat să declanşeze doar când subiectul zâmbeşte (Smile detection) ori când are şi ochii deschişi (Blink detection) – şi desigur ochii roşii pot fi editaţi în aparat.

P90 nu filmează HD, cea mai mare definiţie oferită este de 640×480 pixeli la 30 de cadre pe secundă, în format AVI, cu un debit maxim de 1 Mb/sec, durata maximă a înregistrării de 25 de minute, cu sunet monofonic. Funcţia de stabilizare a imaginii este doar digitală şi zoom-ul optic nu funcţionează la filmare, fiind înlocuit de un zoom digital 2x.

Aparatul poate funcţiona şi ca reportofon, pot fi înregistrate fişiere audio de până la două ore.

Focalizarea se poate face pe centrul imaginii, manual pe orice zonă, sau automat, caz în care aparatul decide singur unde să pună claritatea. Funcţia de detecţie a feţei se dovedeşte extrem de fiabilă şi uşor de folosit.

Paralaxa la declanşare, diferenţa de timp dintre apăsarea declanşatorului şi declanşare, este foarte mică – un tester a măsurat 0,04s, cea mai mică valoare dintre toate aparatele compacte sau bridge în producţie.

În modul de intervalometru poate fi programat să realizeze 1800 de imagini 640×480 pixeli la intervale între 30 de secunde şi 60 de minute; acestea pot fi asamblate într-o secvenţă AVI de 60 de secunde, la 30 de cadre pe secundă. Aparatul poate fi folosit în analiza mişcărilor rapide; poate înregistra până la 45 de cadre de câte 3 Mp cu 11 imagini pe secundă, sau imagini HD de 1960×1080 cu 15 imagini pe secundă.

Funcţia „Blink Proof” realizează două declanşări în cazul unui portret, fiind memorată automat doar cea în care ambii ochi sunt deschişi. „Multi shot 16” realizează 16 fotografii rapide pe care le ordonează într-o imagine de mari dimensiuni ca succesiuni rapide.

Obiectivul este un zoom cu amplitudine de 24x, echivalent 26-624mm cu diafragma maximă de 2,8-5, o valoare foarte bună pentru zona de teleobiectiv. La focale atât de lungi, stabilizarea imaginii poate constitui o mare problemă, mai ales că destinaţia principală a aparatului nu este fotografiatul de pe trepied.

Există 4 moduri de stabilizare a imaginii:
- Optical VR Image Stabilization – care detectează orice vibraţie pe verticală sau pe orizontală şi mişcă senzorul (deci nu un grup de lentile în obiectiv) în timp real, pentru a contrabalansa efectul asupra imaginii.
- Motion Detection – automat detectează orice mişcare şi acţionează asupra sensibilităţii şi a timpului de expunere pentru a minimaliza efectul.
- Setarea pe High ISO 6400 (cu o rezoluţie de 3 Mp)
- Best Shot Selector (BSS) – aparatul face automat până la 10 expuneri şi o alege automat pe cea mai clară.

Pe ansamblu, avem deci comenzi logice, o construcţie uşoară, 400g fără baterie şi card, compactă şi robustă – un aparat uşor de mânuit, realizat cu o mare grijă a detaliului. Raportul calitate/preţ trebuie să ia în consideraţie toate avantajele aduse de considerabila gamă de distanţe focale şi toate facilităţile pe care le oferă aparatul.

Preţul nu este tocmai mic, dar posibilităţile extrem de numeroase de programare şi de adaptare şi gama de focale oferită sunt avantaje certe. La urma urmei, in extremis, un fotograf foarte pasionat ar
trebui să aibă trei tipuri de aparate foto: aparate foto reflex, cu obiective, bliţuri şi accesorii, pentru imaginile realizate la cele mai înalte standarde şi la lumina existentă; un aparat compact din clasa premium, care să fie tot timpul la îndemână; şi un bridge, care să aibă din toate câte ceva, să reunească toate lumile posibile.

CONCLUZIE

Nikon Coolpix P90 este în acest moment vârful de gamă al aparatelor din seria Coolpix, iar judecând toate caracteristicile aparatului, pe foarte scurt prezentate aici, fiecare va putea să îşi dea seama, analizând şi celelalte teste de pe Internet şi manualul aparatului, cât de mult se apropie de aparatul visat, sau de aparatul utilitar care poate realiza imagini altfel greu sau costisitor de obţinut.

AVANTAJE

- zoom de enormă amplitudine
- stabilizare de foarte bună calitate
- distorsiunea obiectivului este corectabilă automat
- construcţie excelentă
- imagini de foarte bună calitate
- ecran LCD articulat de 3”
- interfaţă foarte prietenoasă
- inerţia la declanşare este foarte mică
- posibilitatea de a fotografia cu o cadenţă foarte mare
- funcţie de intervalometru evoluată
- posibilităţi macro excelente
- balans de alb automat de bună factură

DEZAVANTAJE

- aberaţii cromatice ale imaginii uneori destul de vizibile
- dinamica destul de redusă a captorului, deşi funcţia D-Lighting mai drege busuiocul
- nu există histogramă în timp real la fotografiere
- efectul cam vizibil al funcţiei de atenuare a zgomotului imaginii
- ecranul LCD are doar 230.000 pixeli
- vizorul electronic putea să fie de mai mare definiţie
- zoom-ul nu funcţionează la filmare
- capacul trebuie neapărat scos înainte de pornirea aparatului
- nu există parasolar şi nici filet pentru eventuale filtre

Text & foto: Dinu Lazăr

Related Posts:

Leave a Reply