Nikon D3000

Mic, uşor şi abordabil, Nikon D3000 este un excelent prim DSLR pentru pasionaţii de fotografie care doresc să depăşească limitările impuse de aparatele compact.

Poziţionat ca entry-level în gama Nikon, D3000 oferă principalele avantaje ale DSLR-urilor într-un aparat mic, abordabil, uşor de utilizat, care nu intimidează utilizatorii de aparate compact ce îşi doresc o calitate superioară a imaginilor şi o versatilitate sporită.

Cu toate ca este unul dintre cele mai mici DSLR-uri de pe piaţă şi exteriorul este din plastic, construcţia este solidă, tipică Nikon, fără a prezenta zgomotele de protest la strângerea în mână caracteristice altor aparate din această categorie.

Nikon D3000 poate fi văzut la www.F64.ro

 

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

 

Priza în mână este surprinzător de fermă, favorizată şi de numărul mic de butoane externe bine poziţionate, astfel încât apăsările accidentale şi posibilităţile de confuzie sunt reduse la minimum.

Vizorul este de tip pentamirror, ceea ce asigură dimensiuni şi greutate reduse şi oferă o acoperire de 95% la un factor de mărire de 0.78x, valori obişnuite pentru această clasă de aparate. Pentru utilizatorii de aparate compact, primul contact cu un vizor reflex care oferă imagini în timp real va reprezenta o surpriză plăcută deoarece, alături de promtitudinea declanşării rezolvă una din principalele probleme ale aparatelor din categoria compact şi anume surprinderea momentelor importante din scenele de acţiune.

Ecranul LCD de 3” este mare pentru un aparat entry-level, dar are doar rezoluţia standard de 230.000 de pixeli, semnificativ mai mică faţă de cele de 960.000 pixeli prezente pe aparatele performante. Cu toată rezoluţia scăzută, ecranul este luminos şi oferă imagini clare, inclusiv la folosirea în meniuri, fiind mai dificil de utilizat doar la verificarea clarităţii imaginilor la măriri importante. Pentru o utilizare uşoară în interior, ecranul dispune de o funcţie automată de reducere a luminozităţii.

Dirijarea aparatului se face pe baza informaţiilor de pe LCD, folosind un mimim de butoane externe, similar cu a multor aparate din categoria compact, ceea ce va face tranziţia mai uşoară pentru proaspeţii posesori de DSLR. Există o singură rotiţă de comandă spre deosebire de cele două ale aparatelor cu pretenţii profesionale, tocmai în ideea de a nu complica prea mult manipularea aparatului. Este inclus şi un mod Ghid, de mare folos pentru fotografii începători şi un meniu Help care poate fi accesat cu uşurinţă.

D3000 foloseşte sistemul de Picture Controls caracteristic tuturor DSLR-urilor Nikon moderne care dispun de procesoare Expeed, ceea face posibilă obţinerea de imagini cu un aspect similar cu aparate diferite. Conceptul Expeed permite modificarea setărilor de sharpness, saturaţie şi contrast pe baza modurilor predefinite şi salvarea lor pentru utilizare ulterioară sau transferul pe alte aparate.

Captorul este un CCD de 10MP care oferă o foarte bună redare a detaliilor în special la sensibilităţi mici şi medii, apropiată de cea a aparatelor de 12MP şi o redare excelentă a tonurilor şi culorilor. Cu o suprafaţă mult mai mare decât a captoarelor aparatelor compact, oferă avantaje incontestabile la fotografierea cu sensibilităţi mari, redarea mult mai bună a detaliilor şi tonurilor şi posibilitatea de a folosi profunzimea de câmp selectivă pentru separarea subiectului de fundal.

Gama de sensibilitate este între 100 şi 1600 ISO, cu posibilitate de extindere la 3200 ISO iar comportarea la sensibilităţi mari este bună, zgomotul fiind foarte bine gestionat în gama 100-800 ISO. Reducerea zgomotului intervine automat începând cu 800 ISO, dar setarea pe ON o va activa şi pentru sensibilităţile mai mici, iar efectul la sensibilităţile mari va fi mai pregnant. Nikon a optat pentru reducerea în special a zgomotului de culoare pentru a proteja redarea detaliilor şi a texturilor, ceea ce duce la printuri de o calitate foarte bună.

Captorul este protejat împotriva prafului de un sistem piezoelectric cu vibraţia filtrului AA care funcţionează fie automat la pornirea şi oprirea aparatului, fie activat din meniu. Acesta este asistat şi de sistemul Airflow de dirijare a curenţilor de aer generaţi de mişcarea oglinzii la declanşare care împing particulele de praf către un spaţiu aflat la baza aparatului.

Ca formate de imagine se pot folosi RAW, jpeg şi RAW + jpeg dar în acest caz jpeg-urile sunt la compresia maximă. Buffer-ul este generos, iar datorită vitezei procesorului şi a scrierii pe card se pot obţine 100 imagini jpeg sau 6 RAW în secvenţă la cadenţa maximă de fotografiere de 3 cadre pe secundă. Stocarea se face pe carduri SD/SDHC, mici, comode, care nu mai prezintă riscul îndoirii pinilor din aparat la manipularea neglijentă, cu un raport excelent preţ/capacitate.

Spre deosebire de aparatele mai scumpe, D3000 nu dispune de corectarea automată a aberaţiei cromatice în aparat, sau de controlul în trepte al funcţiei Active D-Lighting, dar aceasta funcţionează excelent în cazul subiectelor contraste, oferind detalii în zonele umbrite în timp ce protejează luminile.

Măsurarea expunerii se face cu un senzor RGB de 420 pixeli care beneficiază şi de recunoaşterea scenei pentru o precizie suplimentară, rezultatele fiind influenţate şi de alegerea punctului de focalizare. Pe lângă măsurarea matricială, fotografii pretenţioşi pot alege din variantele integral ponderat sau spot.

Aparatul nu dispune de funcţia de bracketing a expunerii, dar compensarea de expunere este plasată ergonomic şi are o gamă de +/-5 trepte.

Pe lângă modul Auto în care utilizatorul nu trebuie decât să încadreze şi să declanşeze, aparatul dispune de seria obişnuită de moduri scenă, dar şi de modurile clasice Program, priorităţile de timp de expunere şi diafragmă şi manual, care se vor dovedi de folos fotografilor mai avansaţi.

Focalizarea este asigurată de modulul Multi-CAM 1000, cu 11 zone de focalizare, care dispune de următoarele moduri: Single point, Dynamic area, Auto area şi 3D Tracking. Modulul AF este foarte avansat pentru un aparat entry-level, el fiind creat iniţial pentru aparatul semiprofesional D200, apoi utilizat în D90 şi D5000.

Pentru focalizarea în lumină slabă sau în întuneric complet, aparatul dispune de o lampă de asistenţă, nefiind necesară ridicarea flash-ului pentru focalizare. Aparatul poate focaliza doar cu obiective cu motor încorporat, dar performanţele sunt excelente, neexistând diferenţe notabile de viteză faţă de modelele superioare dacă este folosit cu obiective AF-S performante.

Pentru focalizarea manuală se poate folosi sistemul electronic de asistenţă, precis şi intuitiv de utilizat, prezent în vizor.

Obturatorul este similar cu al altor aparate din categoria sa, cu timpi până la 1/4000s şi sincron flash la 1/200s, suficient pentru majoritatea utilizărilor, de la fotografia subiectelor aflate în mişcare rapidă până la utilizarea flash-ului pentru iluminarea subiectelor aflate în contralumină.

Flash-ul integrat poate fi activat fie în mod automat de către aparat într-unul din modurile automate, fie manual de către fotograf. Butonul este electronic, deci nu se poate activa accidental când aparatul este oprit, şi este folosit şi pentru setările flash-ului. Flash-ul nu poate fi folosit drept master în sistemul Nikon CLS, dar folosind un flash SB-900, SB-800 sau un commander SU-800 în patină D3000 poate beneficia de toate facilităţile acestuia.

Bateria EN-EL9a este aceeaşi cu cea folosită în D5000 şi oferă o autonomie în jur de 500 cadre, mai mult decât suficientă pentru o zi de fotografiat, mai ales ca aparatul nu dispune de Live-View sau de filmare, ceea ce permite economisirea semnificativă a energiei. Aparatul este compatibil cu telecomanda prin infraroşu ML-L3.

Pentru cei care preferă să fotografieze în loc să stea în faţa computerului prelucrând imagini, D3000 oferă procesarea fotografiilor direct în aparat, atât a jpeg-urilor cât şi conversia de fişiere RAW. Există o serie de filtre şi efecte interesante, printre care posibilitatea de a creea un clip video din imagini separate pentru ilustrarea scenelor în mişcare.

Unul dintre avantajele majore ale DSLR-urilor este accesul la o gamă foarte mare de obiective şi accesorii cu caracteristici dintre cele mai diverse. Pe lângă clasicul obiectiv de kit 18- 55/3.5-5.6 VR, într-un buget rezonabil ar putea intra zoom-ul tele 55-200/4-5.6 VR, eventual şi un flash Nikon SB600.

Ulterior, în funcţie de preferinţele fotografului, se pot adăuga un zoom superwide gen 10-24 sau 12-24 şi un obiectiv macro de 60 sau 90 mm. Apartenenţa la un sistem de top, în cazul nostru Nikon, înseamnă că la eventuala schimbare a aparatului toate obiectivele şi accesoriile vor continua să fie folosite cu succes încă mulţi ani pe noile DSLR-uri.

În ciuda clasificării entry-level, a dimensiunilor reduse şi a preţului similar cu al aparatelor compact de top, Nikon D3000 este un aparat mult mai capabil decât pare la prima vedere, oferind vizare optică reflex, un captor de calitate, un sistem AF excelent, reglaje manuale de expunere şi balans de alb şi accesul la cel mai performant sistem de flash-uri, putând face faţă celor mai multe provocări fotografice.

CONCLUZIE

Mic, uşor şi abordabil, Nikon D3000 este un excelent prim DSLR pentru pasionaţii de fotografie care doresc să depăşească limitările impuse de aparatele compact.

Pe lângă posibilitatea de a lucra în moduri automatizate, apreciate de începători, D3000 oferă un acces facil la majoritatea funcţiilor importante pentru dezvoltarea aptitudinilor tehnice ale utilizatorului, permiţând accesul la întreg sistemul Nikon de obiective, flash-uri şi accesorii.

AVANTAJE

- calitatea imaginii la sensibilităţi mici
- sistem AF performant
- calitatea construcţiei
- interfaţă prietenoasă
- compensare de expunere +/- 5EV
- sistem excelent de flash
- Active D-lighting funcţional
- durata de viaţă a bateriei
- reducerea zgomotului eficientă
- procesarea imaginilor în aparat
- preţ abordabil

DEZAVANTAJE

- nu are Live-View
- rezoluţie mică a LCD-ului
- nu are bracketing
- uşoară tendinţă de supraexpunere
- nu are test de profunzime de câmp

DATE TEHNICE

CAPTOR: CCD 23.6 x 15.8 mm
REZOLUŢIE: 10 MP, 3872 x 2592 pixeli
SIS. ANTIPRAF: piezoelectric + airflow
BODY: exterior plastic
FORMATE IMG.: RAW, jpeg, RAW + jpeg
FILMARE: nu
AUTOFOCUS: 11 puncte Multi-CAM 1000
OBTURATOR: 30-1/4000s, flash 1/200s
CADENŢĂ: 3 cadre pe secundă
FLASH: N.G. 12 / 100 ISO
SENSIBILITATE: 100-3200 ISO + Auto
VIZOR: pentamirror, 0.78x, 95%
MONITOR: 3”, 230.000 pixeli
LIVE VIEW: nu
STABILIZARE IMG.: în obiective
STOCARE: carduri SD, SDHC
ALIMENTARE: EN-EL9a, 1080 mAh
DIMENSIUNI: 126 x 97 x 64 mm
GREUTATE: 536 g cu baterie
INFO: www.f64.ro

Text: Radu Grozescu, Foto: Sorin Voicu

Related Posts:

4 Responses to “Nikon D3000”

  1. Salut,

    Ar fi interesantă o continuare despre D3100.

    Evident sunt subiectiv pentru că asta am achiziționat eu.

  2. Bojte Attila says:

    Buna ziua ! Asi vrea sa intreb care aparat este mai bun ? nikon d3000 sau canon eos 1000d ambele cu obiectiv de 18-55 VR/IS , multumesc !

Leave a Reply