Nikon AF-S 18-200 mm F/3.5-5.6 G ED DX VR

Apărut în 2005 şi destinat exclusiv DSLR-urilor format DX, Nikon 18-200 se bucură în continuare de o mare popularitate, perfect justificată de performanţele sale apropiate de ale zoom-urilor clasice.

Cu un raport de 11x şi o luminozitate de 3,5-5,6, stabilizare optică performantă, cu greutatea de 560g la dimensiunile 96,5mm lungime şi 77mm diametru, cu filet de filtre de 72mm, diafragma din 7 lamele rotunjite, Nikon 18-200 este un obiectiv cu adevărat universal. Noua variantă păstrează schema optică, dar dispune de un sistem de zoom îmbunătăţit şi de tratamente antireflex de ultimă generaţie.

Pe lângă parasolar în formă de petale şi capace, obiectivul e livrat şi cu un etui de protecţie. Raportul maxim de mărire este de 1:4,5, corespunzător unui cadru de 72x108mm la distanţa minimă de punere la punct de 0,5m.

Construcţia obiectivului este tipică pentru un obiectiv Nikon modern de clasă medie: material plastic de foarte bună calitate, un motor de focalizare performant, permiţând intervenţia manuală peste focalizarea automată în orice moment, scala distanţelor amplasată în spatele unei ferestre, garnitură de etanşare a monturii şi un sistem de stabilizare optică cu două moduri de operare.

Graţie motorului SWM, focalizarea este rapidă, precisă şi silenţioasă. Nici o componentă externă a obiectivului nu se mişcă în timpul focalizării.

Sistemul de stabilizare optică VR II are două moduri de operare: normal şi activ. În modul normal, se presupune că fotograful se află în repaus şi nu trebuie compensate decât vibraţiile aparatului. Acest mod permite sistemului să detecteze o eventuală mişcare de urmărire a unui subiect aflat în mişcare şi să nu încerce să compenseze decât vibraţiile pe direcţia perpendiculară celei de panning.

În modul activ se presupune că fotograful însuşi se află în mişcare şi orice deplasare relativă a obiectivului trebuie compensată.

Calitatea imaginii este excelentă pentru un superzoom, mulţi fotografi îl folosesc chiar ca pe un obiectiv universal extrem de flexibil pentru o mare varietate de situaţii fotografice, de la peisaje, la portrete şi fotografie de eveniment deoarece elimină timpii morţi cu schimbarea obiectivelor.

AVANTAJE
- Calitate bună a construcţiei
- Focalizare rapidă şi silenţioasă
- Stabilizare optică performantă
- Calitate optică excelentă pentru un superzoom

DEZAVANTAJE
- Zoom-ul se poate extinde singur dacă este ţinut vertical (problemă rezolvată la varianta nouă)
- Distorsiuni geometrice la focalele extreme, corectabile în software

Text & foto: Dan Pop

Related Posts:

Leave a Reply