Sistemul Nikon 1 este complet nou şi diferit atât faţă de DSLR-uri cât şi faţă de aparatele compact. Nikon îl defineşte ca ACIL – camere avansate cu obiective interschimbabile şi reprezintă răspunsul la aparatele mirrorless format micro 4/3 şi APS-C lansate de Olympus, Panasonic, Samsung, Sony.

Noutăţile cele mai importante constau într-un format nou de captor numit CX, montură nouă de obiective şi un port multifuncţional pentru accesorii. Iniţial au fost lansate două aparate, Nikon V1 şi J1, patru obiective şi o serie de accesorii interesante.

Aici puteţi vedea articolul original şi imaginile apărute în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

Construcţia aparatului este la cele mai înalte standarde, corpul fiind din aliaj de magneziu şi aluminiu, oferind o impresie de soliditate şi datorită densităţii mari. Ergonomia este interesantă, extrem de deosebită de cea cu care sunt obişnuiţi posesorii de DSLR-uri, cu foarte puţine butoane exterioare. Totuşi, după o scurtă familiarizare cu funcţiile acestora şi cu meniul, manevrarea aparatului este extrem de rapidă şi intuitivă, inclusiv în modul manual.

Captorul CX are dimensiunile de 13.2 mm x 8.8 mm, deci o suprafaţă de aproximativ 3 ori mai mică decât a celor Nikon DX, dar de peste 4 ori mai mare decât a aparatelor bridge. Raportul dintre laturi este de 3:2, specific DSLR-urilor, spre deosebire de 4:3 care se întâlneşte pe majoritatea aparatelor compact şi pe aparatele format micro 4/3. Factorul de crop este de 2.7x, deci zoom-ul standard 10-30mm echivalează un 18-55 pe DX sau 27-80 pe Full frame.

Rezoluţia este de 10MP, suficientă pentru majoritatea utilizărilor, permiţând inclusiv printuri format A4 la 300dpi.

Comportarea la sensibilităţi mari este excepţional de bună, mai ales dacă avem în vedere dimensiunile captorului. Astfel, performanţele sale ating sau depăşesc pe cele ale captorilor format micro 4/3 de 12MP, care totuşi au o suprafaţă de două ori mai mare şi sunt mult superioare oricăror aparate compact.

Aspectul imaginii este familiar utilizatorilor de DSLR-uri Nikon, fiind folosite aceleaşi „Picture Controls”.

Folosirea unui captor de dimensiuni mici în comparaţie cu ale DSLR-urilor are o serie de avantaje importante dintre care cel mai vizibil este dimensiunea redusă a obiectivelor.

Astfel, aparatele mirrorless care folosesc captori format APS-C pot fi construite la dimensiuni mici, dar obiectivele rămân de dimensiuni apropiate cu ale celor pentru DSLR-uri, trebuind să acopere captori de dimensiuni similare.

Aceasta face ca dimensiunile şi greutatea unei truse cu 2-3 obiective să nu fie mult mai mică decât în cazul unui DSLR mai mic. La sistemul Nikon 1, care are un factor de crop de 2.7x, obiectivele pot fi construite mult mai mici şi mai uşoare, un avantaj important atât la fotografiere cât şi la transport.

Nikon V1 este primul aparat care beneficiază de procesorul dual core Expeed 3, a cărui viteză remarcabilă este folosită la prelucrarea datelor extrase de pe captor pentru a furniza cadenţe de fotografiere de până la 60fps la rezoluţia maximă, şi interesante performanţe la filmare.

Noua montură dispune de mai multe contacte decât cea a DSLR-urilor, permiţând transferul mai multor informaţii între aparat şi obiective. Astfel, sistemul dispune de primele obiective Nikon la care se poate face upgrade de firmware de către utilizator, prin intermediul aparatului. Comunicarea aparat /obiectiv este folosită şi de sistemul de stabilizare ale cărui opţiuni sunt acum în meniul aparatului.

Focalizarea este de tip hibrid, combinând avantajele detecţiei de contrast cu viteza sistemului cu detecţie de fază, folosit pentru fotografierea subiectelor în mişcare.

În modul AF-S, aparatul dispune de nu mai puţin de 135 de puncte de focalizare. Viteza focalizării este impresionantă, putând chiar depăşi DSLR-urile, fiind ajutată şi de profunzimea mai mare determinată de captorul de dimensiuni relativ reduse.

Vizorul electronic încorporat este foarte performant, cu o rezoluţie de 1.4MP, oferind o imagine clară şi detaliată la care se adaugă informaţiile despre setările aparatului. Există un dispozitiv de comutare automată de la LCD la vizor când aparatul este dus la ochi. LCD-ul este de 3” cu rezoluţia de 921.000 pixeli, similar cu al DSLR-urilor.

Obturatorul este dual, electronic şi mecanic, cu posibilitatea de alegere de către utilizator.

Obturatorul electronic este silenţios, permite timpi extrem de scurţi până la 1/16.000s şi cadenţe de 10fps cu AF continuu, respectiv până la 60fps fără urmărirea subiectului, dar un sincron la flash de doar 1/60s.

Obturatorul mecanic oferă posibilitatea de a sincroniza flash-ul până la 1/250s, valoare similară cu a DSLR-urilor profesionale, dar cadenţa maximă este de 4fps şi timpul minim de 1/4000s.

Buffer-ul permite stocarea a 30 imagini, ceea ce este destul de mult comparând cu DSLR-urile, dar la fotografierea cu 60fps aceasta reprezintă doar o jumătate de secundă.

Stabilizarea imaginii este inclusă în obiective, nu în corpul aparatului, cu avantajul că poate fi folosită cu succes şi la filmare. Toate zoom-urile lansate deja dispun de stabilizare, cu o funcţionare foarte performantă, ce permite fotografierea din mână cu timpi mult mai lungi decât ar fi normal.

Filmarea dispune de caracteristici superioare celor prezente până acum pe DSLR-urile Nikon. Astfel, se poate filma în format 1080i şi 720p la 60fps, existând şi opţiunile slow motion 640×240 la 400 fps, respectiv 320×120 la 1200fps.

Foarte important, Nikon V1 oferă posibilitatea de filmare cu setări complet manuale, deci cu acces atât la timpul de expunere cât şi la diafragmă, pentru obţinerea efectelor dorite.

Alimentarea este asigurată de o baterie EN-EL20, aceeaşi cu cea folosită în D7000. Este adevărat că adaugă semnificativ la greutatea aparatului, dar promite o autonomie serioasă atât la fotografiere cât şi la filmare. În plus, permite alimentarea directă a diverselor accesorii care se conectează la portul multifuncţional, de la flash-ul SB-5N la modulul GPS, eliminând nevoia de a avea baterii şi în acestea.

Obiectivele disponibile sunt 10/2.8, 10-30/3.5-5.6 VR, 30- 110/3.8-5.6 VR şi 10-100/4.5-5.6 PD-ZOOM VR. Superangularul fix 10/2.8 este singurul fără stabilizare, ceea ce a permis realizarea lui la dimensiuni foarte mici. Astfel, Nikon V1 cu 10/2.8 este abia mai mare decât un aparat compact de top.

Zoom-urile 10-30 şi 30-110 sunt echivalentele obiectivelor de kit 18-55 DX, respectiv 55-200 DX. Avantajele lor majore sunt dimensiunile şi greutatea mult mai mici decât ale zoom-urilor pentru DSLRuri. Dimensiunile devin şi mai mici când sunt pregătite pentru transport, iar trecerea în poziţia de fotografiere se face prin răsucirea inelului de zoom după deblocarea mecanismului prin apăsarea unui buton. Calitatea optică este excelentă, mult mai bună decât ne asteptăm în general de la zoom-urile de kit oferite la preţuri modice. Ambele zoom-uri pot fi folosite cu succes încă de la deschiderea maximă a diafragmei, claritatea imaginii fiind sprijinită şi de sistemul performant de stabilizare.

Zoom-ul 10-100/4.5-5.6 este dedicat pasionaţilor de filmare deoarece pe lângă plaja focală generoasă, echivalentă cu a lui 18-200 DX, dispune de zoom motorizat performant, cu viteză variabilă, suficient de silenţios pentru a nu fi auzit pe înregistrarea sonoră. Construcţia şi design-ul acestuia sunt de cea mai bună calitate, dar dimensiunile sunt prea puţin adaptate la sistemul Nikon 1, fiind echivalente cu ale superzoom-urilor pentru DSLR-uri.

Nikon a anunţat existenţa unor planuri pentru lansarea mai multor obiective pentru completarea sistemului, printre care macro, obiectiv fix luminos pentru portrete, zoom superangular pentru peisaje, superzoom pentru călătorii.

Pentru utilizatorii de DSLR-uri există adaptorul FT-1 care permite folosirea obiectivelor Nikon, dar va trebui să luăm în considerare factorul de crop de 2.7x. Acesta se poate dovedi interesant, deoarece un 50/1.4 devine echivalentul unui 135/1.4, iar un 70-200/2.8 va echivala un 190-540/2.8.

Pe lângă obiective, sistemul Nikon 1 cuprinde deja o serie de accesorii interesante dintre care amintim: flash-ul opţional SB-5n, dispozitivul GPS GP-N100, adaptorul ASN-1000 pentru microfonul exterior ME-1, mânerul GR-N1000, tocuri, huse, curele.

Vor fi lansate şi alte accesorii compatibile cu portul multifuncţional cum ar fi lumină şi LCD detaşabil pentru video, lumină dedicată pentru macro, miniproiector.

CONCLUZIE

Nikon 1 este o nouă linie de aparate, plasată între DSLR-uri şi aparatele compact. Calitatea imaginii şi viteza de operare îl plasează mult mai aproape de DSLR-uri în timp ce dimensiunile şi uşurinţa în utilizare sunt proprii compactelor. Este deja apreciat de cei care doresc în primul rând viteză şi promtitudine maximă într-un aparat performant de dimensiuni diminutive.

AVANTAJE

 • construcţie excelentă
 • calitate foarte bună a imaginii
 • AF ultra-performant
 • cadenţă de top
 • filmare de calitate
 • obiective foarte mici
 • vizor electronic încorporat
 • promtitudine la declanşare
 • obturator electronic silențios

DEZAVANTAJE

 • LCD-ul nu este rabatabil
 • nu e compatibil cu flash-urile pentru DSLR-uri
 • absenţa (încă) a unei linii extinse de obiective
 • nu afişează imagine la modificarea balansului de alb
 • nu reflectă pe LCD corectitudinea expunerii în mod manual
 • control redus al profunzimii de câmp

Linia de obiective pentru sistemul Nikon 1:

1- Nikon 1 NIKKOR VR 10-100mm F/4.5-5.6 PD-ZOOM este în primul rând dedicat filmării, cu o plajă foarte largă şi un zoom motorizat silenţios.

2 – Nikon 1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 este un telezoom clasic, cu o calitate a imaginii excelentă. Dimensiunile îl fac uşor de transportat.

3 – Nikon 1 NIKKOR VR 10-30/3.5-5.6 este zoom-ul standard de kit, foarte mic şi uşor, util pentru fotografierea majorităţii subiectelor.

4 – Nikon 1 NIKKOR 10/2.8 este un superangular moderat, foarte potrivit pentru fotografierea interioarelor şi pentru fotografia de stradă. Montat pe V1 oferă o aparenţă de aparat de fotografiat compact.

DATE TEHNICE

CAPTOR: 13,2 mm x 8,8 mm CMOS
REZOLUŢIE: 10,1 MP, 3872 x 2592 pixeli
SIST. ANTIPRAF: piezoelectric + antistatic
BODY: magneziu şi aluminiu
FORMATE IMG.: RAW, jpeg, RAW + jpeg,
FILMARE: 1920 x 1080, 60i/30fps
AUTOFOCUS: detecţie de fază/contrast
OBTURATOR: dual, mecanic + electronic
CADENŢĂ: 4 – 60 cadre pe secundă
FLASH: opţional, N.G. 8.5 la 100 ISO
SENSIBILITATE: 100-3200 ISO +H1
VIZOR: electronic, 1.4MP, 100% acoperire
MONITOR: 3”, 921.000 pixeli
STABILIZARE IMG.: în obiective
STOCARE: carduri SD, SDHC, SDXC
ALIMENTARE: Li-ion EN-EL20
DIMENSIUNI: 106 x 61 x 30mm
GREUTATE: 294g corpul aparatului

Text & foto: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply