Leica M9 / Leica X1 – Evoluţii în categoria elită

Leica M9, cel mai mic şi mai uşor aparat full frame cu obiective interschimbabile, a început deja să se livreze pe plan internaţional, însă într-un ritm care este departe de a satisface cererile cumpărătorilor.

M9 foloseşte un captor full frame de 18 MP, produs de Kodak, optimizat pentru utilizarea cu obiectivele cu focale scurte la distanţă mică de captor, care altfel ar produce vignetare datorită unghiului cu care lumina ajunge în colţurile imaginii.

Senzorul este protejat cu un filtru UV/IR cut care elimină problemele avute de modelele anterioare, nemaifiind necesară utilizarea filtrelor pe obiective. Lipsa filtrului AA duce la o claritate superioară a imaginilor, comparabilă cu a DSLR-urilor full frame cu rezoluţii peste 21MP, calităţile legendare ale obiectivelor Leica fiind puse complet în valoare.

Prin dispariţia factorului de crop, obiectivele îşi reiau rolurile binecunoscute din fotografia pe film şi astfel Leica M9 îi convinge pe mulţi fotografi tradiţionalişti să facă pasul către digital.

Construcţia corpului este la obişnuitele standarde Leica, un monobloc de magneziu cu capacele superior şi inferior din bronz iar aparatul se livrează în finisare neagră sau argintie.

Vizorul dispune de cadre pentru 6 distanţe focale, în 3 grupe: 35 / 135 mm, 28 / 90 mm, 50 / 75 mm.

Fişierele RAW, în format DNG, conţin acum 14 biti de informaţie utilă şi pot fi salvate cu sau fără compresie.

Prin faptul că este un aparat de tip rangefinder, cu vizare optică şi focalizare manuală cu telemetru, complet deosebit de DSLR-urile actuale, M9 se adresează unui segment redus de piaţă, îngustat şi mai mult datorită preţului aparatului şi obiectivelor, însă utilizatorii percep aceste deosebiri ca avantaje şi sunt dispuşi să sacrifice automatismele pentru stilul şi obiectivele Leica.

Leica X1

În următoarele luni aşteptăm şi intrarea pe piaţă a modelului Leica X1, care dispune de un senzor CMOS format APS-C (16x24mm) de 12 MP într-un corp de dimensiuni extrem de reduse, comparabil cu aparatele compacte de top.

Design-ul păstrează linia Leica M, cu părţile laterale rotunjite şi panoul superior clasic, cuprinzând declanşatorul, patina de flash, reglajele pentru timpul de expunere şi diafragmă.

Flash-ul integrat este “ascuns” într-un buton circular în partea stângă. Aparatul are un obiectiv fix, Leica Elmarit 24/2.8, echivalent cu 36mm, focala cea mai folosită în fotografia de stradă şi o calitate optică excelentă.

Captorul are plaja de sensibilitate între 100-3200 ISO şi oferă performanţe similare cu ale DSLR-urilor de format redus.

Vizarea se face fie pe LCD-ul de 2.7” şi 230.000 pixeli, fie folosind un vizor optic extern opţional. Pe lângă sistemul AF, aparatul dispune şi de focalizare manuală, folosind o rotiţă dedicată amplasată ergonomic.

Chiar dacă sistemul AF va fi cam lent şi preţul corespunzător pentru un Leica, aparatul rămâne atractiv pentru calitatea excelentă a imaginii şi dimensiunile sale extrem de reduse.

Related Posts:

Leave a Reply