Iluminarea cu flash-uri de reportaj în macrofotografie

Tema: fotografierea unui ceas folosind flash-ul de reportaj şi tehnici de macrofotografie

Pentru obţinerea unui fundal negru am folosit o placă de plexiglas. Aparatul a fost fixat pe trepied pentru a avea precizie la încadrare şi focalizare şi pentru a obţine rezultate repetabile de la cadru la cadru.

Am selectat un obiectiv macro de 105mm deoarece oferă o distanţă de lucru corespunzătoare pentru iluminarea subiectului şi o perspectivă foarte naturală. Un obiectiv cu distanţa focală mai mică ar fi necesitat o apropiere prea mare de subiect, ceea ce ar fi pus probleme de iluminare.

Sensibilitatea a fost fixată pe 160 ISO pentru obţinerea calităţii maxime, mai ales că în acest caz nu avem constrângeri legate de lumina disponibilă. Timpul de expunere 1/125, o treaptă sub viteza de sincronizare a aparatului, pentru a evita problemele de sincronizare la folosirea sistemului wireless TTL.

Am ales diafragma 16 pentru o profunzime cât mai mare dar fără a risca deterioararea clarităţii care devine vizibilă la diafragmele foarte închise datorită difracţiei.

Balansul de alb a fost realizat manual pentru a obţine atât precizie cât şi repetabilitate, cu toate că în acest caz reglajul pentru flash ar fi putut fi suficient.

Prima imagine a fost realizată cu flash-ul integrat în modul de expunere TTL. Imaginea este sumbră datorită iluminării din ax şi se observă umbra lăsată de parasolarul obiectivului.

Pentru eliminarea umbrei am eliminat parasolarul de pe obiectiv dar caracterul iluminării a rămas în continuare necorespunzător. Soluţia posibilă ar fi îndepărtarea sursei de lumină de aparat.

Am renunţat la flash-ul de pe aparat şi am montat pe un stand un flash de reportaj care dă o iluminare uşor laterală. Comanda a venit de la flash-ul integrat, mascat cu un panou Nikon SG-3IR ataşat la patina aparatului. Lumina este în continuare nefavorabilă deoarece metalul rămâne întunecat.

Cu scopul de a mări suprafaţa sursei de lumină am adăugat pe flash un softbox Photoflex. Se observă o îmbunătăţire a caracterului luminii, metalul începe să „prindă” lumina flash-ului dar majoritatea zonelor rămân negre, fără detalii.

Iluminarea porţiunii anterioare a brăţării a fost realizată folosind o blendă reflectorizantă argintie. Aceasta direcţionează o parte din lumina softbox-ului şi oferă o suprafaţă luminoasă care este reflectată de brăţară şi de partea de jos a carcasei ceasului.

Deoarece metalul reflectă lumina foarte direcţional, pentru iluminarea părţii din dreapta a ceasului am adăugat un reflector alb. Efectul este foarte vizibil în imagine şi completează foarte bine reflexia blendei, oferind detalii şi textură pe toată zona din dreapta a carcasei şi pe butoane.

Pentru corectarea iluminării pe partea superioară a brăţării am mai adaugat un reflector alb. Acesta oferă o zonă luminoasă care, reflectată de brăţară şi de partea superioară a carcasei, contribuie esenţial la aspectul final al iluminării. Zona din stânga cadrului a fost lăsată întunecată intenţionat pentru a da mai mult relief.

Aparatura folosită:
- DSLR Nikon D300
- obiectiv macro
Nikon 105mm
- flash Nikon SB 800
- panou IR
Nikon SG-3
- softbox Photoflex
- blendă argintie
- trepied
Manfrotto 055
- cap micrometric
Manfrotto 410
- stand pentru flash
- reflectoare albe

Related Posts:

Leave a Reply