Iluminare creativă cu flash-uri de reportaj

Utilizarea flash-urilor de reportaj pentru iluminarea creativă în locaţie s-a răspândit exploziv în ultimii ani, atât datorită avantajelor oferite de tehnologia digitală, cât şi datorită sistemelor avansate de comandă a flash-urilor externe dezvoltate de majoritatea fabricanţilor de aparate.

Flash-urile de reportaj ne oferă o alternativă mult mai abordabilă şi comodă faţă de utilizarea flash-urilor de studio în locaţie, iar aceste avantaje pot fi exploatate cu adevărat în contextul fotografiei digitale.

Fotografia digitală ne permite vizualizarea imediată a imaginilor realizate, deci putem determina prin încercări poziţionarea optimă a luminilor, iar fotografii care au renunţat la folosirea unui flashmetru pentru măsurarea intensităţii şi a raţiilor de lumină pot să se folosească de acest avantaj pentru a obţine imaginile dorite.

 

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

 

De asemenea, în fotografia digitală avem nevoie de mult mai puţină lumină decât în cea pe film, datorită atât sensibilităţilor mai mari pe care le putem utiliza, cât şi posibilităţii de a obţine o profunzime suficientă la diafragme mai deschise, ceea ce face ca puterea flash-urilor de reportaj să fie suficientă pentru majoritatea aplicaţiilor.

Sistemele de comandă wireless TTL oferite de majoritatea producătorilor ne oferă atât posibilitatea de a regla modul de lucru şi intensitatea flash-urilor externe de la modulul de comandă de pe aparat, eliminând deplasarea la acestea pentru reglaje, cât şi accesul la metodele moderne de măsurare a expunerii, inclusiv în TTL cu corecţii sau cu raţii de lumină pe care le putem stabili după dorinţă.

Posibilitatea de a împărţi flash-urile externe în grupuri, fiecare cu reglaje separate, fac din acest sistem o soluţie extrem de flexibilă dar în acelaşi timp uşor de utilizat. Mai mult, prin folosirea impulsurilor codate, aceste sisteme nu sunt afectate de flash-urile altor fotografi.

Astfel, putem folosi cu succes flash-urile de reportaj pentru iluminarea de tip studio în locaţie în majoritatea situaţiilor, de la portrete, modă şi fotografie de nuntă până la interioare de arhitectură, produse, food, macrofotografie.

În articolul „Photographers eager for flash of knowledge” publicat în USA TODAY, Jefferson Graham argumentează creşterea explozivă a interesului pentru utilizarea creativă a flash-urilor cu faptul că ultima carte a cunoscutului fotograf Joe McNally, intitulată „The Hot Shoe Diaries” şi-a făcut debutul la nr. 8 în lista celor mai bine vândute cărţi pe Amazon.com, unde s-au vândut primele 5.500 de exemplare într-o singură săptămână.

Joe McNally este citat: „ … mulţi entuziaşti ai fotografiei din epoca filmului îşi redescoperă pasiunea folosind DSLR-urile. Ei înţeleg că pentru o abordare serioasă a fotografiei trebuie să înveţe să folosească flash-urile, iar după ce au început, sunt cuceriţi.”

Punctul central al cărţii este „desprinderea” flash-ului de pe aparat şi folosirea lui separată, împreună cu accesoriile necesare pentru obţinerea unei lumini creative, corespunzătoare subiectului. „Lumina naturală este frumoasă, dar ce veţi face dacă nu este lumină ? Dacă spuneţi ‚Eu nu voi folosi niciodată flash-ul’ veţi pierde multe oportunităţi” spune în continuare Joe McNally, care apare într-o fotografie iluminat de flash-uri multiple, ţinând în mână un flash pe care este montat un difuzor din linia de produse LumiQuest.

Tehnicile de iluminare cu flash-uri de reportaj sunt de mare actualitate pe Internet, cel mai cunoscut dintre siturile dedicate fiind Strobist (www.strobist.com), creeat de David Hobby în 2006, care cuprinde peste 1.000 de articole, are peste 250.000 de cititori lunar, iar forumul are peste 50.000 de participanţi.

Pentru obţinerea diverselor tipuri de iluminare ne stau la dispoziţie o gamă largă de accesorii care pot fi folosite împreună cu flash-urile de reportaj, de la clasicele umbrele şi softbox-uri până la difuzoare, panouri, conuri, griduri şi geluri colorate.

Cea mai cunoscută marcă este LumiQuest, fondată în anii ´80 de către Quest Couch, care oferă peste 20 de modele de accesorii pentru modelarea luminii flash-urilor, de la difuzoare şi softbox-uri la filtre şi snoot-uri. În ultimul an cererea pentru acestea a urcat la aproximativ 250.000 produse anual, o creştere de mai bine de 25% faţă de acum doi ani, care nu a fost anticipată nici chiar de către fondatorul companiei.

În urma interesului crescut pentru utilizarea flash-urilor de reportaj în iluminarea creativă, oferta de accesorii s-a mărit considerabil, pe piaţă apărând creaţiile lui David Honl şi sistemul modular Speedlight Pro Kit.

Pentru detalii privind oferta tuturor acestor producători accesaţi www.F64.ro

Text & foto: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply