Idei pentru sporturi de iarnă

Sporturile de iarnă sunt parte integrantă a vacanţelor hibernale petrecute la munte, şi totodată un excelent subiect pentru fotografii reuşite. De la săniuş la schi şi snowboard, ni se oferă toate ingredientele necesare unor imagini memorabile: culoare, acţiune, veselie şi spirit de competiţie. Iată cateva idei în sprijinul reuşitei:

Folosiţi un DSLR deoarece promtitudinea la declanşare, posibilitatea de fotografiere în rafală şi sistemul AF performant le fac net superiore aparatelor compact pentru fotografia de sport care presupune mişcare în viteză.

Folosiţi teleobiective pentru a obţine subiectul suficient de mare în cadru de la distanţe sigure. Teleobiectivele comprimă perspectiva, iar pe DSLR-uri se poate obţine separarea subiectului de fundal printr-o zonă de claritate redusă.

Folosiţi şi focale scurte pentru imagini dinamice atunci când vă puteţi apropia de locul acţiunii. În acest caz aveţi grijă să vă feriţi de impactul cu participanţii. În cazul folosirii obiectivelor superangulare evitați înclinarea în jos a aparatului pentru a nu deforma personajele.

Fotografiaţi în rafală pentru surprinderea momentului cel mai potrivit. Astfel se pot obţine şi serii spectaculoase de imagini. Folosiţi carduri rapide şi nu vă îngrijoraţi de consumul de baterie deoarece este mult mai mic la fotografierea în rafală pentru că doar imaginea finală se va afişa pe LCD.

Alegeţi un plasament astfel încât să aveţi unghiul cel mai potrivit din punct de vedere al luminii care cade pe subiect. Cea mai bună lumină este cea uşor laterală din spatele fotografului deoarece pune în evidenţă detaliile şi dă relief.

Expuneţi pentru subiect, nu pentru zăpadă, la fotografia de sport sunt importante feţele şi costumele participanţilor. Puteţi folosi modul manual pentru a avea toate imaginile expuse la fel, indiferent de dimensiunea subiectului în cadru.

Alegeţi punctul optim de staţie pentru fundaluri potrivite, pe care acţiunea să se profileze clar. Evitaţi fundalurile aglomerate care deturnează atenţia de la subiect.

Încadraţi pe diagonale pentru sublinierea dinamismului, lăsaţi suficient spaţiu în direcţia mişcării, folosiţi cerul drept fundal pentru sublinierea înălţimii la care are loc acţiunea.

Redarea mişcării se poate face prin urmărirea subiectului la timpi relativ lungi de expunere, astfel încât fundalul să devină neclar pe direcţia mişcării. O altă soluţie este surprinderea săriturilor în punctul culminant, cu subiectul profilat pe cer, sau
fotografierea schiorilor în curbe.

Folosiţi timpi scurţi de expunere pentru îngheţarea mişcării, cu excepţia cazului în care urmăriţi subiectul. Subiectul principal trebuie să fie clar, cu excepţia tentativelor de a obţine fotografii artistice cu impresii de mişcare.

Folosiţi pre-focalizarea în cazul subiectelor care urmează un traseu predeterminat şi fotografiaţi în momentul în care trec prin punctul ales pentru focalizare.

Folosiţi flash-ul în cazul scenelor fotografiate de aproape, în care faţa personajelor ocupă un loc semnificativ în cadru. Astfel puteţi fie deschide umbrele, fie să neutralizaţi contralumina. De multe ori flash-ul integrat este suficient dar un flash extern este mai sigur, în special la distanţe medii.

Foto & text: Andy Huidan

Related Posts:

Leave a Reply