1. DesignFuji X100 combină un aspect clasic de rangefinder cu posibilitatea de acces rapid a parametrilor esenţiali pentru fotografiere: timpul de expunere, diafragma, corecţia de expunere. Acestea se reglează în modul clasic, pe rotiţe dedicate, inscripţionate cu valorile respective. Astfel, putem vedea rapid setările de bază ale aparatului, chiar dacă acesta nu este pornit.

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

2. Obiectivul – cu o focală echivalentă cu 35mm, obiectivul 23/2.0 este o alegere excelentă pentru o gamă largă de subiecte, de la portretele ambientale la fotografia de călătorie şi peisaj. Calitatea optică este de invidiat încă de la diafragma cea mai deschisă.

3. Vizorul hibrid – Cel mai novator element din acest aparat cu aspect clasic, vizorul poate fi folosit atât în mod optic cât şi electronic. Trecerea se face foarte rapid, folosind un levier dedicat. Chiar şi în modul optic, în vizor sunt afişate informaţiile esentiale pentru fotografiere, de la punctul de focus la parametrii de expunere. Modul electronic este mai comod în lumină redusă şi esenţial în fotografia de aproape.

4. Balansul de alb Auto – o caracteristică a aparatelor digitale Fuji este comportarea excelentă a balansului de alb Auto în lumină artificială, unde majoritatea celorlalte aparate, inclusiv DSLR-uri, întâmpină dificultăţi majore. Fuji X100 reuşeşte un balans de alb de calitate inclusiv în lumina becurilor cu incandescenţă sau a tuburilor fluorescente.

5. Captorul – Dispune de o rezoluţie de 12 MP, care pare modestă după standardele actuale dar este suficientă pentru printuri cel puţin A3. Avantajul major este comportarea excepţională la sensibilităţi mari, calitatea imaginii fiind ireproşabilă la 1600 ISO şi foarte bună la 3200 ISO.

6. Gama dinamică – Este o altă caracteristică binecunoscută a aparatelor Fuji. X100 permite extinderea gamei dinamice cu o treaptă (200%) la sensibilitatea de 400 ISO şi cu două trepte (400%) la 800 ISO. Aceasta face posibilă fotografierea subiectelor cu contraste mari fără a risca „arderea” zonelor luminate.

7. Redarea culorilor – Fuji valorifică experienţa îndelungată în fabricarea filmelor la prelucrarea semnalului captorilor digitali. Astfel, readarea culorilor şi în special a tonurilor pielii este foarte plăcută, în stilul imaginilor realizate prin procedee clasice.

8. Obturatorul central – Caracteristica esenţială a obturatoarelor centrale este posibilitatea de a sincroniza flashul la timpi foarte scurţi de expunere. Fuji X100 poate expune cu flash-ul integrat la 1/2000s şi cu flash-uri externe chiar până la 1/4000s, făcând posibilă fotografierea cu flash în plin soare la diafragme deschise.

9. Silenţiozitatea – Lipsa oglinzii caracteristice DSLR-urilor şi obturatorul central fac din Fuji X100 un aparat deosebit de silenţios la declanşare, fiind foarte potrivit pentru fotografierea discretă, inclusiv în timpul spectacolelor sau concertelor.

10. Cadenţa – Având posibilitatea de a fotografia cu 5 cadre pe secundă, X100 poate fi folosit pentru descompunerea unor mişcări relativ rapide, urmând ca imaginea cea mai potrivită să fie aleasă ulterior.

11. Filtrul ND – În cazurile când se filmează în lumină puternică, un filtru neutru este esenţial pentru reducerea expunerii şi evitarea sacadării mişcărilor. Acelaşi filtru este de folos şi la fotografiere, pentru a putea folosi diafragme deschise sau timpi lungi la fotografierea în plină zi.

12. Flash-ul încorporat – Cu un număr ghid de doar 4.5 la 100 ISO, flash-ul integrat poate fi folosit cu succes la completarea luminii existente, atât afară la soare, sprijinit de sincronizarea la 1/2000s cât şi în interioare.

Related Posts:

Leave a Reply