FujiFilm S200 EXR

Un bridge excelent care oferă atât automatizări multiple, cât şi o multitudine de reglaje manuale pentru utilizatorii pretenţioşi.

Fuji Finepix S200EXR este un bridge superzoom care oferă imagini de bună calitate şi flexibilitate maximă fără a apela la un DSLR cu obiectivele aferente, având practic aceleaşi dimensiuni cu un DSLR entry level cu un zoom de kit 18-55, dar datorită zoom-ului 14x oferă o versatilitate net superioară.

Corpul aparatului este din plastic de o calitate comparabilă cu a DSLR-urilor medii şi dă o impresie incontestabilă de soliditate. Zoom-ul este integrat în construcţia aparatului, eliminând pătrunderea prafului şi asigurând o aliniere foarte bună cu captorul.

Încadrarea se face fie folosind vizorul electronic de 0.2” cu 200.000 pixeli, fie eranul LCD de 2.7” cu 230.000 pixeli. Ambele oferă o acoperire de 100% şi un timp de răspuns foarte bun, care permite urmărirea subiectelor aflate în mişcare. Ecranul LCD nu este rabatabil, dar are un unghi de vizualizare de 160º.

Fuji S200 EXR poate fi văzut la www.F64.ro

 

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

 

Ergonomia este foarte reuşită, combinând o priză foarte bună în mână cu o serie de butoane externe pentru accesarea rapidă a funcţiilor importante, fără riscul de apăsare accidentală în timpul utilizării, iar zoom-ul manual permite o precizie foarte mare a încadrărilor.

Captorul este un Super CCD EXR de 1/1.6”, sensibilitatea poate fi setată între 100-3200 ISO sau Auto cu precizarea sensibilităţii maxime, iar la o rezoluţie redusă de 3MP pot fi folosite 6400 şi 12800 ISO.

Senzorul EXR permite trei moduri de utilizare: HR – rezoluţie maximă, SN – sensibilitate mare şi DR – gamă dinamică extinsă. În modurile SN şi DR rezoluţia maximă este de 6MP. Alegerea modului de lucru se poate face de către utilizator sau în mod automat de către aparat.

Calitatea imaginilor este foarte bună la fotografierea în lumină suficientă, iar performanţele la sensibilităţi mai mari sunt superioare majorităţii aparatelor
compacte cu aproximativ o treaptă, sensibilitatea de 800 ISO fiind utilizabilă.

Reducerea zgomotului poate fi setată în trei trepte, Standard, High şi Low. În noul mod Pro Low-light aparatul realizează 4 imagini în succesiune rapidă pe care le combină pentru a reduce şi mai mult zgomotul la sensibilităţi mari.

Pentru a modifica aspectul imaginilor există 5 simulări de filme: Velvia/Vivid pentru imagini contraste şi saturate, Provia/ Standard pentru fotografie generală, Astia/Soft pentru portrete şi redarea delicată a tonurilor şi culorilor, alb-negru şi sepia pentru imagini monocrome. În primele 3 moduri gama dinamică poate fi setată manual până la o valoare de 800% pentru a asigura redarea detaliilor atât în zonele luminate cât şi în umbre.

În modul Auto EXR aparatul încadrează scena fotografiată în unul dintre genurile: Portret, Nocturnă, Macro, Peisaj, Portret seara, Portret în contralumină şi optimizează atât focalizarea, balansul de alb, expunerea, flash-ul şi sensibilitatea cât şi modul de lucru al senzorului alegând automat dintre modurile HR, SN şi DR. Există nu mai puţin de 17 moduri scenă la care se adaugă setările C1 şi C2 în care se pot stoca preferinţele utilizatorului pentru parametrii imaginii.

La acestea se adaugă modurile preferate de fotografii avansaţi, Program, priorităţile de timp şi diafragmă şi Manual. Se poate face bracketing pe simulările de filme, gama dinamică şi expunere.

Utilizatorii pretenţioşi pot fotografia simultan în format RAW plus jpeg, iar aparatul dispune de o memorie internă de 47MB şi foloseşte carduri SD/SDHC pentru stocare.

Stabilizarea imaginii este duală, un sistem optic completat de utilizarea sensibilităţilor ridicate care favorizează timpii scurţi de expunere.

Viteza de răspuns la declanşare este foarte bună iar cadenţa maximă de fotografiere este de aproape 2 fps la rezoluţia maximă, sau 5 fps la 3MP.

Pe lângă setările clasice de focalizare există noul Pro Focus Mode care combină 2-3 imagini pentru o imagine clară a subiectului suprapusă pe un fundal neclar.

Flash-ul încorporat este completat de o patină cu sincron central care poate fi folosită pentru flash-uri externe nededicate, pentru un GPS extern, sau alte accesorii.

Obiectivul echivalează 30.5-436mm, oferind o mare flexibilitate în zona tele, dar un unghi relativ modest la wide, cel puţin în comparaţie cu alte aparate bridge. Atracţiile principale sunt luminozitatea 2.8 la wide şi comanda mecanică a zoomului, similara cu a obiectivelor pentru DSLR-uri.

Funcţia video este limitată la 640 x 480pixeli la 30 fps, dar zoom-ul optic poate fi folosit în timpul filmării, sistemul AF asigurând refocalizarea. Bateria oferă o autonomie medie, în jurul a 370 cadre, deci o rezervă ar fi utilă.

CONCLUZIE

FujiFilm Finepix S200EXR este un bridge care oferă atât automatizări multiple cât şi o multitudine de reglaje manuale pentru utilizatorii pretenţioşi.

Modurile HR, SN, DR oferite de senzorul EXR, posibilităţile oferite de Pro Focus Mode şi Pro Low-light şi ergonomia excelentă îl fac potrivit pentru o gamă foarte largă de subiecte, cu toate că nu poate concura un DSLR la sensibilităţi mari.

AVANTAJE

- calitate excelentă a imaginii
- gama dinamică extinsă
- patină flash extern
- ergonomie similară DSLR-urilor
- construcţie solidă
- imagini bune la sensibilităţi mari
- Pro Focus Mode şi Pro Low-light
- zoom mecanic, utilizabil la filmare
- obiectiv de bună calitate

DEZAVANTAJE

- nu are filmare HD
- unghi modest la wide
- plaja zoom este sub concurenţă
- nu are flash dedicat extern
- captor de dimensiune compact
- cost apropiat de un kit DSLR

DATE TEHNICE

CAPTOR: 1/1.6 „ Super CCD EXR
REZOLUŢIE: 12 MP, 4000 x 3000 pixeli
BODY: exterior plastic
FORMATE IMG.: RAW, jpeg, RAW + jpeg
FILMARE: VGA la 30 fps, AVI
AUTOFOCUS: detecţie de contrast
OBTURATOR: 30s-1/4000s
CADENŢĂ: 1,6-5 cadre pe secundă
FLASH: max. 7,2m la Auto ISO
SENSIBILITATE: 100-3.200 ISO + Auto
VIZOR: EVF 0.2”, 200.000 pixeli
MONITOR: 2.7”, 230.000 pixeli
LIVE VIEW: pentru vizare
STABILIZARE IMG.: optică
OBIECTIV: 7.1-101.5/2.8-5.3
STOCARE: 47MB intern, SD, SDHC
ALIMENTARE: Li-ion Fuji NP-140
DIMENSIUNI: 133 x 94 x 145 mm
GREUTATE: 835g fără baterie
INFO: www.f64.ro

Text: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply