Curăţarea senzorului la aparatele DSLR

Procedurile descrise merg de la curăţarea iniţială fără contact până la cea pe bază de soluţie care este cea mai eficientă, dar toate metodele care presupun contactul cu ansamblul senzorului se vor aplica strict pe riscul utilizatorului.

În timp, particule minuscule de praf se acumulează pe senzorul aparatelor foto digitale SLR, din cauza înlocuirii repetate a obiectivelor şi a construcţiei unora dintre ele, care are un efect de „aspirator”, favorizând intrarea prafului în aparat.

Unele aparate foto cu o construcţie mai evoluată dispun de un mecanism automat de înlăturare a prafului cu ajutorul vibraţiilor la o anumită intensitate, asociată cu tratarea filtrului care acoperă senzorul cu un strat anti-aderenţă.

În caz că nu dispunem de asemenea facilităţi tehnice la aparat, sau mecanismul automat nu reuseşte să înlăture în totalitate praful, va trebui să apelăm la una dintre multiplele metode de curăţare disponibile.

Majoritatea fabricanţilor recomandă doar metodele care nu presupun contactul cu senzorul, în general prin suflarea cu o pompiţă, iar dacă aceasta nu dă rezultate curăţarea senzorului ar trebui făcută la un service autorizat. Aceasta deoarece metodele de contact pot duce la zgârierea filtrului care acoperă senzorul, iar cele pe bază de lichid pot duce la infiltrarea soluţiei de curăţare între senzor şi filtru.

Procedurile descrise mai departe merg de la curăţarea iniţială fără contact până la cea pe bază de soluţie care este cea mai eficientă, dar toate metodele care presupun contactul cu ansamblul senzorului se vor aplica strict pe riscul utilizatorului.

Verificarea stării de curăţenie a senzorului

Cea mai rapidă metodă este fotografierea cu flash-ul a unei coli de hârtie sau a unei suprafeţe fără detalii. Pentru aceasta trecem aparatul în prioritate de diafragmă, închidem diafragma la maximum (numărul cel mai mare disponibil), trecem aparatul pe focalizare manuală şi fotografiem o suprafaţă fără detalii folosind fie flash-ul integrat fie un flash extern.

În cazul folosirii flash-ului integrat este posibil ca obiectivul să lase umbre, deci demontăm parasolarul şi fixăm zoom-ul pe distanţa focală cea mai mare. În caz că există praf sau scame pe captor acestea vor apărea pe imaginea rezultată. Pentru comoditate, inspectăm imaginea cu ajutorul computerului, la o scară de 50-100%.

Eliminarea prafului din camera obscură

Aceasta trebuie să devină o parte a rutinei de întreţinere a aparatului deoarece praful din camera obscură va fi în permanenţă antrenat de curenţii de aer generaţi de mişcarea oglinzii, iar o parte din el se va aşeza în cele din urmă pe captor.

Majoritatea prafului îl găsim strâns în partea anterioară a camerei obscure şi îl putem elimina cu o pensulă, ţinând aparatul cu montura orientată în jos. Apoi putem folosi o pompiţă dar fără a exagera cu presiunea jetului de aer deoarece lamelele obturatorului sunt extrem de subţiri şi pot fi afectate de acesta.

Curăţarea prin suflare

Curăţarea senzorului se face întotdeauna într-un mediu cât mai curat, fără particule de praf în suspensie.

Avem nevoie şi de o sursă puternică de lumină pentru a observa particulele mai mari, dar cel mai bine ne ghidăm după imaginea de verificare, fără a uita că aceasta este inversată (un fir de praf din colţul din dreapta jos va apărea pe imagine în stânga sus).

Pompiţa folosită trebuie să fie extrem de curată în interior, altfel riscăm să introducem praf în aparat în loc să-l eliminăm.

Punem în aparat un acumulator complet încărcat, scoatem obiectivul şi intrăm în meniul de curăţare a senzorului. Aparatul va ridica oglinda şi va deschide obturatorul, facilitând accesul la senzor.

Ţinem aparatul pe cât posibil cu montura obiectivului în jos pentru a evita redepunerea prafului înlăturat înapoi în camera obscură.

Cu ajutorul pompiţei îndepărtăm praful din camera obscură şi de pe senzor având mare grijă ca vârful acesteia să nu atingă nimic din interior, în special senzorul.

După ce „suflăm” bine în interiorul camerei obscure, oprim aparatul pentru a ieşi din meniul de curăţare.

O altă variantă a curăţării prin suflare este cea prin aspirare, cu sistemele de tipul Green Clean.
Pentru aprecierea rezultatului reluăm procedura verificării prin fotografiere.

Curăţarea uscată

În cazul în care curăţarea prin suflare sau aspirare nu au eliminat problema, fie trimitem aparatul la service, fie trecem la etapa curăţării uscate cu contact.

Aceasta o putem realiza fie folosind o pensulă electrostatică de tipul Visible Dust Arctic Butterfly, fie o spatulă siliconată Dust-Aid Platinum.

Ambele metode ne vor ajuta să desprindem de pe senzor particulele uşor aderente.

Procedura şi etapele sunt similare doar că în locul suflării sau aspirării vom colecta praful de pe senzor folosind una dintre metodele de mai sus.

Spatula siliconată este însoţită de o bandă specială de curăţare cu care culegem orice urmă de praf de pe ea înainte de contactul cu senzorul.

Este important să aplicăm spatula perpendicular pe senzor şi să evităm atingerea acestuia cu marginile materialului siliconat.

Curăţarea cu soluţie

Dacă nici curăţarea uscată nu reuşeşte să elimine impurităţile sau petele de pe senzor, ultima posibilitate este utilizarea unei soluţii de curăţat pe bază de etanol sau metanol ce dezlipeşte praful şi dizolvă eventualele pete de grăsime.

Această metodă este cea mai dificilă şi riscantă, deci este mai bine, cel puţin prima dată, să o folosim sub supravegherea unui cunoscut mai experimentat.

Pentru exemplificare am folosit un kit Dust-Aid DUST-WAND DA03 care cuprinde trei spatule refolosibile corespunzătoare formatelor curente de senzori, şerveţele de unică folosinţă pentru senzor şi soluţie specială Ultra Clean Liquid care se evaporă rapid şi nu lasă pete pe senzor.

O altă posibilitate este folosirea de spatule de unică folosinţă Sensor Swab şi soluţie Eclipse 2, compatibilă cu senzorii de ultimă generaţie.

Procedura este similară, însă esenţial este să folosim o baterie complet încărcată pentru a evita surprizele în timpul curăţării. În cazul utilizării kitului Dust Wand vom înfăşura un şerveţel pe spatula refolosibilă, îl prindem cu ajutorul clamelor speciale şi umezim vârful spatulei cu câteva picături de soluţie.

Printr-o mişcare continuă parcurgem suprafaţa senzorului de la stânga la dreapta, apoi repetăm procedura de la dreapta la stânga, cu întoarcerea spatulei pe partea cealaltă. Dacă spatula este mai îngustă decât senzorul vom parcurge traseul de două ori pentru a acoperi toată suprafaţa.

Aplicând procedura de verificare putem aprecia succesul operaţiunii. În caz că au mai rămas impurităţi pe senzor, reluăm procedura, cu aceleaşi precauţii.

Important !

Spatulele Sensor Swab, respectiv şervetelele Dust-Aid nu se refolosesc sub nici o formă, orice fir de praf poate duce la zgârierea filtrului de pe senzor.

Este esenţial să nu folosim prea multă soluţie de curăţare deoarece este posibil ca excesul de lichid să pătrundă între senzor şi filtrul care îl acoperă, ceea ce poate duce la reparaţii extrem de costisitoare, mergând până la înlocuirea senzorului.

Accesorii pentru curăţarea senzorului

1 – Kit DUST-AID Dust Wand pentru curăţarea umedă
2 – Kit DUST-AID Platinum pentru curăţarea uscată
3 – Pompiţe de cauciuc pentru suflarea prafului (Giottos)
4 – Microfibră pentru curăţarea lentilelor, filtrelor şi aparaturii
5 – Pensulă pentru îndepărtarea prafului

Pentru oferta completă şi detalii tehnice accesaţi www.f64studio.ro

Text : Theodor Bunica

Related Posts:

Leave a Reply