ColorMunky

Acest dispozitiv este mai complex decât Spyder3 Pro, pentru că pe lângă un monitor poate calibra şi un echipament de printare, de exemplu imprimanta color cu jet de cerneală. Cutia dispozitivului conţine următoarele: dispozitivul propriu-zis, 1 cablu USB, 1 CD cu software.

Prima fereastră este denumită „Home page” şi ne permite să alegem tipul de echipament pe care dorim care ni se indică necesitatea autocalibrării echipamentului.

Acest lucru este necesar deoarece în timp instrumentul se mai decalibrează şi este nevoie de o recalibrare, raportându-se în această etapă la o referinţă internă. Astfel, trebuie să rotim discul selector până la poziţia indicată cu un cerculeţ galben.

ColorMunki poate fi văzut la www.F64.ro.

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

Dacă instrumentul este conectat la portul USB al calculatorului şi este recunoscut de acesta (după instalarea driverelor), în faţa textului „Connected” va apărea o bulină verde de confirmare a conexiunii cu calculatorul (vezi foto3).

Poziţia la un moment dat a indicatorului luminos de pe disc este imediat afişată şi în fereastra de lucru, într-un mod foarte intuitiv. După poziţionarea corectă a discului selector, se apasă pe butonul de calibrare de pe instrument, sau se dă click pe butonul „Calibrate” de pe ecran.

În câteva secunde, echipamentul se recalibrează şi urmează să repoziţionăm senzorul în poziţia de măsurare a luminanţei mediului ambiant.

Aşa cum era deja de bănuit, după calibrare mai apare, în fereastra de pe ecran, o altă bulină verde de confirmare a finalizării acţiunii şi o săgeată de orientare a sensului necesar de rotire (vezi foto3).

Pasul următor este (dacă am selectat anterior acest lucru) să măsurăm nivelul de luminanţă al mediului ambiant. El se realizează după poziţionarea corectă pentru măsurare (fapt care se confirmă când apare cea de-a treia bulină verde).

Tot ce mai trebuie să facem este să scoatem husa instrumentului şi să-l punem lângă monitor. Atenţie la fiecare rotire să nu apăsăm din greşeală pe butonul de calibrare de pe instrument pentru că se va declanşa procedura de calibrare şi cum discul selector central nu este poziţionat pentru acest scop va trebui să reluăm acest proces (bulina verde se transformă într-una roşie, ceea ce înseamnă că s-a anulat aceea etapă).

După ce am poziţionat instrumentul lângă monitor, apăsăm pe butonul de start de pe aparat, sau dăm click pe „measure”. În scurt timp pe ecran va fi afişată valoarea luminanţei măsurate (foto4). În funcţie de această valoare se va stabili valoarea luminozităţii monitorului.

După măsurare, dăm click pe „next” şi ajungem în fereastra următoare. După cum ne arată şi desenul, trebuie să rotim din nou discul selector, în sens invers, pentru ca să ajungem cu senzorul de citire în partea de jos a instrumentului. După poziţionarea discului selector în locaţia corectă se colorează în verde şi ultima bulină de confirmare (foto 5).

După această etapă, poziţionăm instrumentul pe ecran, în dreptul suprafeţei înprejmuite de chenarul galben. În acest scop ajustăm cureaua de prindere a suportului astfel încât să fie bine poziţionat pe ecran (foto 6). După ce realizăm această poziţionare, se demarează procesul propriu-zis de citire a dreptunghiurilor colorate şi de generare în final a profilului specific monitorului calibrat.

Profilul astfel creat se salvează cu denumirea implicită sau modificată, după dorinţă (foto 7). Avem şi posibilitatea setării unui „reminder” pentru a ne avertiza asupra vechimii profilului creat (foto 8). Bineînţeles că avem şi aici posbilitatea vizualizării unei imagini înainte şi după calibrare (foto 9).

Pentru calibrarea unei imprimante lucrurile stau tot atât de simplu şi de intuitiv ca în cazul calibrării monitorului. Diferenţa esenţială este că în acest caz, trebuie să tipărim două A4 cu 50 de patch-uri colorate pe care trebuie să le citim cu acest dispozitiv de calibrare.

Evident că în cazul calibrării imprimantei trebuie să ţinem cont de următoarele aspecte:

- calibrarea se face pentru TOATE suporturile pe care imprimăm;
- se dezactivează managementul de culoare din driverul imprimantei;
- se alocă un timp suficient pentru uscarea cernelii, dacă dorim să calibrăm o imprimantă cu jet de cerneală.

Pentru cazul unei imprimante cu toner (laser) această perioadă de uscare nu mai este necesară

După citirea celor două seturi de patch-uri de culori, prin program se calculează profilul specific imprimantei respective (suportă ambele moduri de printare RGB şi CMYK), în relaţie directă cu perechea suport – cerneală/toner.

În urma testelor, profilul creat a fost unul rezonabil, iar ceea ce este foarte util este faptul că putem să îmbunătăţim aproape la nesfârşit prin reprintarea de patch-uri şi apoi recitirea lor, cu nuanţe extrase din anumite imagini ce ne interesează mai mult, mărind astfel precizia de calibrare pentru acele nuaţe de interes, toate aceste noi culori adăugându-se la cele iniţiale.

De exemplu putem să extragem dintr-o imagine doar culorile asemănătoare tonurilor de culoare a pielii umane, putând astfel să îmbunătăţim redarea acestor tonuri.

O altă facilitate a echipamentului Color Munki este citirea spot a unor mostre de culoare a unor diverse printuri sau chiar a unor obiecte, iar rezultatul citirii conduce la aflarea valorilor RGB/CMYK ale acelor culori, posibilitate deosebit de utilă pentru designeri sau departamente de creaţie în construcţia de palete de culori din acea gamă.

ColorMunki poate fi văzut la www.F64.ro.

Text: Marcel Eremia, Foto: Radu Grozescu

Related Posts:

One Response to “ColorMunky”

  1. I’ll immediately snatch your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

Leave a Reply