Ce aparat alegem pentru voiaj, compact sau DSLR ?

10 argumente pro-compact

Prin construcţie şi simplitatea utilizării, aparatele din clasa compact par destinate amatorilor de imagini prea comozi pentru a învăţa principiile de bază ale fotografiei, necesare pentru exploatarea unui DSLR.

Nu trebuie însă neglijate calităţile acestor aparate care oferă posibilitatea obţinerii de imagini excelente într-o mare varietate de situaţii, mulţi fotografi avansaţi sau profesionişti având în dotare şi un aparat compact pentru cazurile când nu este practic, sau nu doresc să folosească un DSLR.

1 Dimensiunile:
Aparatele compact pot fi mereu la îndemână, gata de fotografiere, astfel fiind mult superioare trusei complete DSLR aflată acasă. Multe aparate compact încap în buzunar, ceea ce le face foarte practice la transport.

2 Vizorul LCD:
Vizarea pe ecranul LCD uşurează atât compoziţia cât şi aprecierea calităţii imaginii finale în ceea ce priveşte expunerea şi balansul de alb, facilitând corecţiile necesare înainte de fotografiere.

3 Captorul mic:
Oferă o profunzime de câmp mare, utilă la fotografia de peisaj şi punând un accent mai
mic pe precizia focalizării. Astfel, se poate fotografia în mod curent la diafragme deschise, reducând necesitatea sensibilităţilor ridicate care duc la apariţia „zgomotului”.

4 Stabilizarea: Utilă pentru a contracara tendinţa de mişcare a aparatului datorită poziţiei instabile la
fotografierea cu vizare pe LCD, are un efect foarte vizibil la fotografierea cu focale mari. Reţineţi că stabilizarea nu va influenţa însă mişcarea subiectului.

5 Flash-ul integrat:
Poate fi folosit cu succes atât pentru completarea luminii existente, cum ar fi la portretele realizate în contralumină, cât şi ca lumină principală în cazul iluminării ambiante prea slabe.

6 Discreţia:
Utilizarea unui aparat compact, în special în zonele turistice, este atât de răspândită încât nimeni nu vă va da nici un fel de atenţie. Astfel puteţi obţine fotografii interesante, în special cu personaje care ar fi mult mai puţin cooperante la vederea unui aparat cu alura „profesională”.

7 Filmarea:
Cu toate că filmarea începe să-şi facă loc pe DSLR-uri, este de mult o caracteristică a tuturor aparatelor din clasa compact. Ultimele modele dispun de posibilitatea de a filma în format HD.

8 Preseturi:
Prin intervenţia asupra parametrilor aparatului, ele duc la obţinerea rapidă şi comodă a unor fotografii de calitate în condiţii dificile: zăpadă, plajă, contralumină, portrete în nocturnă.

9 Flexibilitatea:
Cu captoare şi procesoare performante, zoom-uri cu plaje de focale bine alese, flash-uri interne inteligente şi capabilităţi macro impresionante, aparatele compact devin alternative viabile pentru multe situaţii fotografice.

10 Preţul:
Mult mai abordabile decât aparatele DSLR, aparatele compact se pretează foarte bine la utilizarea în condiţii în care nu doriţi să riscaţi integritatea aparatului principal.

10 argumente pro-DSLR

DSLR-urile reprezintă soluţia cea mai flexibilă pentru fotografierea unei game extrem de largi de subiecte, de la portrete în lumina ambiantă, la peisaj, reportaj, evenimente, sport, macro. Astfel, majoritatea pasionaţilor de fotografie vor ajunge în mod inevitabil să-şi dorească un DSLR pentru a avea acces la toate aceste posibilităţi.

1 Vizorul reflex:
Vizorul DSLR-urilor este optic şi oferă o imagine în timp real a subiectului fotografiat. Aceasta, împreună cu promtitudinea declanşării caracteristică acestor aparate permite suprinderea momentului optim de fotografiere. Prin utilizarea butonului de test a profunzimii de câmp, vizorul reflex permite aprecierea vizuală a efectului diafragmei alese asupra imaginii finale.

2 Captorul mare:
Captoarele DSLR-urilor au între 235mm2 la formatul 4/3 până la 864mm2 la cele 24x36mm. Aceste captoare sunt semnificativ mai mari decât cele prezente în aparatele din categoriile compact şi bridge, care au între 20 şi 45 mm2. Avantajele principale sunt comportarea superioară la folosirea sensibilităţilor mari, (DSLR-urile permit obţinerea de imagini de calitate la 800 ISO, iar cele de top până la 3200-6400 ISO) şi profunzimea de câmp redusă care permite o bună separare a subiectului de fundal.

3 Dimensiunile:
Dimensiunile generoase ale DSLR-urilor, mai aproape de dimensiunea medie a mâinilor, împreună cu grip-ul şi sistemul reflex de vizare oferă o stabilă şi comodă platformă pentru fotografiere.

4 Flash-uri dedicate:
Flash-urile externe dedicate sunt puternice, comunică în mod inteligent cu aparatul pentru expuneri corecte şi pentru efecte „speciale” precum sincronizarea de mare viteză, sincronizarea pe a doua perdea, moduri stroboscopice, etc. Majoritatea sistemelor oferă şi posibilitatea de a comanda în mod wireless grupuri de flash-uri externe pentru obţinerea unor scheme elaborate de iluminare, fie folosind un flash de top al mărcii respective, fie un transmiţător dedicat.

5 Formatul RAW:
DSLR-urile oferă înregistrarea imaginilor şi în format RAW pe lângă obişnuitele opţiuni jpeg. Acesta permite o mult mai mare elasticitate la conversie, fiind posibile corecţii de expunere şi balans de alb în limite mult mai mari decât la formatul jpeg, fără a afecta vizibil calitatea imaginilor finale.

6 Cadenţa de fotografiere:
DSLR-urile pot fotografia cu cadenţe cuprinse între 3 cadre pe secundă în cazul aparatelor abordabile până la 8-11 cadre/s în cazul celor performante. Aceasta permite o rată mult mai bună de succes în multe situaţii, de la fotografia de sport şi reportaj, la cea de portret în lumină ambiantă.

7 Buffer-ul:
Esenţial pentru realizarea unui număr mare de imagini într-un interval redus de timp, buffer-ul stochează imaginile între declanşare şi scrierea propriu-zisă pe card. În cazul fotografierii în format jpeg, majoritatea DSLR-urilor oferă posibilitatea de a fotografia zeci de imagini la cadenţa maximă a aparatului până la umplerea buffer-ului, şi chiar la fotografierea în format RAW, care generează fişiere sensibil mai mari, aceste aparate permit stocarea în buffer a unui număr suficient de imagini*.
(* Important: Pentru un număr mai mare de imagini în acelaşi interval de timp se recomandă utilizarea cardurilor rapide.)

8 Obiectivele interschimbabile:
Atracţia principală a DSLR-urilor constă în posibilitatea de a utiliza cele mai diverse tipuri de obiective, de la superangulare extreme la teleobiective puternice, obiective luminoase, macro, fish-eye şi alte obiective specializate. Printr-o alegere corespunzătoare a obiectivelor în funcţie de subiectele preferate, se pot realiza o mare gamă de imagini cu o trusă foto relativ compactă.

9 Auto Focus performant:
DSLR-urile folosesc pentru autofocus un sistem bazat pe diferenţa de fază care este mult mai rapid şi eficient decât detectarea contrastului folosită la aparatele compact. Diferenţa este vizibilă în special în cazul fotografierii în condiţii de iluminare slabă şi mai ales în cazul subiectelor în mişcare.

10 Compatibilitatea în sistem:
DSLR-urile fac parte din adevărate sisteme de aparate, obiective, flash-uri şi accesorii. Astfel, posibilităţile aparatului pot fi maximizate prin adăugarea de obiective şi accesorii, iar în momentul schimbării aparatului cu altul aparţinând aceluiaşi sistem se vor putea folosi majoritatea acestora
cu noul aparat. Aceasta face foarte importantă alegerea inspirată a mărcii primului aparat achiziţionat, deoarece rămânerea în cadrul aceluiaşi sistem poate duce la importante economii pe termen lung.

Cât costă intrarea în „Liga” DSLR ?

Până nu de mult destul de „piperat”, preţul unui DSLR, acum şi cu un zoom de kit, ajunge în cazul ofertelor speciale chiar sub preţul unui aparat compact de vârf, ceea ce îl face abordabil majorităţii celor interesaţi de avantajele sistemelor DSLR.

Astfel, preţul modelului Sony A200, un DSLR foarte competent cu 10 megapixeli, stabilizare în aparat,
dispozitiv de reducere a prafului, AF performant în 9 puncte, flash integrat inclusiv cu funcţie de comandă wireless, 6 moduri scenă, ISO 100-3200, optimizare gamă dinamică, 3 cadre pe secundă, senzor de orientare, LCD 2,7” 230.000 pixeli, împreună cu un zoom excelent 18-70/3,5-5,6 este în acest moment de 1499 lei. Accesaţi www.f64.ro pentru detalii.

Text: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply