Canon SX1 IS – Versatilitate foto/video

Canon a ales să înlocuiască modelul de succes S5 IS cu două aparate cu capabilităţi foto relativ similare dar cu mari deosebiri în posibilităţile video, SX1 şi SX10.

SX1 oferă în plus faţă de SX10 filmare în mod full HD 1080p utilizând un senzor CMOS în loc de CCD, iar la fotografiere adaugă formatul RAW şi posibilitatea de a fotografia cu 4 cadre pe secundă în format jpeg. Restul specificaţiilor sunt practic similare, astfel că acest articol se va referi în principal la modelul SX1 dar majoritatea concluziilor pot fi aplicate şi lui SX10.

Canon SX 1 este o cameră de tip bridge foarte versatilă care în condiţii de iluminare bună şi cu setări corespunzătoare poate produce rezultate excelente chiar şi pentru cei mai pretenţioşi utilizatori.

Dintre specificaţii atrag atenţia zoomul 20x, echivalent 28-560mm F2,8 – F5,7, focalizarea USM, stabilizarea optică, alimentarea cu 4 acumulatori AA, noul ecran LCD rabatabil de 2,8’’ format 16:9, procesorul de imagine Digic 4, patina de flash compatibilă cu sistemul Canon EX, filmarea full HD 1080p, butonul dedicat pentru video.

Prin caracteristicile sale, Canon SX 1 se adresează celor care doresc maximum de specificaţii şi de flexibilitate într-un aparat de dimensiuni mai mici decât un DSLR, uşor de transportat şi permanent pregătit pentru capturarea imaginilor foto şi video.

Construcţia destul de solidă impresionează încă de la primul contact cu aparatul, mai ales prin poziţia foarte ergonomică în care acesta poate fi ţinut în mână. Prezenţa meniurilor intuitive precum şi a diferitelor butoane de acces plasate la locul potrivit nu fac decât să sporească confortul utilizării.

Vizarea se poate face fie cu ecranul rabatabil LCD care permite folosirea celor mai diverse unghiuri de
fotografiere sau filmare, fie prin vizorul EVF care permite o priză mult mai fermă a aparatului.

În modul de declanşare continuu fără AF, Canon SX 1 atinge o cadenţă de 4 cadre pe secundă în format jpeg, iar performanţele de scriere pe card sunt impresionante, în format RAW ajungând la 6 MB/s.

Aparatul este alimentat cu 4 acumulatori format AA care promit o autonomie de 450 cadre (standard CIPA), care are o creştere importantă dacă nu se foloseşte flash-ul încorporat.

Rezoluţia de 10 megapixeli este suficientă pentru printarea imaginilor în format A4 la 300dpi, respectiv A3 la 200dpi, însă senzorul CMOS de 1/2,3”, chiar în tandem cu ultimul procesor Canon Digic 4 nu poate oferi o calitate notabilă la sensibilităţi mari, unde reducerea extrem de performantă a zgomotului se manifestă prin pierderea detaliilor fine.

Redarea culorilor este excelentă în condiţii de iluminare naturală cu balansul de alb în Auto, dar în lumina artificială este mai bine să folosim setările corespunzătoare, sau să facem balansul de alb manual. Utilizarea formatului RAW permite ajustarea la conversie a balansului de alb, controlul reducerii zgomotului şi ai celorlalţi parametri ai imaginii, iar Canon oferă gratuit varianta completă a soft-ului Digital Photo Professional (DPP) pentru prelucrarea imaginilor RAW.

Gama dinamică a senzorului este destul de redusă ceea ce face posibilă apariţia zonelor arse în cazul iluminării foarte contraste, în special în cazul supraexpunerii, dar procesorul Digic 4 oferă setarea opţională I-contrast, care măreşte gama dinamică aparentă a imaginii prin „deschiderea” zonelor întunecate ale imaginii.

Sistemul de stabilizare optică este foarte performant şi permite obţinerea de imagini clare inclusiv la focalele mari pe care ni le oferă zoom-ul.

Prezenţa modului super macro oferă pasionaţilor acestui gen posibilitatea realizării unor imagini de calitate, pentru care însă este nevoie de o cantitate suficientă de lumină pe subiect.

Zoom-ul 20X echivalent 28-560mm este cu siguranţă invidiat de orice posesor de DSLR pentru versatilitatea lui. Distorsiunea la capatul de 28mm este surprinzător de mică pentru plaja focală, iar în zona de teleobiectiv este practic absentă, dar obiectivul este predispus aberaţiilor cromatice.

Dispune de un filet de accesorii de 52mm, iar parasolarul dedicat este livrat ca accesoriu standard. Compatibilitatea cu sistemul de flash-uri Canon EX este foarte interesantă pentru posesorii de echipament Canon, în plus patina oferind şi posibilitatea sincronizării cu flash-uri de studio.

Senzorul CMOS a permis introducerea filmării HD la 1080p, aparatul dispunând de un buton dedicat pentru filmare situat într-o poziţie foarte ergonomică. Există acces la balansul de alb, inclusiv la reglajul manual al acestuia, blocarea expunerii cu un reglaj manual de strălucire, AF continuu, stabilizare optică şi posibilitatea de a folosi zoom-ul în timpul filmării. De remarcat este şi înregistrarea sunetului care se realizează în sistem stereofonic, cu filtru opţional de vânt.

CONCLUZIE

Prin specificaţii, construcţie şi performanţă, Canon SX1 este unul dintre cele mai complete aparate de tip bridge, iar filmarea full HD îl face ideal pentru utilizatorii pretenţioşi care doresc să producă atât fotografii cât şi video de calitate cu un singur aparat.

Pasionaţii de fotografie care nu sunt interesaţi de video în format HD se pot orienta către Canon SX10 care oferă performanţe cel puţin similare pentru fotografie plus video în format 640×480 la un preţ foarte atractiv.

AVANTAJE
- zoom 20x de foarte bună calitate
- stabilizare foarte eficientă
- redare foarte bună a culorilor
- distorsiuni reduse
- filmare full HD 1080p
- LCD articulat
- format RAW
- buton personalizabil
- meniu în limba română

DEZAVANTAJE

- reducerea zgomotului duce la pierderea detaliilor fine
- gama dinamică redusă a senzorului
- predispoziţie la aberaţii cromatice

Text & foto: Andrei Dudescu

Related Posts:

Leave a Reply