Canon – Noua colecţie 2009

Marcând împlinirea în 2009 a 50 ani de când Canon a prezentat primul aparat SLR, Canon Europa a prezentat la Sinaia, într-un cadru organizaţional departe de capitala agitată şi aglomerată, noua gamă de produse Canon 2009, ocazie cu care am avut plăcerea să testăm noile apariţii.[Gallery not found]

Cea mai interesantă prezenţă a fost noul DSLR cu filmare Canon EOS 500D, cu o rezoluţie de 15,1 MP (cea mai mare din clasa sa), 3,4 cadre pe secundă, ISO 100-3200 (extins până la 6400-12800), High ISO Noise Reduction în 4 trepte – similar cu EOS 5D Mark II, cu care are în comun şi sistemul de meniuri.
Cu o arhitectură a senzorului şi un procesor DIGIC IV comun cu EOS 50D, Canon 500D convinge prin simplitatea de utilizare combinată cu complexitatea posibilităţilor oferite şi prin calitatea excelentă a imaginii, inclusiv la sensibilitaţi mari, situându-se în clasa peste EOS 450D.
Filmarea se poate realiza în format full HD (1920×1080) în format .MOV iar ecranul LCD de 3” are 920.000 pixeli ceea ce oferă o claritate mărită. O altă funcţie interesantă este “Lens Peripheral Illumination Correction” pentru corectarea efectului de vignetare (întunecare a colţurilor). În acest sens aparatul recunoaşte automat 26 obiective (deocamdată doar obiective Canon) însă cu siguranţă lista va creşte cu următoarele update-uri de firmware.
În plus mai beneficiază de parametri modificabili în modurile de lucru Creative (programe automate). În premieră pentru DSLR-uri, Canon 500D are meniu în limba română.

Canon a prezentat şi primul superangular extrem cu corecţie de perspectivă destinat aparatelor DSLR. Cu o distanţă focală de 17mm, beneficiind de posibilitatea de a se deplasa +/-12mm paralel cu axa optică (shift) şi de a o înclina cu 6,5 grade (tilt), acest obiectiv beneficiază şi de posibilitatea de orientare independentă a celor două deplasări, o premieră în cadrul obiectivelor pentru aparatele format 24x36mm.
Obiectivul înglobează ultimele tehnologii Canon pentru asigurarea unei înalte calităţi a imaginii: acoperire SWC pentru minimizarea voalului şi a imaginilor parazite, lentile asferice pentru corectarea distorsiunii şi utilizarea sticlelor UD pentru reducerea aberaţiei cromatice. Cu o diafragmă de o formă aproape circulară, acesta oferă un aspect plăcut zonelor neclare din imagine. Pentru păstrarea calităţii imaginii indiferent de distanţa de focalizare, obiectivul dispune de lentile flotante. Datorită lentilei frontale foarte proeminente, obiectivul nu poate accepta filtre. Canon 17/4 TS-E este compatibil cu toate aparatele Canon EOS, atât pe film cât şi digitale.
Pe formatul 24x36mm acest obiectiv oferă un unghi excepţional de 93 grade pe orizontală, de departe cel mai mare dintre obiectivele cu corecţie de perspectivă disponibile pentru acest format. Utilizat pe aparatele Canon de format redus (1,6x) va oferi un unghi corespunzător unui obiectiv de 27mm pe formatul 24x36mm, suficient de larg pentru a fi utilizat pentru imagini de arhitectură, inclusiv în interior.

Odată cu TS-E 17mm f/4L, Canon a introdus şi varianta II a cunoscutului TS-E 24mm f/3,5L care dispune acum de acelaşi mecanism de rotaţie independentă a direcţiilor de tilt şi shift şi de tehnologiile optice recente prezente în obiectivul 17/4 TS-E.

Foarte compact şi uşor de folosit, compatibil cu sistemul Canon E-TTL II si E-TTL, noul flash 270 EX se potriveşte perfect pentru aparatele compact cu patină de flash (seriile G şi SX) sau cu DSLR-urile mai mici. Dispune de acoperire pentru 28 şi 50mm, comunică aparatului date legate de temperatura de culoare, capul poate fi înclinat la 60-75-90 grade şi este alimentat cu două baterii format AA. Lampa de asistenţă pentru sistemul AF este eficace până la 4m în întuneric complet.

În noua gamă de aparate compacte se disting PowerShot SX 200 IS, cel mai mic aparat cu zoom 12x (28-336mm) cu înregistrare video HD şi procesor Digic IV şi PowerShot D10, primul compact antişoc şi antiacvatic de la Canon cu 12,1 MP şi zoom optic 3x. D10 rezistă până la 10m sub apă, până la o temperatură de minus 10 grade Celsius, căzături de la 1,2 m şi vine însoţit de o serie de accesorii extrem de utile practicanţilor de sporturi extreme: curele ajustabile, carabine, modalităţi de accesare cu o singură mână.

Multitudinea de culori a carcaselor noilor aparate a făcut pereche perfectă cu noile culori ale imprimantelor de ultima generaţie, respectiv PIXMA Pro9500 Mark II şi PIXMA Pro9000 Mark II. Imprimante de calibru profesional, cu 10 respectiv 8 culori individuale, pot imprima, pentru pretenţii care depăşesc poate un laborator profesional în format A3+, pe noile hârtii fotografice Pro Premium sau Photo Art pentru detalii desăvârşite. Demonstraţiile ne-au cucerit.
Camerele video au fost completate de generaţia LEGRIA, cu unităţi de stocare interne, capacitate de filmare de PRE-REC 3 sec, toate detaliile în format Full-HD.

Text & foto: Rafi Gheorghiţă

Related Posts:

Leave a Reply