Canon G11/S 90  – Clasa „pour les connaisseurs”

Lansând modelele G11 şi S90 Canon a reuşit să surprindă prin reducerea rezoluţiei faţă de aparatele anterioare, concentrându-se asupra creşterii calităţii imaginii la sensibilităţi mai mari, un punct critic pentru aparatele din clasa compact.

Astfel, faţă de G10 care avea 14,7MP pe un captor de 1/1.7”, G11 are doar 10MP pe un captor de dimensiuni similare, oferind însă performanţe vizibil superioare altor aparate compacte la sensibilităţi de peste 200 ISO.

O altă surpriză plăcută oferită de G11 este ecranul LCD rabatabil care permite vizarea din cele mai diverse unghiuri, foarte comodă la fotografierea de la înălţimi neconvenţionale şi care permite în plus fotografierea discretă, fără a atrage atenţia subiecţilor.

Construcţia aparatului, cu un design bazat în mare măsură pe modelul G10, este la cele mai înalte standarde existente la aparatele din clasa compact, partea anterioară fiind din metal şi având multe reglaje pe rotiţe şi butoane aflate la îndemână, ceea ce permite o utilizare foarte rapidă.

Dimensiunile şi greutatea sunt destul de mari pentru un aparat compact, făcând dificilă purtarea lui în buzunar, dar prezintă avantajele unei prize foarte bune în mână şi manevrabilităţii excelente.

Ecranul LCD de 2,8” are cea mai mare rezoluţie prezentă pe aparatele compact, de 461.000 pixeli, dar datorită mecanismului rabatabil a pierdut 5mm pe diagonală faţă de G10. Pe lângă avantajele certe în privinţa încadrării, atât la fotografiere cât mai ales la filmare, ecranul rabatabil permite protecţia foarte eficientă a LCD-ului în timpul transportului.

G11 este unul dintre foarte puţinele aparate compact care dispune de un vizor optic ca alternativă la vizarea pe LCD. Chiar dacă acoperirea este de doar 77%, acesta se poate dovedi de folos la fotografierea în condiţii de lumină puternică, iar prezenţa lui contribuie din plin la aspectul retro al aparatului.

Captorul este unul dintre cele mai mari prezente pe aparate compact şi este optimizat pentru sensibităţi mari, iar rezoluţia de 10MP este suficientă pentru marea majoritate a situaţiilor în care este folosit un astfel de aparat.

Redarea culorilor este la standardul de excelenţă cu care ne-a obişnuit Canon în ultimii ani, oferind rezultate foarte bune direct în modul standard. Folosind opţiunea My Colors se pot modifica fie în mod direct saturaţia, contrastul, claritatea, fie se poate apela la modurile presetate, de la Vivid la Monocrom.

Caracteristica cea mai importantă a lui G11 este însă comportarea la creşterea sensibilităţii. Într-un test între G10 şi G11 am observat un avantaj de cel puţin o treaptă de sensibilitate la folosirea peste ISO 200, G11 beneficiind de o foarte bună reducere a zgomotului care se suprapune peste performanţe superioare ale noului captor. În plus, saturaţia culorilor se menţine mult mai bine la sensibilităţi ridicate, imaginile rămânând în culori vii, neafectate vizibil de reducerea zgomotului pe canalele de culoare.

Astfel, cu condiţia unei expuneri şi a unui balans de alb corespunzătoare scenei fotografiate se pot obţine imagini bune la sensibilităţi până nu de mult complet inaccesibile aparatelor din această clasă, cu
o pierdere minimă a redării detaliilor şi un zgomot foarte bine corectat. La sensibilităţi mici, G10 îşi păstrează însă avantajul unei rezoluţii superioare.

Aparatul dispune de formatul RAW pentru utilizatorii cu adevărat pretenţioşi, dar dacă se fotografiază îngrijit, în special cu un balans de alb corect, rezultatele în jpeg sunt de o calitate foarte bună, minimizând necesitatea conversiilor din RAW. A dispărut modul jpeg Superfine care asigura compresia minimă posibilă a imaginilor, fiind înlocuit de jpeg Fine.

La fotografierea în format RAW se pot înregistra simultan şi jpeg-uri, dar nu mai există acces la funcţiile My Colors, imaginile fiind salvate cu setările standard. Aparatul se livrează cu softul DPP pentru conversiile RAW, care permite inclusiv accesul la intensitatea reducerii zgomotului, deci obţinerea balanţei potrivite între acesta şi redarea detaliilor.

Zoom-ul 5x, echivalent 28-140mm, cu luminozitatea 2.8-4.5 se comportă cel puţin la fel de bine ca pe G10, beneficiind de o densitate mai redusă a pixelilor, oferind imagini foarte clare, fiind ajutat din plin şi de sistemul performant de stabilizare optică inclus. Datorită atât calităţii obiectivului cât şi densităţii de pixeli a captorului, claritatea maximă se obţine de la diafragme foarte deschise, ceea ce ajută la folosirea sensibilităţilor relativ mici în majoritatea situaţiilor.

Măsurarea expunerii este foarte performantă, dând rezultate bune în cele mai multe cazuri, iar în situaţiile dificile histograma în timp real care poate fi afişată pe ecranul LCD chiar înainte de fotografiere ne poate ajuta să obţinem o expunere corectă.

Reglajul de corecţie de expunere este pe un buton extern şi foarte uşor accesibil, iar efectele se văd cu acurateţe pe ecran. Balansul de alb permite ajustarea suplimentară a valorilor presetate pe două axe, cald-rece şi verde-magenta, iar balansul de alb manual dispune de posibilitatea de a memora două setări pentru condiţii de lumină diferite.

Pentru extinderea gamei dinamice a imaginilor există funcţia i-Contrast, care protejează luminile dar deschide tonurile în zonele umbrite, cu rezultate foarte bune în situaţiile de iluminare contrastă.

Canon G11 dispune şi de o serie de moduri scenă, care se adresează utilizatorilor de aparate compact care doresc rezultate bune şi rapide în cele mai diverse condiţii, cu toate că în general publicul acestuia este mult mai interesat de posibilităţile extinse de reglaje manuale şi personalizări pe care le permite. Pentru aceştia sunt prevăzute şi două moduri Custom pentru salvarea şi reapelarea rapidă a setarilor cele mai folosite.

Sistemul AF poate fi personalizat după dorinţă, de la recunoaşterea feţei la focus punctual, şi dispune de o lampă de asistenţă pentru fotografierea în condiţii grele de lumină. Lampa poate fi decuplată pentru obţinerea de fotografii fără a atrage atenţia, sistemul AF funcţionând mulţumitor, chiar dacă ceva mai lent, chiar la iluminări foarte scăzute.

Flash-ul integrat funcţionează în mod TTL cu posibilitatea de corecţie a expunerii de flash separată de cea generală în toate modurile automate. În modul de expunere manual, flash-ul operează de asemenea manual, cu trepte de putere. Datorită faptului că în manual nu emite preflash-uri, poate fi folosit pentru declanşarea altor flash-uri externe prin sincronizare optică. El poate fi folosit până la un timp de expunere de 1/2000s, fiind campionul absolut al vitezei de sincron. G11 poate folosi flash-uri compatibile Canon cu toate facilităţile E-TTL II, la viteze de sincronizare de până la 1/250, inclusiv cu posibilitatea de comandă wireless, fiind compatibil cu ST-E2.

Timpul de sincronizare de 1/2000s poate fi folosit şi cu flash-uri externe cu condiţia ca acestea să nu fie dedicate, deci să preia de la aparat doar semnalul de sincronizare. Astfel se poate concura lumina solară cu flash-uri de putere relativ redusă pentru obţinerea de efecte interesante la fotografierea în exterior. Patina de flash poate fi folosită şi pentru module de comandă radio sau IR cu care se pot comanda inclusiv flash-uri de studio, iar datorită prezenţei modului de expunere şi balansului de alb manual, G11 poate fi utilizat chiar şi în fotografia de studio, confirmându-şi statutul de aparat de
back-up pentru profesionişti.

Bateria este de mari dimensiuni, oferă 1050 mAh la 7,4V, iar conform standardului CIPA rezistă la 390 cadre, performanţă similară cu a DSLR-urilor mici, făcând mai puţin necesară prezenţa unei baterii de rezervă în cazul utilizării normale.

În mod surprinzător, într-un moment când aparate compact mult mai modeste oferă filmare HD cel puţin în formatul 720p, G11 oferă doar filmare la rezoluţia standard de 640×480 pixeli, 30 cadre pe secundă. Calitatea este excelentă, iar pentru filmare se pot folosi reglajele de balans de alb, inclusiv manual, setările My Colors şi compensarea de expunere. Există şi un filtru neutru pentru reducerea iluminării la filmarea în lumină puternică, iar expunerea poate fi blocată pentru evitarea variaţiilor de
iluminare în timpul clipurilor.

Clipurile sunt salvate în standardul H.264, mai eficient ca dimensiuni decât formatul Motion Jpeg. Cu toate acestea, clipurile în formatul standard nu oferă rezoluţia necesară pentru vizionarea pe televizoarele moderne format 16:9 sau pe monitoarele de computer de ultimă generaţie, singura posibilă explicaţie pentru această lipsă fiind dificultăţile tehnice în extragerea semnalului HD de pe captorul utilizat, în condiţiile în care modelul mult mai abordabil Canon SX200 oferă HD 720p.

O altă omisiune faţă de G10 este posibilitatea de a utiliza aparatul ca reportofon, care se dovedea foarte utilă pentru jurnalişti. Pentru vizionarea comodă şi rapidă a imaginilor şi clipurilor video pe ecranele TV moderne există o mufă HDMI care permite conectarea directă la acestea.

CONCLUZIE

Prin design-ul şi caracteristicile sale, Canon G11 se adresează mai mult fotografilor pretenţioşi, în general posesori de DSLR-uri, care doresc un aparat capabil dar de dimensiuni mici, pentru situaţiile în care nu doresc să transporte întreaga trusă, sau în care doresc să nu atragă atenţia.

Avantajul său major este posibilitatea de a fotografia chiar în condiţii de iluminare precare, performanţa captorului fiind sprijinită de obiectivul de bună calitate şi de stabilizarea optică. Flash-ul încorporat cu mod de lucru manual, sincronizarea la viteze mari şi compatibilitatea cu flash-uri externe îl fac util şi pentru fotografii care preferă schemele mai elaborate de iluminare.

AVANTAJE

- calitate foarte bună a imaginii
- acces la sensibilităţi mari
- compatibilitate cu flash-uri externe
- obiectiv de foarte bună calitate
- construcţie şi ergonomie excelente
- ecran LCD rabatabil
- baterie de mare capacitate
- vizor optic încorporat
- sincron flash la viteze mari

DEZAVANTAJE

- lipsă filmare HD
- omiterea compresiei Super Fine
- întârziere la declanşare
- prezenţa aberaţiei cromatice
- cadenţa relativ redusă
- eliminarea reportofonului

DATE TEHNICE

CAPTOR: CCD 1/1,7”, 7,6 x 5,7mm
REZOLUŢIE: 10 MP, 3648 x 2736 pixeli
BODY: exterior metalic
FORMATE IMG.: RAW, jpeg, RAW + jpeg, MOV
FILMARE: 640 x 480 pixeli, 30 fps
AUTOFOCUS: detecţie de contrast
OBTURATOR: 15 – 1/4000s
CADENŢĂ: 1,1 cadre pe secundă
FLASH: Auto, manual, sincron 1/2000
SENSIBILITATE: 80-3200 ISO + Auto
VIZOR: optic, zoom, acoperire 77%
MONITOR: orientabil, 2.8”, 461.000 pixeli
LIVE VIEW: Da, AF cu detecţia contrastului
STABILIZARE IMG.: în obiectiv
OBIECTIV: 5x, eq. 28-140mm F 2.8-4.5
STOCARE: carduri SD, SDHC
ALIMENTARE: Li-Ion, NB-7L
DIMENSIUNI: 112 x 76 x 48mm
GREUTATE: 355g fără baterie
INFO: www.F64.ro

Related Posts:

Leave a Reply