Canon G10

G10 poate fi o excelentă cameră de back-up, o cameră pentru fotografii de vacanţă şi pentru orice situaţie în care nu doriţi să transportaţi trusa DSLR.

Canon G10 este un aparat compact de top care dispune, practic, de toate reglajele prezente pe DSLR-uri, inclusiv compatibilitatea cu sistemul de flash-uri dedicate Canon.

Calitatea construcţiei şi finisării este fără egal în clasa sa, iar utilizarea este mult uşurată de multitudinea de reglaje externe instalate pe cameră.

Calitatea imaginii este de nivel profesional la sensibilităţi mici, astfel încât poate fi folosit în cele mai diverse scopuri, de la fotografia de vacanţă până la back-up pentru un sistem DSLR.

Datorită formei sale de aparat compact, factorul de intimidare este foarte redus, deci poate fi folosit pentru obţinerea de imagini profesionale în situaţii în care nu este indicată sau dorită folosirea unui DSLR.
Design-ul este o rafinare a celui folosit la camerele anterioare Canon G7 şi G9, realizat în stil retro, cu butoane şi rotiţe pentru funcţiile cel mai des accesate, care elimină necesitatea incursiunilor repetate în meniul aparatului.

Calitatea construcţiei este impecabilă, cu o folosire liberală a metalului atât la carcasă şi butoane, cât şi la elementele de comandă. Finisarea aminteşte de perioada de glorie a aparatelor pe film, iar impresia generală este de aparat „rangefinder” din anii 70, amplificată de vizorul mai mare faţă de modelele anterioare din această serie. Datorită construcţiei de cea mai bună calitate, aparatul este destul de greu (350g), iar dimensiunile sale îl fac mai dificil de purtat în buzunar.

Obiectivul are o plajă echivalentă cu 28-140mm, acoperind focalele cel mai des folosite, iar luminozitatea de 2,8-4,5 este foarte bună pentru un aparat compact, mai bună şi decât la majoritatea obiectivelor de kit ale DSLR-urilor.
Calitatea optică este superlativă, diafragma optimă fiind la aproximativ o treaptă faţă de deschiderea maximă, ceea ce duce la posibilitatea de a obţine imagini excepţionale la diafragme deschise, facilitând utilizarea din plin a luminii existente. Sistemul de stabilizare a imaginii este bazat pe obiectiv şi este cel mai performant realizat de Canon în clasa compact, ducând la menţinerea calităţilor obiectivului chiar la fotografierea din mână cu timpi de expunere mai lungi.

Captorul este cel mai mare folosit de Canon la aparate din clasa compact, un CCD de 1/1.7” cu 14,7 milioane de pixeli iar combinaţia obiectiv – captor – procesarea semnalului oferă performanţe incredibile în cazul fotografierii în lumină suficientă la sensibilităţi mici, unde redarea detaliilor este cel puţin egală cu a multor DSLR-uri. Algoritmii de reducere a zgomotului încorporaţi în procesorul Digic IV sunt foarte performanţi, dar la sensibilităţi mai mari de 200 ISO zgomotul îşi face apariţia, iar detaliile încep să aibă de suferit. Activând funcţia i-Contrast se obţine o creştere aparentă a gamei dinamice, prin protejarea zonelor luminoase şi deschiderea zonelor medii şi întunecate.

Ergonomia: Canon G10 este un aparat menit pentru o utilizare rapidă şi instinctivă odată ce v-aţi obişnuit cu el. Majoritatea reglajelor frecvente sunt pe butoane externe, deci accesul în meniuri este necesar doar pentru setările mai obscure care nu trebuie făcute în timpul fotografierii. Există reglaj extern inclusiv pentru corecţia de expunere, ceea ce facilitează enorm obţinerea de imagini de cea mai bună calitate, mai ales că în cazul folosirii ecranului LCD pentru vizare se poate suprapune o histogramă care ne arată, în timp real, efectul diverselor moduri de expunere şi al corecţiilor aplicate. Priza aparatului este mult îmbunătăţită faţă de modelele anterioare, prin utilizarea unui grip mai mare, care face ca aparatul să se potrivească mai bine în mână. Canon G10 dispune de majoritatea reglajelor şi setărilor prezente pe aparatele DSLR, incluzând expunere manuală, AF cu diverse rafinamente, dar şi focalizare manuală, balans de alb manual pe lângă setarile obişnuite, posibilitatea de a ajusta contrastul, saturaţia, sharpness-ul.

[Gallery not found]

Mai mult, G10 este una din puţinele camere din categoria compact cu care se poate folosi într-adevar formatul RAW deoarece există un buffer dedicat, iar aparatul este suficient de rapid la scrierea pe card. Opţiunea formatului RAW deschide posibilităţi interesante pentru utilizatorii serioşi care doresc să obţină calitatea maximă pe care o poate furniza aparatul.

Ecranul LCD de 3” şi o rezoluţie de 461.000 pixeli contribuie atât la confortul vizării, cât şi la posibilitatea de a aprecia mai bine claritatea imaginilor. Vizorul optic are dimensiuni mari, cu toate că acoperirea este relativ modestă, de doar 77% şi se dovedeşte foarte util în situaţiile când dorim să încadrăm foarte rapid un subiect, precum în cazul fotografiei de stradă, unde nu avem nevoie de o precizie deosebită a încadrării, în cazul în care fotografiem în plin soare sau când dorim să economisim bateria.

Flash: pe lângă flash-ul intern, care dispune inclusiv de mod manual cu reglaj în trepte de putere şi de corecţie de expunere separată de cea generală, Canon G10 are şi o patină pentru flash-uri externe, compatibilă cu flash-urile Canon, care pot fi folosite inclusiv în E-TTL II pentru iluminarea creativă a subiectului. Mai mult, G10 este compatibil cu sistemul wireless dedicat Canon, iar prin folosirea transmiterului Canon ST-E2 sau a unui flash dedicat ca Master se pot crea scheme de iluminare complexe.

Filmare: există şi posibilitatea de înregistrare video în format MOV la rezoluţia de 640×480, iar calitatea clipurilor este foarte bună, mai ales ca există acces la balansul de alb şi compensarea de expunere. Din păcate zoom-ul optic nu poate fi folosit în timpul filmării iar clipurile sunt limitate la durata de maxim o oră, sau maximum 4 GB ocupaţi pe card. G10 permite şi folosirea ca reportofon, înregistrând fişiere de sunet în format mono pe cardul de memorie.

Concluzie

Canon G10 reprezintă o excelentă alegere ca a doua cameră pentru profesionişti şi avansaţi pentru că permite obţinerea de imagini de calitate profesională în multe situaţii fotografice, într-un aparat de dimensiuni reduse. G10 poate fi o excelentă camera de back-up care ocupă foarte puţin loc în geantă, o cameră pentru fotografii de vacanţă şi pentru orice situaţie în care fie nu doriţi să transportaţi trusa DSLR sau nu ar fi de dorit să scoateţi un asemenea aparat la vedere.
Pe de altă parte, Canon G10 este un aparat complex care necesită cunostinţe serioase de fotografie pentru a-l „exploata” cu adevărat. Pentru fotografii mai puţin pasionaţi de tehnică, care nu intenţionează să folosească toate facilităţile disponibile pe G10 este mult mai logică alegerea unui aparat compact mai mic şi mai uşor la un preţ corespunzător. Preţul, deşi în deplină concordanţă cu calităţile sale şi cu avantajele pe care le poate oferi în mâinile unui fotograf avansat, poate acoperi totuşi cu uşurinţă costul unui kit abordabil DSLR.

Concurenţa:

Nikon P6000
Cu o rezolutie de 13,5 megapixeli, zoom 4x (28-112mm) cu stabilizare de imagine, patină de flash, GPS integrat, format RAW, ecran TFT de 2,7”, sensibilitate între 64 şi 1600 ISO, corp metalic, vizor optic şi procesor Nikon Expeed, P6000 este modelul de vârf al aparatelor compact de la Nikon. Aparatul dispune de posibilităţi extinse de personalizare şi de o serie de reglaje manuale pentru utilizatorii pretenţioşi.

Panasonic DMC-LX3
Obiectivul DC Vario Summicron echivalent 24-60/2,0-2,8 cu stabilizare împreună cu senzorul CCD de „doar” 10 megapixeli oferă posibilităţi interesante pentru fotografierea în lumină existentă. La acestea se adaugă formatele selectabile de imagine 4:3, 3:2, 16:9, filmare HD, ecranul LCD de 460.000 pixeli, procesorul Venus Engine IV, posibilitatea de reglaje manuale şi cadenţa de 2,5 cadre pe secundă.

Related Posts:

Pages: 1 2

Leave a Reply