Canon EOS-1D Mark IV – noul campion

Anunţat în octombrie, ultima variantă a aparatului Canon de top destinat fotografilor de sport şi reportaj oferă o serie de îmbunătăţiri spectaculoase în ceea ce priveşte rezoluţia, sistemul AF, sensibilitatea şi posibilităţile de filmare.

Captorul format APS-H, cu factor de crop 1.3x, are o rezoluţie de 16MP, suficientă pentru tipărirea unei pagini duble de revistă la calitate maximă. Semnalul este preluat prin 8 canale pentru a putea asigura cadenţa maximă de 10 fps la rezoluţia maximă şi este dirijat spre două procesoare Digic 4 care pot realiza conversia analog digitală în 14bit.

Sistemul AF este complet nou, bazat pe noul algoritm AI Servo II pentru urmărirea subiectelor în mişcare şi dirijat de propriul microprocesor. Dispune de 45 de puncte, dintre care 39 în cruce cu sensibilitate sporită pentru obiectivele cu luminozitatea de 2.8 şi posibilitatea de grupare pentru personalizarea sistemului, senzorul central fiind sensibil până la F:8 pentru a se putea folosi teleconvertoare 2x pe teleobiective cu luminozitatea F:4. Există şi opţiunea Spot AF pentru o focalizare precisă pe detalii mici.

Plaja de sensibilitate disponibilă este 100-12.800 ISO, cu posibilitate de extindere între 50-102.400 ISO, iar procesoarele Digic 4 realizează o reducere performantă a zgomotului cu accent pe păstrarea detaliilor, oferind la 6.400 ISO o calitate similară cu ce se obţinea la 1.600 ISO cu procesor Digic 3.

Aparatul este compatibil cu noile carduri UDMA 6 în format CF şi dispune de slot suplimentar pentru carduri SD/SDHC. Ecranul LCD este de 3”, 920.000 pixeli şi beneficiază de tehnologia Clear View II care îmbunătăţeşte contrastul prin eliminarea stratului de aer dintre LCD şi ecranul de protecţie, care acum este din sticlă ranforsată.

Sistemul de măsurare are 63 de zone şi suportă moduri multiple, inclusiv spot pe senzorul de focalizare şi multispot, beneficiind de un senzor dedicat legat cu sistemul AF.

Opţiunile pentru filmare sunt cele mai complete pe un DSLR, în formatul 1080p fiind selectabile frecvenţele de 30, 25 şi 24fps iar în 720p se poate filma cu 50 şi 60fps. Aparatul oferă inclusiv posibilitatea de filmare în mod manual, accesând independent sensibilitatea, timpul de expunere şi diafragma pentru un control total asupra efectelor dorite.

Toate aceste îmbunătăţiri, dar în special sistemul AF şi sensibilitatea, îl fac o opţiune mai mult decât interesantă pentru toţi utilizatorii modelului anterior.

Related Posts:

Leave a Reply