Canon 7D

Un aparat care satisface exigenţe profesionale în majoritatea aplicaţiilor, de la fotografia de sport şi reportaj la arhitectură şi peisaj.

Prin caracteristicile sale, modelul 7D este aparatul cu care Canon doreşte să se instaleze în topul DSLR-urilor cu valenţe pro, adresându-se fotografilor care doresc un aparat performant cu dimensiuni şi greutate mult reduse faţă de modelele din seriile 1D, 1Ds, şi care se mulţumesc cu un senzor 1,6x.

Astfel, Canon 7D are un senzor nou de 18MP, vizor cu acoperire de 100%, un sistem AF nou şi performant, procesor dual Digic 4, un obturator capabil de 8 cadre pe secundă, funcţie de comander pe flash-ul încorporat şi capabilităţi video extinse, totul într-un corp solid de aliaj de magneziu protejat la praf şi umezeală.

Captorul de 18MP are cea mai mare rezoluţie între aparatele de format redus şi cea mai mare densitate de pixeli dintre DSLR-urile actuale, oferind o redare excepţională a detaliilor în special la fotografierea cu obiective performante la sensibilităţi mici. Captorul beneficiază de cele mai recente inovaţii, eliminând spaţiile dintre microlentile, iar distanţa dintre acestea şi fotodiode a fost redusă pentru a asigura o focalizare mai eficientă a luminii.

Noul captor foloseşte o arhitectură nouă de gestionare a luminii şi o plajă de sensibilitate între 100 şi 6400 ISO, oferind imagini dinamice, cu un contrast bine definit, nivelul de zgomot se înscrie în limite acceptabile până la 3200 ISO, având performanţe superioare modelului 50D. Sensibilitatea extinsă
atinge 12.800 ISO, dar este utilizabilă doar în situaţii limită.

Conversia analog/digital în 14 biţi asigură gradaţii line de tonuri şi culori, iar nivelul reducerii zgomotului este selectabil de către utilizator în 4 trepte, de la Off la Strong, cea mai potrivită pentru majoritatea situaţiilor fiind Standard, deoarece oferă compromisul optim între reducerea zgomotului şi redarea detaliilor fine.

Gama dinamică este de peste 8 trepte de expunere, şi se menţine constantă până la 1600 ISO, apoi se îngustează uşor, iar funcţia Highlight Tone Priority este menită să o extindă prin protejarea zonelor luminoase, fiind aplicabilă între valorile 200 şi 6400 ISO.

Redarea culorilor este similară cu a DSLR-urilor Canon moderne, făcând foarte uşoară acomodarea cu noul aparat sau utilizarea simultană a mai multor modele de aparate Canon. Pentru optimizarea imaginilor după dorinţa utilizatorului şi scena fotografiată există Picture Styles, care la rândul lor pot fi
modificate pentru claritate, contrast, saturaţie, tonuri, în trepte foarte fine.

Formatul RAW permite utilizarea a 3 rezoluţii şi oferă performanţe superioare jpeg-urilor atât în redarea detaliilor fine cât şi în gama dinamică, oferind posibilitatea recuperării unei trepte de expunere în zonele luminoase ale imaginii. Fotografierea în RAW sau RAW + jpeg este recomandată şi pentru posibilităţile extinse de corecţie ale expunerii şi mai ales a balansului de alb care nu este prea performant în lumină artificială.

Captorul este protejat împotriva prafului de un dispozitiv ultrasonic şi de o acoperire specială a filtrului care nu permite aderarea particulelor la acesta. În timpul procesării pe computer se poate folosi o imagine de referinţă pentru eliminarea prafului care totuşi a rezistat metodelor de curăţare la nivelul captorului.

Construcţia aparatului este la nivel profesional, din aliaj de magneziu, dispunând de o protecţie la praf şi umezeală similară cu a modelului de top EOS-1N. Butoanele sunt mai mari pentru a putea fi utilizate şi cu mănuşi, dar foarte comode în utilizarea obişnuită.

În binecunoscuta tradiţie Canon, butonul On-Off s-a mutat din nou faţă de modelul 50D, într-un loc mai sigur şi la îndemână în partea stângă. Există un selector nou pentru Live-View şi filmare care înconjoară butonul dedicat pentru înregistrarea clipurilor video.

Cu toate că dimensiunile sunt relativ reduse, în special faţă de seria 1D, construcţia profesională şi multitudinea de sisteme încorporate fac aparatul destul de greu, la 820g fără card şi baterie fiind chiar puţin mai greu decât modelul 5D Mark II.

Prima impresie pozitivă este dată de o stabilitate foarte bună şi o priză de mână convingătoare. Fiecare buton este aşezat la locul lui, cu o apăsare sigură şi precisă; nimic nu joacă în carcasă. Odată deschis aparatul, meniul foarte bine structurat, disponibil inclusiv în limba română, prezintă o multitudine de setări. Parcurgerea meniului se face foarte uşor prin joystick şi rotiţa de selecţie spate.

Apartenenţa la gama (semi)profesională este evidentă prin eliminarea modurilor presetate de fotografiere. Pe rotiţa de selecţie, există încă Full auto şi Creative auto, apoi program, modurile de lucru standard de prioritate diafragmă sau timp de expunere şi modul complet manual, plus un mod dedicat pentru Bulb (expunere pe timp îndelungat, mai mult de 30 secunde de obicei), dar şi 3 moduri personalizabile în Custom Function.

Ecranul LCD monocrom din partea de sus oferă o privire de ansamblu asupra setărilor fotografice ale aparatului şi este înconjurat de nu mai puţin de 7 butoane pentru modificarea parametrilor sau activarea funcţiilor cele mai des accesate.

Accesul rapid la setările curente se poate face folosind Q-menu care transformă ecranul LCD într-un panou interactiv pentru modificarea parametrilor aparatului. În plus, opţiunea My menu permite compunerea unui meniu personalizat.

Ecranul LCD este de cea mai bună calitate, iar specificaţiile sunt generoase, 3” şi 920.000 pixeli, permiţând o utilizare confortabilă inclusiv afară în lumină puternică şi posibilitatea de a aprecia rapid claritatea şi culorile imaginilor realizate.

Aparatul beneficiază de o “bulă de nivel” electronică, care afişează în mod grafic pe LCD sau în vizor înclinaţia faţă/spate şi stânga/dreapta, ceea ce în practică ajută foarte mult. Canon 7D este primul aparat din seria EOS al cărui vizor are acoperire 100% cu factor de mărire 1x. Imediat ce am pus camera la ochi am fost uimit de cât de mult se vede prin noul vizor; se vede tot, ca şi la o cameră cu senzor full frame.

Vizibilitatea în vizor este foarte bună, încadrarea făcându-se precis şi extrem de ergonomic., iar datorită unui nou panou LCD transparent, cele 19 puncte de AF pot fi selectate din meniu să apară sau nu tot timpul în vizor, păstrând vizibil doar punctul de AF activ şi pot fi afişate liniile ajutătoare pentru compoziţie.

Ecranul de focus este unul standard, neputând fi schimbat ca la 50D sau 5D mark II. Ocularul este comod, iar stabilitatea şi comoditatea aparatului sunt excelente.

Sistemul AF este complet nou, cu 19 senzori în cruce, cu o sensibilitate suficientă pentru obiective cu luminozitatea 5.6, şi acoperă o mare parte din suprafaţa cadrului, iar punctul central oferă o precizie sporită, cu citirea detaliilor pe diagonale pentru obiectivele cu luminozitatea 2.8 sau mai mare.

Sistemul permite reglarea fină pentru eventualele erori de front sau back focus, atât la nivelul aparatului cât şi pentru calibrarea obiectivelor individuale.

Autofocusul este foarte rapid şi precis, inclusiv în lumină slabă, mult îmbunătăţit faţă de modelele anterioare, chiar în absenţa unei lămpi de asistenţă. Sistemul AF este foarte flexibil şi oferă nenumărate posibilităţi de setare după preferinţele fotografului, inclusiv în funcţie de orientarea verticală sau orizontală a aparatului. Personalizarea punctelor de AF prin alegerea unui grup de puncte ajută acum la o focalizare mai uşoară şi mai sigură a unui subiect în mişcare.

Pentru Live-view şi filmare se foloseşte sistemul AF cu detecţie de contrast direct pe captor, care este extrem de precis dar încă mult mai lent decât cel cu detecţie de fază folosit la fotografiere. Există şi opţiunea de a folosi sistemul AF cu detecţie de fază în Live-view, dar aceasta presupune coborârea oglinzii pentru focalizare, deci întreruperea vizualizării.

Măsurarea expunerii a fost modernizată, integrând pentru prima dată la un aparat DSLR Canon informaţia de culoare alături de luminozitate, prin folosirea unui senzor dublu strat cu 63 de zone, ceea ce duce la o precizie şi constanţă superioare. Pe lângă măsurarea evaluativă, se pot folosi cea parţială şi spot, aceasta din urmă fiind legată de sistemul AF.

Canon 7D dispune de un procesor dual Digic 4 prin care gestionează extrem de rapid imaginile, permiţând atât atingerea cadenţei de 8 cadre /s la rezoluţia de 18MP cu procesare în 14 biţi, cât şi filmarea în format HD, 1920×1080 pixeli la frecvenţele de 24, 25 şi 30 cadre /s.

Procesorul dual duce şi la reacţiile foarte rapide ale aparatului în orice condiţii de utilizare, ajungând foarte aproape de performanţele DSLR-urilor din seria 1D.

Bufferul poate cuprinde până la 126 imagini în format jpeg sau 15 în RAW, dar folosirea unui card performant compatibil UDMA creşte în mod semnificativ aceste valori, până la 24 imagini în RAW.

Obturatorul a fost modificat pentru a face faţă cadenţei de 8 cadre pe secundă şi oferă gama de timpi 1/8000s – 30s, cu funcţie Bulb şi sincron flash la 1/250s. Pentru sincronizarea la viteze mai mari se pot folosi flash-urile dedicate.

Flash-ul integrat acoperă acum unghiul corespunzător unui obiectiv de 15mm având un număr ghid de 12 la 100 ISO. O caracteristică nouă în gama DSLR-urilor Canon este dirijarea flash-urilor externe din seria Canon EX direct cu flash-ul integrat; până la 3 grupe a câte 4 flash-uri fiecare, excelent aş spune,
având în vedere că funcţia de control a expunerii E-TTL II este activă, iar modificarea setărilor pe fiecare flash se poate face direct din aparat.

Bateria standard a aparatului este LP-E6, aceeaşi cu cea de pe EOS 5D Mark II, care furnizează 1800mAh. În plus, aceasta oferă aparatului date complete şi precise despre capacitatea rămasă. Conform standardului CIPA se pot realiza între 750- 800 imagini cu o singură baterie, depinzând de temperatura ambiantă, dar dacă flash-ul integrat nu este folosit, şi mai ales la fotografierea în rafală, numărul de imagini posibile este mult mai mare.

Gripul opţional BG-E7 poate găzdui două baterii LP-E6 sau 6 baterii/acumulatori format AA, şi dispune de rotiţa de control şi butoanele necesare pentru încadrarea pe verticală. Transmiţătorul wireless WFT-E5 are de asemenea forma unui grip şi dispune de propria baterie BP-511 pentru alimentarea funcţiilor proprii. Permite funcţionarea în regim FTP (802.11b/g), PTP şi HTTP. Portul USB poate comunica cu dispozitive externe de stocare sau asigura legătura cu GPS-uri compatibile USB.

Funcţia de filmare capătă din ce în ce mai multă importanţă pe DSLR-uri, iar Canon 7D o duce la un nou nivel, atât din punct de vedere a comodităţii de acces cât şi a specificaţiilor de top.

Dispune de un comutator dedicat între Live-view şi modul de filmare, care înconjoară butonul de pornire/oprire al filmării plasat într-un loc foarte uşor accesibil.

Focalizarea automată se cuplează la apăsarea declanşatorului până la jumătatea cursei, sau prin folosirea butonului AF-On.

Filmarea este posibilă în următoarele formate: Full HD 1080p pixeli la frecvenţele 30p (NTSC), 25p (PAL) şi 24p, HD 720p la 60p (NTSC) şi 50p (PAL), SD 640×480 pixeli la 60p şi 50p. Filmarea Full HD la 24 cadre pe secundă este foarte apreciată de cei care doresc un aspect apropiat de al filmării pe peliculă. Clipurile sunt înregistrate în format MOV.

Există acces la modul Manual, deci utilizatorul poate controla sensibilitatea, timpul de expunere şi diafragma pentru a putea obţine efectele dorite. Toate reglajele balansului de alb sunt de asemenea disponibile şi pentru filmare.

Calitatea imaginii video este excelentă, mai ales datorită captorului format APS-C care, pe lângă o comportare bună la sensibilităţi mari, permite obţinerea unei profunzimi mici de câmp şi utilizarea unui mare număr de obiective compatibile, de la superangulare la obiective macro, super-luminoase şi
teleobiective puternice.

Utilizarea sensibilităţilor extreme duce la apariţia zgomotului, dar datorită rezoluţiei mult mai mici a clipurilor faţă de a imaginilor fotografice, efectul vizual este parţial atenuat. Efectul de înclinare a verticalelor la mişcarea rapidă a aparatului pe orizontală, caracteristic captoarelor CMOS, este prezent, dar datorită vitezei procesorului dual Digic 4 este mult mai puţin vizibil decât în cazul altor aparate.

Pentru sunet, aparatul are un microfon mono încorporat şi o mufă de 3,5mm pentru adăugarea unui microfon stereo extern. Aparatul dispune de posibilitatea de a tăia din începutul sau sfârşitul clipurilor, în paşi de o secundă.

Canon 7D se dovedeşte a fi un aparat care poate fi folosit profesional în majoritatea aplicaţiilor, de la fotografia de sport şi reportaj unde cadenţa mare, sistemul AF performant, comportarea bună la sensibilităţi mari şi exploatarea teleobiectivelor îl fac aproape comparabil cu seria 1D, la arhitectură şi peisaj unde excelează prin rezoluţie şi este ajutat de nivela pe două axe.

Pentru a pune cu adevărat în valoare rezoluţia captorului, este strict necesar să se utilizeze obiective cu performaţe de top, iar tehnica fotografică să fie fără reproş, altfel cea mai mică eroare va duce la pierderi de claritate vizibile în imaginile finale.

Ca parte a sistemului Canon EOS, beneficiază de acces la una dintre cele mai vaste colecţii de obiective, care cuprinde de la zoom-uri performante la obiective foarte luminoase şi teleobiective impresionante, fără a uita de obiectivele speciale cu corecţie de perspectivă şi de seria de obiective macro disponibile. Multe dintre cele mai interesante obiective dispun de sistemul de stabilizare optică IS pentru a putea fotografia din mână la timpi mai lungi.

Flash-urile Canon din seria EX sunt extrem de performante, iar sistemul de dirijare wireless, fie cu flash-ul încorporat în modelul 7D, fie cu transmiterul ST-E2 sau folosind un flash 580 EX II deschide posibilităţi practic nelimitate în domeniul iluminării creative, de la fotografia de portret, la fashion şi
arhitectură/interioare.

CONCLUZIE

Pentru cei în căutarea unui aparat serios, rapid, simplu de folosit, cu un nivel de sharpness corect şi ISO curat la valori până la 1600-3200 (ceea ce acum 3-4 ani era încă un vis), cu un sistem AF precis şi personalizabil, Canon EOS 7D este excelent.

Acest aparat reprezintă un excelent mix între calitatea imaginii, a vitezei de răspuns a autofocusului
şi a declanşatorului, a siguranţei carcasei, a autonomiei acumulatorului şi a performanţelor video.

AVANTAJE

- rezoluţia maximă la un DSLR 1.6x
- valori extreme de sensibilitate
- comportare bună la sensibilităţi mari
- rapid în utilizare
- ergonomie superioară
- construcţie la nivel profesional
- cadenţa de fotografiere excepţională
- vizor mare şi luminos
- autofocus de top
- dirijare flash-uri externe
- nivelă electronică pe două axe
- specificaţii video excelente

DEZAVANTAJE

- balansul de alb în lumină artificială
- Auto ISO nu este personalizabil
- nu are lampă de asistenţă AF
- solicită obiective de top

Text: Rafi Gheorghiţă

Related Posts:

Leave a Reply