Canon 500D

În gama Canon, 500D este cel mai complet DSLR destinat amatorilor, oferind majoritatea opţiunilor necesare acestora la un raport calitate/preţ excelent.

Canon 500D completează gama DSLR-urilor Canon prin adoptarea unor caracteristici de la modelul de top pe format APS-C Canon 50D pe un corp similar cu 450D, pe care probabil în curând îl va înlocui.

Cele mai importante noutăţi faţă de 450D sunt senzorul de 15 megapixeli, ecranul LCD de mare rezoluţie şi procesorul DIGIC 4 care facilitează filmarea HD şi accesul la sensibilităţile mari.

Prin caracteristicile sale Canon 500D încearcă să dea o replică modelului Nikon D90, care acum un an a fost primul DSLR cu posibilităţi video, şi se adresează amatorilor pretenţioşi care doresc un aparat versatil, dar mai abordabil decât 50D.

Calitatea construcţiei este pe deplin adecvată gamei sale, corpul este din plastic pe schelet metalic, iar aparatul este mic şi destul de uşor. Fotografii cu mâini mai mari vor aprecia gripul opţional BG-E5, acelaşi cu cel pentru 450D.

Ergonomia este familiară pentru utilizatorii mărcii Canon, îmbunătăţită de prezenţa unui „Quick menu” pentru accesul la funcţiile principale şi de opţiunea „My menu” pentru centralizarea setărilor folosite mai des.

Vizorul este de tip pentamirror, ceva mai întunecos decât cel cu pentaprismă de la 50D, cu acoperire a cadrului de 95% şi cu corecţie integrată de dioptrii.

Senzorul de 15 megapixeli oferă rezoluţia cea mai mare disponibilă în acest moment pe aparate format APS-C, similară cu Canon 50D, permiţând măriri ale imaginii sau decupaje îndrăzneţe cu păstrarea clarităţii şi a detaliilor (foto 1-3).

Pentru exploatarea completă a acestei rezoluţii este indicată folosirea obiectivelor de calitate la diafragme optime şi evitarea mişcării aparatului la declanşare, deoarece efectul oricărui factor
perturbator este vizibil în imaginea finală.

Împreună cu procesorul DIGIC 4, senzorul oferă o gamă de sensibilitate între 100 şi 3200 ISO, expandabilă la 6400 şi 12800 ISO, cu un control excelent al zgomotului la sensibilităţi mari. Intensitatea reducerii zgomotului poate fi ajustată în patru trepte după preferinţele utilizatorului.

Opţiunea Auto ISO funcţionează între 100 şi 1600 ISO. Există şi opţiune pentru reducerea zgomotului datorat încălzirii senzorului, în cazul expunerilor lungi. Procesarea semnalului pentru fişierele jpeg şi salvarea fişierelor RAW se fac în 14 biţi, oferind gradaţii fine de tonuri şi culori naturale.

Aparatul ne oferă şase „Picture Styles”: standard, portret, peisaj, neutru, real, monocrom, la care se adaugă un set de trei memorii pentru setările preferate de către utilizator pentru parametrii imaginii.

Sistemul evaluativ de măsurare a expunerii dispune de 35 zone care primesc informaţii şi de la punctele de focalizare active, dar sunt disponibile şi sistemele clasice de măsurare integral ponderată, parţială şi spot.

Pentru imagini cu o gamă dinamică mare există opţiunile „Highlight Tone Priority” şi „Automatic Lighting Optimizer” aceasta având patru nivele selectabile.

Pe lângă program, prioritate timp, diafragmă şi manual, există modurile portret, peisaj, sport, portret în nocturnă şi fotografiere fără flash. La ele se adaugă A-DEP care setează diafragma pentru obţinerea profunzimii necesare şi Creative Auto care îmbină avantajele modurilor Auto şi Program, permiţând accesul fotografului la unii parametri de fotografiere.

Compensarea de expunere este reglabilă pe +/- 2 trepte, în treimi sau jumătăţi de treaptă în toate modurile de lucru.

Balansul de alb poate fi reglat pe valorile curente Auto, lumină de zi, umbră, nor, tungsten, fluorescent, flash şi manual, şi este ajustabil pe două axe, cald/rece şi verde/magenta, având şi posibilitate de bracketing automat pe trei cadre.

Aparatul poate fi personalizat folosind 13 setări cu un total de 39 de funcţii, iar utilizatorul poate alege un mesaj de copyright care va fi înglobat în EXIF-ul imaginii.

Cadenţa maximă de declanşare este de 3,4 cadre pe secundă, datorată senzorului cu doar două canale de transfer a datelor, comparativ cu Canon 50D care dispune de patru canale şi atinge 6,3 cadre pe secundă. Aparatul poate menţine această cadenţă pentru 170 imagini în format jpeg sau 9 în format RAW. Întârzietorul are valori fixe de 2 sau 10sec.

Ecranul LCD de 3” cu 920.000 pixeli, superior multor aparate din această gamă de preţ, este excelent atât pentru afişarea meniurilor, cât mai ales pentru Live-view şi utilizarea în timpul filmării, oferind o bună vizibilitate chiar în condiţii de lumină ambiantă puternică. Ecranul se stinge automat când aparatul este ridicat la ochi, pentru economisirea bateriei şi creşterea confortului de utilizare a vizorului optic.

Live-view funcţionează similar cu Canon 50D având modurile „Quick”, „Live” şi „Live Face Detect” în care poate recunoaşte până la 35 feţe în cadru pentru optimizarea expunerii şi a focalizării. Focalizarea prin detecţia contrastului este încă destul de lentă. Live-view oferă şi simularea efectelor expunerii asupra imaginii finale.

Sistemul AF are 9 puncte cu senzor central în cruce optimizat pentru obiective cu luminozitatea 2,8, şi oferă performanţe foarte bune, acum şi în lumină slabă, funcţionând între EV -0,5 şi EV 18. Aparatul dispune de asistenţă la focalizare în lumină slabă cu flash-ul încorporat (foto 4), sau flash-uri externe dedicate şi de posibilitatea de vizualizare a profunzimii de câmp prin închiderea diafragmei la valoarea de lucru cu un buton dedicat.

Sistemului clasic de curăţare a prafului prin vibraţie i se adaugă reducerea producerii interne de particule prin proiectarea specială a componentelor în mişcare şi posibilitatea de a elimina urmele de praf din imagini la prelucrarea cu software-ul livrat odată cu aparatul.

Aparatul este compatibil cu toate obiectivele Canon EF şi EF-S, oferind şi posibilitatea de a compensa vignetarea, cu profile predefinite pentru 25 de obiective, dar nu dispune de ajustarea fină a focalizării care este prezentă pe aparatele din gamele superioare.

Obturatorul oferă timpi de expunere între 30s şi 1/4000sec. în jumătăţi sau treimi de treaptă plus Bulb şi o viteză de sincronizare la flash de 1/200sec. Există o mufă E3 pentru conectarea telecomenzilor pe cablu, pentru declanşare fără mişcarea aparatului în cazul expunerilor lungi.

Flash-ul integrat are numărul ghid 13, acoperă obiective până la 17mm, dispune de toate modurile uzuale incluzând reducerea fenomenului de ochi roşii dar nu oferă posibilitatea de comandă pentru flash-uri externe.

Aparatul este compatibil cu sistemul de flash-uri E-TTL II, oferind inclusiv suport pentru utilizarea wireless de flash-uri multiple.

Stocarea este pe carduri SD/SDHC, fiind compatibil şi cu cardurile Eye-Fi wireless. Bateria este LP-E5, Li-Ion de 7,4 V, 1080 mAh şi oferă o autonomie de 400 cadre pe standardul CIPA, sensibil mai mult fără utilizarea flash-ului. Pentru filmări prelungite sau utilizarea intensivă a Live-view se recomandă o
baterie de rezervă.

Canon 500D filmează HD în format 1080p la o frecvenţă de 20 cadre pe secundă dar pentru subiectele aflate într-o mişcare mai rapidă ar fi de preferat folosirea formatului 720p în care este capabil de 30 cadre pe secundă. Se poate filma şi în formatul standard de 640×480 pixeli.

Focalizarea în timpul filmării poate fi făcută automat folosind detecţia contrastului prin apăsarea butonului AE/AF-Lock, sau în mod manual. Filmele sunt salvate în format MOV cu compresie H.264, durata maximă a clipurilor fiind de 29 min. 59 sec., dimensiunea maximă a fişierului de 4 GB. Pentru sunet aparatul dispune de microfon şi difuzor mono încorporate, dar nu are intrare pentru microfon extern şi nici filtru software de vânt.

În timpul filmării se pot face şi fotografii dar clipul video va fi întrerupt cât timp fotografia este salvată pe card, în general în jur de 2 sec. Conexiunea HDMI permite redarea clipurilor direct pe televizoare HD.

CONCLUZIE

Canon 500D este cel mai complet DSLR destinat amatorilor din gama Canon, oferind majoritatea opţiunilor necesare acestora la un raport calitate/preţ excelent.
Calitatea imaginii, dimensiunile reduse şi uşurinţa în utilizare îl recomandă şi ca aparat de back-up pentru fotografii profesionişti.

AVANTAJE
- rezoluţia şi redarea detaliilor
- comportare bună la sensibilităţi mari
- sensibilitatea extinsă până la 12.800 ISO
- ecran LCD de 3” şi 920.000 pixeli
- control asupra reducerii zgomotului
- corecţia vignetării
- expunere bună la flash
- mecanism eficient de îndepărtare a prafului
- autofocus eficient chiar în lumină slabă

DEZAVANTAJE
- tendinţă de uşoară supraexpunere în lumină contrastă
- balansul de alb automat în lumină artificială
- compensare de expunere doar pe +/- 2EV
- focalizare lentă cu detecţia contrastului în Live View
- nu are focalizare continuă şi control manual al expunerii la filmare
- buffer modest la fotografierea în RAW
- nu are ajustare fină de autofocus

Text & foto: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply