Canon 1000D

Am DSLR! Acum, am cu ce… se numeşte 1000D! Rezoluţie, culori frumoase, sensibilitate bună, folosire rapidă, tot ce trebuie pentru fotografii de calitate.

Am făcut pasul de la un aparat compact satisfăcător, Canon S2IS, pe care l-am folosit cu succes câţiva ani, dar începuse să-şi arate limitele. Pasionat fiind de fotografie, şi în special de fotografia de călătorie, un aparat bridge fusese iniţial alegerea evidentă deoarece îmi oferea într-un aparat foarte portabil un zoom generos, cu luminozitate bună şi stabilizare, ecran LCD rabatabil, vizor electronic, moduri scenă uşor de utilizat, într-un cuvânt cam tot ce aveam nevoie.

Canon 1000D poate fi văzut la www.F64.ro

 

Aici puteţi vedea articolul original, apărut în revista FotoClass:
Click pe imagine pentru mărire

 

Problema este că de la el nu mai puteam cere mare lucru, iar costurile spre exemplu pentru un adaptor de wide erau mult prea mari, plaja de sensibilitate era modestă, nu puteam să-i adaug un flash extern, vizorul avea rezoluţie prea mică şi nici rezoluţia captorului nu mă mai mulţumea fiind deja concurată de telefoanele mobile.

Oricum, mai devreme sau mai târziu încercam un DSLR, convins fiind de avantajele acestora atât în ceea ce priveşte calitatea imaginii, devenisem mai pretenţios, cât şi posibilitatea de a aborda subiecte greu de fotografiat cu un aparat care, oricât de bine dotat, tot din clasa compact era. Prin simpatia pe care am dobândit-o faţă de S2IS am rămas fidel brandului şi cum nu aveam prea mulţi bani disponibili, am luat cel mai ieftin DSLR, Canon 1000D.

Îl am de ceva vreme dar mai are până “împlineşte” 1 an, totuşi nu încetează să mă surprindă. E altceva! Am pornit entuziast pe drumul noii experienţe, pentru că e cu totul diferit faţă de aparatul compact, şi oriunde m-am dus, 1000D-ul nu mi-a lipsit.

Aparatul este mic, chiar cam mic pentru nişte mâini mari, dar cele 9 butoane externe ajută în manipularea rapidă. Carcasa este totuşi rezonabil de solidă pentru un aparat atât de abordabil, iar cu un grip se ţine foarte bine în mână.

Captorul are o rezoluţie mult mai mare, iar cei 10 MP ajung pentru printuri mari, cu toate că în ultimul timp nu prea mai pun fotografii pe hârtie, dar când am peisaje sau portrete reuşite mai fac câte un A3. Sporul de calitate vine şi din faptul că pixelii fiind mari obţin o claritate mult mai bună a imaginilor care au în plus tonuri şi culori mai frumoase.

Dimensiunea mare a captorului, comparată cu a aparatelor compact, mă ajută să surprind portrete în lumină foarte slabă… imagini pe care altfel le prindeam numai cu blitz-ul şi nu aveau aceeaşi atmosferă autentică.

Fotografiile la 800 ISO arată precum cele făcute cu aparatul vechi între 100-200 ISO, acela având sensibilitatea de bază la 50 ISO, aşa că dispun de noi posibilităţi pentru fotografii în lumină existentă, imposibil de făcut cu aparatele compact.

Fotografiile la 1600 au într-adevăr granulaţie, dar prefer să am imagini cu zgomot decât imagini mişcate, aşa că dacă e nevoie nu ezit să folosesc chiar şi această sensibilitate, iar dacă zgomotul mă deranjează prea tare, le convertesc la alb-negru şi arată foarte bine.

Pe lângă sensibilitatea mai mare pot acum să fac portrete cu fundalul neclar, astfel subiectul este mult mai bine pus în valoare prin jocul cu profunzimea, mai ales la focalele mai mari ale teleobiectivului. De mare folos este un obiectiv luminos, mult mai eficient în obţinerea acestui efect, iar fotografiile mele sunt din ce în ce mai apreciate.

La început am fost îngrijorat de praful care ar putea pătrunde în aparat, ştiind că acesta se va aşeza inevitabil pe captor, dar sistemul antipraf al aparatului este deosebit de eficient, aşa că acum schimb obiectivele după cum am nevoie, fără să mă mai gândesc prea mult la protecţia captorului.

Evit totuşi să schimb obiectivele în zonele cu praf sau nisip, în special când bate vântul, pentru a nu ajunge prea repede cu captorul la curăţat. Am reuşit expuneri chiar şi de 2 minute, excelente pentru fotografiile nocturne care mă pasionează de multă vreme, iar cu ajutorul unui trepied pot acum să fotografiez cele mai diverse peisaje urbane la orele cele mai favorabile pentru a surprinde iluminarea cea mai potrivită.

Vizorul reflex îmi arată lumea în timp real, nu cu întârzierea caracteristică vizoarelor electronice, unde scena vizată este deja de domeniul trecutului şi se descurcă mult mai bine în lumină scăzută, fără granulaţia colorată şi scăderea frecvenţei cu care eram obişnuit de la vechiul meu bridge.

Vizarea optică este bună la imagini de acţiune, iar aici mă ajută şi promtitudinea la declanşare a aparatului, net superioară oricărui aparat compact, astfel încât reuşesc sa fotografiez ceea ce doresc, chiar în momentul în care se întâmplă, eliminând frustările avute cu aparate compact cu care nu puteai surprinde mimica sau gesturile cuiva, sau orice fel de scenă de mişcare. De multe ori am prins momentul cheie al unei declanşări reuşite folosindu-mă de “rafală”, care chiar modestă în raport cu aparatele profesionale este totuşi de mare folos.

Monitorul de 2.5” are culorile strălucitoare şi este destul de bun chiar în lumină puternică pe timp de zi pentru a verifica fotografiile pe care le fac şi pentru eventualele schimbări în meniu. LCD-ul foloseşte drept centru de comandă, unde văd rapid toţi parametrii de fotografiere şi pot schimba rapid setările în funcţie de subiectul fotografiat.

A devenit cu atât mai important cu cât cunoştintele mele de fotografie au evoluat rapid şi m-am desprins de modul Auto şi de modurile scenă şi m-am aventurat din ce în ce mai des în priorităţile de timp şi diafragmă, iar în ultimul timp şi în modul de lucru manual, care în multe cazuri prezintă avantaje interesante.

Sunt încântat de posibilitatea de a personaliza meniul folosind opţiunea My menu unde am aranjat setările de care am nevoie cel mai des la fotografiat, astfel nu trebuie să mai parcurg meniurile în căutarea lor şi pot fotografia mult mai repede.

Expunerea măsurată de aparat mă mulţumeşte de cele mai multe ori, iar dacă tinde să supraexpună zonele luminoase aplic o corecţie de expunere folosind butonul dedicat, cu toate că au reuşit să-l pună cam aproape de vizor, dar m-am obişnuit şi acum pare la îndemână. La nevoie folosesc măsurarea parţială, sau trec pur şi simplu în modul de expunere manual.

Balansul de alb automat e de ajutor în multe cazuri, mai puţin în lumină artificială de becuri, unde imaginile sunt cam portocalii şi folosesc sau Live-View pentru a găsi setarea optimă, fie modul manual.

Modul Live-View este foarte practic şi pentru o focalizare precisă de pe trepied, are chiar şi test de profunzime de câmp. Dirijez redarea culorilor şi contrastelor alegând cel mai potrivit Picture Style dintre Standard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful. Pentru alb-negru nu folosesc Monochrome ci fac conversiile la procesare, deoarece din color pot să fac oricând alb-negru, dar nu şi invers.

Focalizarea este mult mai rapidă şi precisă decât mă aşteptam, iar cele 7 puncte sunt foarte bune pentru a evita de cele mai multe ori necesitatea de recadrare după AF, mărind viteza de fotografiere. La focalizarea pe întuneric se poate folosi flash-ul intern ca lampă de asistenţă, dar aş fi preferat o lampă clasică, cu lumină continuă.

La fotografiat prefer formatul jpeg, dacă expunerea şi balansul de alb sunt bune rezultatele sunt spectaculoase. Pentru subiectele dificile folosesc RAW, dar bufferul este mic şi cadenţa de fotografiere se reduce la jumătate, aşa că pentru subiectele obişnuite folosesc în continuare jpeg.

Flash-ul integrat este OK, dar pentru fotografia serioasă este mult mai bun un flash extern în patină, pot să difuzez lumina prin reflexie în tavan sau pereţi şi imaginile arată mult mai bine decât cu lumina drept în faţă. Aparatul funcţionează cu oricare flash compatibil Canon EX, de la cele mici la cele profesionale.

La achiziţionare am primit “la ofertă” obiectivul 18-55 cu stabilizare, un gemuleţ de protecţie pentru ecranul LCD, un card SD de 4 GB şi un filtru UV. Bine sfătuit, am cumpărat şi cel mai ieftin obiectiv luminos, Canon 50/1.8, foarte bun pentru portrete, şi un tele, de asemenea abordabil, un 70-300 care completează foarte bine trusa.

DSLR-ul mi-a permis să împrumut de la un alt pasionat de fotografie un obiectiv fisheye, aşadar o altă perspectivă fotografică… când voi mai strânge bani, e pe listă! În total am cheltuit 2700 RON ceea ce înseamnă cu doar 500 ron mai mult decât “fratele mai mare” al lui S2IS, SX 20 IS, tot cu senzor de compact, cu limita de expunere de 30 sec, şi doar un cadru şi ceva pe secundă.

Mărturisesc, mi-a fost greu la început pentru că trebuiau schimbate obiectivele. Îndemânatic şi “experimentat” le-am mai scăpat şi pe jos… dar aşa e la început!
Cu timpul mi-am achiziţionat şi un grip, extraordinar pentru o mai bună priză a mâinii, mai ales că aparatul este destul de mic, şi desigur de mare ajutor atunci când nu am cum să-mi încarc acumulatorii, merge perfect şi cu 6 baterii alcaline pe care le găsesc oriunde. Aşadar pot spune că am un set perfect pentru poze de călătorie!

CONCLUZIE

Canon 1000D este excelent pentru trecerea de la aparate compact şi bridge la un sistem DSLR deoarece are toate caracteristicile principale care fac o adevărată plăcere din fotografiere. Rezoluţie, culori frumoase, sensibilitate bună, folosire rapidă, tot ce trebuie pentru fotografii de calitate.

Mă gândesc că atunci când voi trece la un aparat mai performant, acesta va fi ideal pentru back-up! Oricum mai bine porţi un aparat mai ieftin în geantă zi de zi.

AVANTAJE

- imagini excelente fără efort
- sensibilitate bună, zgomot mic
- soft-uri profesionale, gratuit
- bateria ţine mult
- Live-view, uneori de mare folos
- uşor de utilizat, butoane externe
- AF competent în majoritatea cazurilor
- mic şi uşor, bun pentru călătorii
- nu intimidează începătorii
- preţul foarte abordabil
- acces în sistemul Canon

DEZAVANTAJE

- buffer limitat, cadenţă mică în RAW
- balansul de alb în lumină artificială
- nu are telecomandă IR
- supraexpunere ocazională
- vizorul cam mic

DATE TEHNICE

CAPTOR: CMOS, 22.2 x 14.8 mm
REZOLUŢIE: 10 MP, 3888 x 2592 pixeli
SIS. ANTIPRAF: Piezoelectric + antistatic
BODY: exterior plastic, şasiu de oţel
FORMATE IMG.: jpeg, RAW + jpeg
FILMARE: nu
AUTOFOCUS: 7 puncte, senzor CMOS
OBTURATOR: 30-1/4000s, flash 1/200ss
CADENŢĂ: 3 cadre pe secundă
FLASH: N.G. 13 / 100 ISO
SENSIBILITATE: 100-1600 + Auto ISO
VIZOR: pentamirror, 0.81x, 95%
MONITOR: 2.5”, 230.000 pixeli
LIVE VIEW: Da, AF cu detecţia contrastului
STABILIZARE IMG.: În obiective
STOCARE: carduri SD, SDHC
ALIMENTARE: LP-E5, 1050 mAh
DIMENSIUNI: 126 x 98 x 62 mm
GREUTATE: 502 g cu baterie
INFO: www.f64.ro

Text & foto: Mugur Mihăiţă

Related Posts:

Leave a Reply