Aparatele Voigtländer

Pasionaţii fotografiei pe film au la dispoziţie un adevărat sistem care cuprinde şase aparate performante şi o serie de obiective interesante.

În 1999, când epoca fotografiei digitale se contura deja în mod ferm, Cosina surprindea prin introducerea primului aparat Voigtländer cu montura Leica pe filet 39mm, modelul Bessa L, împreună cu două obiective interesante, 15/4,5 Aspherical Heliar şi 25/4 Skopar cu vizoare dedicate. Aparatul era dedicat fotografiei pe film cu obiective superangulare şi nu dispunea de vizor sau telemetru.

Bessa L a constituit baza unei serii de aparate din ce în ce mai performante: Bessa R cu vizor şi telemetru în 2000, Bessa T, primul Voigtländer cu baioneta Leica M în 2001, Bessa R2 cu corp exterior metalic în 2002, R2A şi R3A cu obturator electronic şi prioritate de diafragmă în 2004, care se află încă în producţie.
Succesul acestei serii de aparate pe film cu vizare laterală şi telemetru pare straniu într-o piaţă fotografică dominată de fotografia digitală, dar atestă faptul că există încă mulţi pasionaţi ai fotografiei pe film, care preferă avantajele acestuia pentru anumite genuri fotografice, de la fotografia de stradă la portrete în lumina existentă şi la fotografia de artă. Deloc suprinzător, aparatele ideale pentru aceste genuri fotografice sunt tocmai cele cu telemetru, care oferă câteva avantaje greu de neglijat faţă de aparatele SLR pe film sau digitale.

Aparatele cu telemetru sunt mai mici, uşoare, silenţioase, rapid de folosit şi atrag mult mai puţin atenţia prin comparaţie cu cele reflex. Ele permit fotografierea cu timpi de expunere mai lungi decât în mod normal, datorită absenţei vibraţiilor produse de mişcarea oglinzii la SLR-uri, iar declanşarea este mai promtă, fiind ideale pentru instantanee cu obiective cu focale scurte, în general până la 90mm.

Ele se adresează celor care înţeleg că timpul de expunere, diafragma şi distanţa reprezintă baza tehnicii fotografice, iar imaginile reuşite se fac de către fotograf prin alegerea subiectului, luminii, compoziţiei şi momentului declanşării.

În prezent, combinând un şasiu fiabil, două obturatoare – unul mecanic şi unul electronic – şi trei vizoare cu telemetru cuplat, Cosina oferă nu mai puţin de şase aparate Voigtländer Bessa, toate cu baionetă tip Leica M. Cu adaptoare dedicate, acestea acceptă şi obiectivele cu filet tip Leica de 39mm. Cosina dispune de o vastă experienţă în construcţia aparatelor, în anii 80 producând în regim OEM aparate de succes pentru trei firme cunoscute: Canon T-60, Nikon FM-10 şi FE-10, Olympus OM-10. Experienţa acumulată a fost aplicată creativ în realizarea unui corp de aparat excelent din punct de vedere mecanic, foarte fiabil, cu o priză în mână bine studiată, care oferă o impresie de soliditate.

Pentru a putea satisface atât cerinţele „puriştilor” care doreau aparate complet mecanice, independente de baterii, cât şi ale celor care doreau un minim de automatizare în forma expunerii cu prioritate de diafragmă, au fost create două linii de aparate: A şi M. Obturatoarele sunt metalice, cu defilare verticală şi dispun de timpi de expunere între 1s şi 1/2000s, cu sincronizare flash la 1/125s. Obturatorul mecanic – seria M – este uşor mai silenţios decât cel electronic – seria A – dar acesta oferă posibilitatea de expunere automată în prioritate de diafragmă.

Exponometrul este de tip integral ponderat, măsoară între EV1 şi 19 iar indicaţiile sunt afişate în vizor cu LED-uri roşii, în funcţie de modelul aparatului. La cele mecanice se prezintă expunerea corectă şi sub/supra-expunerea pe un interval de două trepte, în 1/2 EV, iar la electronice timpul de expunere ales sau cel sugerat de aparat şi cel fixat efectiv, dacă aparatul este în modul manual de expunere.

Aparatele cu prioritate de diafragmă dispun de un buton de memorare a expunerii măsurate şi de corecţii de expunere în limita a +/- 2 trepte, în jumătăţi de treaptă. Sensibilitatea filmului se introduce manual între 25 şi 3200 ISO, în 1/3 trepte.

Aparatele sunt alimentate cu două baterii LR44 sau SR44. Bateriile cu argint SR oferă o durată de utilizare mai îndelungată faţă de bateriile alcaline LR. La aparatele mecanice din seria M bateriile alimentează doar exponometrul, deci aparatul continuă să funcţioneze chiar în absenţa acestora.

Vizoarele sunt extrem de luminoase şi oferă un bun confort de utilizare inclusiv la vizarea cu ochelari de vedere, dar există şi posibilitatea montării de lentile de corecţie. Selectarea cadrelor luminoase pentru obiective se face mecanic, cu o pârghie marcată în partea superioară a aparatului.

Cadrele din vizor corespund la 85% din câmpul obiectivului folosit, focalizat la o distanţă de 3m, ceea ce conduce la imagini mai larg încadrate în cazul focalizării la infinit. Vizoarele dispun de corecţie de paralaxă, cadrele mişcându-se odată cu punerea la punct a obiectivului.

Telemetrul are o bază fizică de 37mm şi este cu dublă acţiune, folosind atât suprapunerea a două imagini cât şi ruperea de imagine pentru a asigura o punere la punct rapidă şi precisă chiar în condiţii de iluminare slabă.

Diferenţa dintre cele trei modele de vizor este dată de factorul de mărire care determină obiectivele care pot fi folosite fără a apela la vizoare externe.

Modelul R2 are un raport de mărire de 0,7x, baza efectivă a telemetrului devenind 25,6mm şi are cadre marcate pentru obiectivele de 35/90, 50, 75mm. Astfel, R2 poate fi utilizat fără vizoare externe pentru majoritatea focalelor curente, mai puţin superangularele. Precizia telemetrului este suficientă pentru punerea la punct cu majoritatea obiectivelor, singurele care ar putea pune probleme fiind teleobiectivele cu luminozităţi de
1,4 sau 2 folosite la deschiderea maximă a diafragmei.

Modelul R3 are raportul de mărire al vizorului 1,0x, cu baza efectivă a telemetrului de 37mm, fiind singurul aparat cu telemetru care permite vizarea comodă cu amândoi ochii deschişi. Cadrele corespund focalelor de 40/90, 50, 75mm, fiind apreciat de fotografii care preferă focalele puţin mai mari, în general pentru portrete în lumină existentă. Imaginea mare din vizor şi baza efectivă a telemetrului duc la o precizie maximă a punerii la punct, foarte importantă în special pentru teleobiectivele luminoase.

Pentru pasionaţii obiectivelor superangulare a fost creeat R4, singurul aparat cu telemetru al cărui vizor încadrează un unghi corespunzător focalei de 21mm. R4 are un raport de mărire de 0,52, baza efectivă a telemetrului devine 19,24mm iar cadrele corespund focalelor de 21/35, 28, 25/50mm.

Avansul filmului şi armarea obturatorului se fac mecanic, cu pârghie, dar există şi cuplaj pentru un accesoriu de armare rapidă pentru obţinerea unei cadenţe mai mari de fotografiere. Derularea filmului în casetă se face cu o manivelă cu dublă articulaţie, iar deschiderea aparatului se poate face numai după manevrarea unei pârghii de siguranţă.

Contorul de film este mecanic, cu resetare automată la deschiderea aparatului. În capacul din spate al aparatului există o fereastră prin care se poate verifica încărcarea aparatului şi tipul de film folosit. Dimensiunile aparatelor sunt 135 x 81 x 33mm la o greutate de 430 grame.

Aparatele Voigtländer Bessa R pot folosi imensa majoritate a obiectivelor pe filet de 39mm sau în montură Leica M produse începând cu 1931, inclusiv din excelenta serie de obiective moderne Voigtländer lansate în ultimii zece ani. Astfel, pasionaţii fotografiei pe film cu aparate cu telemetru care optează pentru Voigtländer au la dispoziţie un adevărat sistem care cuprinde şase aparate performante şi o serie de obiective interesante, la preţuri mai accesibile decât cele propuse de Leica sau Zeiss Ikon.

Text & foto: Radu Grozescu

Related Posts:

Leave a Reply