Alternative la obiectivul „de kit”

Posibilitatea de a schimba obiectivele este una dintre atracţiile principale ale utilizării unui DSLR.După o perioadă de familiarizare cu aparatul şi obiectivul de kit apare dorinţa de a îmbunătăţi calitatea imaginilor şi versatilitatea aparaturii, deci urmează vânătoarea după obiective noi.

O primă tentaţie poate fi către un super-zoom, în ideea de a avea un singur obiectiv potrivit pentru toate tipurile de subiecte, dorinţă alimentată deseori şi de teama de a expune senzorul aparatului la praf în timpul schimbării obiectivelor. Alţii se îndreaptă către un teleobiectiv cu care să poată fotografia subiecte aflate la o distanţă mai mare sau către un zoom standard luminos pentru a putea exploata mai bine calitatea imaginii la sensibilităţi mari proprie DSLR-urilor şi a obţine o profunzime de câmp redusă. Pentru unghiuri mari de cuprindere există superangularele iar pentru fotografia de aproape, obiectivele macro. Obiectivele fixe îmbină luminozităţi mari şi calitatea optică ridicată la diafragme deschise pentru fotografierea în lumină existentă cu dimensiuni şi greutate acceptabile, iar cele fish-eye oferă o viziune complet diferită asupra lumii.

În afară de obiectivele produse de fabricantul aparatului, posesorii de DSLR-uri au posibilitatea de a opta pentru cele ale fabricanţilor independenţi. Cele mai cunoscute mărci sunt (în ordine alfabetică) Tamron, Tokina, Sigma, care oferă obiective de bună calitate la preţuri foarte favorabile, iar uneori propun obiective interesante, care nu se află în ofertele producătorilor de aparate.
Aceste mărci oferă o gamă largă de obiective pentru cele mai răspândite DSLR-uri: Canon, Nikon, Pentax, Sony-Minolta, în general în două linii de obiective, unele dedicate aparatelor format 24x36mm, care sunt compatibile şi cu DSLR-urile de format redus şi altele dedicate aparatelor digitale cu senzori APS-C, cu factor de crop 1,5 – 1,6. Sigma oferă şi obiective pentru standardul 4/3.

Tamron realizează micşorarea dimensiunilor şi greutăţii obiectivelor, prin utilizarea sticlelor speciale şi prin folosirea sistematică a policarbonatului în toate cazurile posibile, cu excepţia monturii. Construcţia obiectivelor Tamron este foarte îngrijită şi suficient de solidă pentru utilizare normală. Recent, Tamron a început să ofere obiectivele compatibile Nikon în varianta cu motor de focalizare încorporat.

Obiectivele Tokina se disting printr-o construcţie de foarte bună calitate, ele reuşind să suporte cu uşurinţă utilizarea intensivă specifică profesioniştilor. Tokina oferă, în prezent, doar opt obiective, iar dintre acestea doar două sunt compatibile cu aparatele format 24x36mm, anume 100/2,8 macro şi 80-400/4,5-5,6. Din oferta lor se desprind zoom-urile ultra-wide de bună calitate şi singurul zoom fish-eye existent, 10-17/3,5-4,5.

Sigma are de departe oferta cea mai bogată dintre firmele independente, incluzând şi obiective care nu îşi au echivalentul nici chiar în ofertele fabricanţilor de aparate: 4,5mm/2,8 fish-eye, 50-500/4-6,3, 120-300/2,8, 300-800/5,6. Sigma oferă în multe obiective motorizarea HSM, rapidă, silenţioasă şi cu posibilitate de ajustare manuală. Linia EX cuprinde obiectivele cu pretenţii profesionale şi se distinge prin soluţii optice interesante şi
printr-o bună calitate a construcţiei.

În continuare, vom face o trecere în revistă a principalelor categorii de obiective şi a domeniilor în care sunt folosite.

Related Posts:

Leave a Reply