10 idei pentru portrete reuşite

Dintre toate genurile fotografice, portretul este fără îndoială cel mai răspândit, oamenii fiind subiectul preferat al majorităţii fotografilor, de la începători la profesionişti.

Portrete reuşite se pot face cu orice fel de aparat, de la compacte la DSLR-uri sofisticate. Rezultatele depind în special de fotograf şi subiect, mai puţin de aparatura folosită.

Vă prezentăm în continuare câteva idei care vă pot facilita obţinerea unor portrete de bună calitate.

Evitaţi lumina solară directă pe faţa subiectului, umbrele dure sunt inestetice iar expresia va avea de suferit. Fotografiaţi pe nor, la umbră sau în contralumină. Portrete interesante se pot face şi în interior în lumină existentă. Folosiţi flash-ul la fotografierea în exterior atât în plin soare pentru a „înmuia” umbrele, cât şi când fotografiaţi în contralumină. În interior dirijaţi lumina flash-ului către tavan, sau pereţi, lumina directă fiind prea puţin estetică.

Expuneţi astfel încât să nu aveţi zone „arse”, în special pe faţa subiectului, acestea fiind aproape imposibil de corectat la prelucrare. Puteţi fie aplica mici corecţii de expunere, fie să fotografiaţi în modul de expunere manual, pentru un control mai bun asupra imaginii finale.

Încercaţi diverse încadrări, de la cele strânse care concentrează atenţia asupra feţei până la cele largi, în care ambianţa joacă un rol important. Alternaţi cadrele verticale cu cele orizontale. Căutaţi suprapuneri coloristice interesante. Lăsaţi loc în cadru în direcţia privirii şi poziţionaţi subiectul pe liniile forte date de „regula treimilor”, sau încălcaţi cu bună ştiinţă regulile fotocompoziţiei.

Cu cât fundalul este mai simplu, cu atât imaginea va fi mai puternică, un fundal agitat concurând cu subiectul principal. Separarea subiectului de fundal prin profunzime selectivă se face folosind focale mai mari şi diafragme mai deschise. Imaginile cu fundaluri prea agitate coloristic pot avea de câştigat prin conversia la alb-negru.

Seriile de imagini pot fi mai interesante decât fotografiile izolate, în special când spun o „poveste”. Nu ezitaţi să fotografiaţi mult, atât pentru a surprinde cele mai bune gesturi şi expresii, cât şi pentru a obţine serii interesante de fotografii.

Expresia feţei este esenţială. În cazul imaginilor „regizate” comunicaţi cu subiectul pentru obţinerea expresiilor dorite. Puteţi folosi diverse obiecte pentru a-i da o preocupare subiectului, sau pur şi simplu pentru a-i ocupa mâinile.

Fotografierea de la o distanţă prea mare micşorează importanţa subiectului principal. În cazul clasic al fotografierii unei persoane în faţa unei clădiri, încadraţi clădirea apoi apropiaţi persoana la 2-3 metri pentru a ocupa o suprafaţă corespunzătoare în fotografie.

Folosiţi creativ distanţele focale, de la superangular la teleobiectiv pentru imagini cu perspective diverse. Efecte interesante se obţin prin fotografierea în sus sau în jos şi prin înclinarea aparatului pentru aşezarea subiectului pe diagonală.

Copiii se fotografiază cel mai bine prin surprindere, în timp ce sunt preocupaţi de jocuri sau alte activităţi. Teleobiectivele sunt recomandate pentru a putea fotografia de la o distanţă confortabilă. Deoarece copiii se mişcă rapid şi imprevizibil, veţi avea nevoie de timpi scurţi de expunere şi reflexe bune pentru a obţine imaginile dorite.

Fiţi întotdeauna pregătiţi pentru a „trage” un cadru în momentele cheie, multe dintre cele mai reuşite portrete se fac prin surprinderea unor momente unice, expresii, mimică, gesturi. Expunerea şi focalizarea automată sunt de mare folos pentru surprinderea de imagini reuşite.

Desigur, în aceste rânduri am încercat să vă ofer doar câteva repere privind abordarea portretisticii. Vă doresc succes în realizarea unor portrete de excepţie care sa fie admirate de prieteni, familie, să vă aducă satisfacţie şi dorinţa de a aprofunda subiectul inepuizabil al fotografiei.

Text & foto: Costas Dumitrescu

Related Posts:

Leave a Reply